0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

La un an de parafarea vanzarii activelor CEZ in Romania revine intrebarea: cine a pierdut si cine a castigat din aceasta tranzactie?

Posted On 11 mai 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Electrica, furnizare energie, Hidroelectrica, MIRA, parcul eolian Cogealac, vanzarea activelor CEZ Romania

 La inceputul acestei luni s-a implinit un an de cand grupul ceh de utilitati CEZ a anuntat ca vanzarea anumitor active care au legatura cu productia si distributia de electricitate din Romania catre fondul de investitii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) s-a finalizat, dupa plata pretului convenit, adica aproape un miliard de euro.

“Vanzarea activelor romanesti intre CEZ Group si fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a fost incheiata ieri. Vanzarea include in total un numar de sapte companii romanesti, inclusiv reteaua de distributie a energiei electrice, furnizarea de electricitate si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fantanele – Cogealac, alaturi de celelalte companii. Acordul achizitiei a fost semnat anul trecut, in luna octombrie, si tranzactia a fost aprobata de catre Comisia Europeana – Directia Generala de Concurenta si de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii din Romania” se anunta in comunicatul oficial.

Sa ne amintim ca cea mai mare tranzactie din sectorul energetic romanesc din ultimii ani a fost un succes pentru cehi si un esec pentru consortiul de firme romanesti (Electrica, Hidroelectrica si SAPE), care ar fi putut contribui la “renationalizarea” fostei Electrica Oltenia intr-un context extrem de favorabil pentru segmentul producerii de energie electrica. Acum umbla zvonul ca Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), ar dori sa vandă CEZ Vanzare, firma de furnizare a energiei electrice si gazelor cumparata de la CEZ, daca va gasi un cumpărător pentru ea, potrivit unor surse din piața de energie, citate de Economica net. Intrebarea pe care ne-o punem, daca zvonul se va adeveri, este daca consortiul romanesc va mai fi interesat de compania de furnizare a CEZ?

Daca analizam situatia din piata de furnizare energie electrica in momentul de fata este evident ca raspunsul la intrebarea de mai sus este negativ. Absolut toate companiile de furnizare din Romania trec printr-o situatie dificila inregistrand pierderi foarte mari. Motivele sunt bine stiute. Cu toate acestea, pentru o companie din consortiul romanesc (Hidroelectrica) furnizarea de energie a CEZ ar pica ca o mana cereasca, in conditiile in care conducerea companiei a lasat sa se inteleