0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Jocuri de putere privind soarta ELCEN-RADET. Furnizarea caldurii la iarna in Capitala, o bomba cu ceas

Posted On 9 septembrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: agent termic, creante, Elcen, faliment, Frames, insolventa, Primaria Capitalei, Radet

Soarta furnizarii agentului termic in Capitala este, mai mult ca oricand, sub semnul intrebarii. Anuntul primarului Gabriela Firea privind iminenta intrarii in faliment a RADET si ELCEN pune gaz pe foc in situatia si asa critica in care se afla sistemul de termoficare al Capitalei. Potrivit analistilor de la Frames, dincolo de miza politica, criza RADET-ELCEN reflecta modul pagubos in care autoritatile trateaza o problema economica si sociala care risca sa afecteze peste 1,3 milioane de bucuresteni.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la TVR 1, ca nu a fost sprijinita de Guvern in derularea unor proiecte importante si a dat exemplu fuziunea ELCEN-RADET.

”Vine sezonul rece. Trebuie sa asiguram continuitatea serviciului de termoficare. In programul de guvernare s-a scris fuziunea ELCEN – RADET pentru reunificarea sistemului integrat de energie termica. Nu s-a intamplat acest lucru nici pana azi. Sa ne spuna Dragnea de ce… Acest lucru afecteaza 1.300.000 de bucuresteni. La finalul lui septembrie, daca Guvernul, prin ANAF, nu aproba planul de reorganizare, pierdem aceste doua institutii care intra din insolventa in faliment. Sa vedem cum va raspunde Guvernul. In toata tara, CET-urile s-au acordat cu titlu gratuit, numai la Bucuresti nu s-a putut gasi aceasta posibilitate. Este o bomba cu ceas ”, a spus Gabriela Firea.

Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames, declaratiile reflecta faptul ca primarul general incearca o solutie cel putin originala, aproape imposibil de pus in practica.

,, In primul rand, situatia din Capitala nu poate fi comparata cu cea din alte orase. In Bucuresti, productia si furnizarea de agent termic este gestionata de doua societati distincte, ELCEN si RADET, in timp ce in alte orase este una singura. Preluarea CET-urilor cu titlu gratuit este imposibila in conditiile in care exista si firme cu actionari privati (ex. Romgaz, listata la bursa din Londra) implicati in acest proces”, afirma acestia.

Primaria Capitalei a venit, in ultima sedinta de Consiliu General, cu varianta majorarii cu 1,26 miliarde de lei, la 1,56 miliarde de lei, a capitalului social al companiei municipale Energetica SA, cea care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET, prin viitoarea fuziune a ELCEN (producatorul de agent termic) cu RADET (distribuitorul de apa calda si caldura).

Cu cei 1,2 mld.lei, Primaria ar vrea sa cumpere o parte din creantele detinute de creditori impotriva ELCEN, in valoare de 1,07 mld.lei (principalii beneficiari fiind ANAF, bancile si salariatii), si stocurile necesare functionarii activitatii.

,, Municipalitatea ar vrea sa plateasca doar datoriile catre ANAF si banci, uitand de creantele catre ceilalti creditori ai ELCEN, precum Romgaz, Electrica si Distrigaz. Oricare dintre acesti creditori poate respinge solutia si astfel varianta Municipalitatii devine inutila. In plus, dincolo de faptul ca initiativa poate fi perceputa ca un ajutor de stat, ANAF nu are, in acest moment, o procedura legala de cesiune a creantei, astfel ca propunerea este blocata din start”, afirma analistii de la Frames.

Pe de alta parte, spun expertii, planul Primariei necesita parcurgerea unor pasi legali care, in cea mai fericita situatie, ar insemna cel putin 6 luni de demersuri.

,,Aprobarea planului de catre ANAF, realizarea cesiunii de creanta de la ANAF catre Energetica, aprobarea de catre Adunarea Creditorilor si licitatia pentru vanzarea activelor sunt principalii pasi care trebuie urmati si care cer timp si implica birocratie”, au mai spus analistii.

In planul initial, anterior noii variante propuse, Consiliul General urma sa isi asume in totalitate creanta pe care ELCEN o detine impotriva RADET, in valoare de 1,095 mld.lei, iar Primaria Capitalei sa o achite in termen de 3 ani. Planul de reorganizare viza, totodata, incasarea pretului de transfer al activelor ELCEN in cuantum de 891 mil. lei la care se adauga investitiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 mil. lei. In total, 2 miliarde de lei.

OBLIGATIUNI SAU BANI DE LA GUVERN?

Daca ar accepta sa plateasca cei 2 miliarde de lei, asa cum prevede planul de reorganizare al ELCEN, Primaria Capitalei s-ar vedea cu bugetul dat peste cap. Potrivit analistilor Frames, ar exista solutia lansarii unor obligatiuni, insa acestea ar presupune un audit la nivelul activitatii Municipalitatii.

,,Credit sau obligatiuni, indiferent ce solutie s-ar gasi pentru obtinerea banilor, ar fi nevoie de un audit al modului in care Primaria Capitalei isi desfasoara activitatea. Este pregatit primarul general pentru un asemenea demers? O intrebare care isi asteapta un raspuns. Edilul are alternativa de a presa Guvernul pentru a gasi o solutie, iar ultimele declaratii tind spre aceasta varianta”, spun analistii.

Cert este ca, pe 24 septembrie, creditorii Electrocentrale Bucureşti sunt chemati sa decida in privinta aprobarii planului de reorganizare a producatorului de energie electrica şi termica.

Decizia trebuia sa fie luata inca din iulie, insa a fost amanata de doua ori, pentru ca planul de reorganizare al RADET nu a fost modificat, astfel incat sa includa achitarea creantelor catre ELCEN, pentru furnizarea de apa calda si caldura.

Aprobarea planului de reorganizare al ELCEN, inclusiv plata celor aprox. 2 miliarde de lei, este conditia esentiala pentru ca fuziunea cu RADET sa fie realizata si noua societate muncipala Energetica SA sa poata sa treaca la lucrarile absolut esentiale pentru pregatirea sezonului rece

ELCEN SI RADET, SUB SPECTRUL FALIMENTULUI

ELCEN, compania care administreaza centralele de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozaveşti, a intrat in insolventa dupa ce RADET, firma care asigura transportul şi furnizarea caldurii si apei calde in Capitala, nu i-a mai platit facturile.
,,RADET nu a mai platit serviciile furnizate de ELCEN, a intrat in insolventa, iar ELCEN a ajuns in aceeasi situatie, pentru ca n-a mai putut plati facturile catre furnizorii de gaze si alte utilitati, banci si stat. Un lucru este sigur, ca RADET se afla intr-o situatie critica din punct de vedere financiar, asa cum chiar regia afirma, si continua sa acumuleze pierderi si datorii”, au mai spus analisti.

Potrivit acestora, daca planul de reorganizare al ELCEN nu va fi aprobat pe 24 septembrie, exista posibilitatea ca creditorii ELCEN sa opreasca furnizarea de gaze sau curent electric, ceea ce echivaleaza cu sistarea furnizarii de energie termica in Bucureşti.

,,Pentru ELCEN si RADET ar insemna falimentul, fapt pe care inclusiv Gabriela Firea l-a vehiculat, afirmand ca situatia este precum o bomba cu ceas. Cert este ca timpul trece si ne apropiem de sezonul rece. O solutie trebuie gasita urgent”, au mai spus analistii.

Articole pe aceeasi tema

  • Bomba termoficarii:Elcen anunta falimentul Radet si aparitia unei noi companii care ar urma sa gestioneze haosul din termoficarea Bucurestiului. Primaria tace.Bomba termoficarii:Elcen anunta falimentul Radet si aparitia unei noi companii care ar urma sa gestioneze haosul din termoficarea Bucurestiului. Primaria tace.
  • Radet si-a redus pierderile in primul semestru dar ramane o amenintare pentru bucuresteni in perioada sezonului receRadet si-a redus pierderile in primul semestru dar ramane o amenintare pentru bucuresteni in perioada sezonului rece
  • Guvernul a bandajat termoficarea, sa vedem daca tine de cald si la iarnaGuvernul a bandajat termoficarea, sa vedem daca tine de cald si la iarna
  • Conflictul dintre Elcen si Radet se opreste in poarta Primariei CapitaleiConflictul dintre Elcen si Radet se opreste in poarta Primariei Capitalei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De ce ramane Romania saraca

Next Story

Autoritatea de reglementare in energie a aprobat noile tarife de racordare la sistemele de distributie de gaze

Articole pe aceeasi tema

Elcen poate iesi din insolventa daca I se vor ierta penalitatile

Posted On 25 noiembrie 2020
, By Redactia

RADET a realizat jumatate din investitiile planificate in 2019

Posted On 26 iulie 2020
, By Redactia

In capitala Romaniei, apa calda a devenit un lux

Posted On 22 iunie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.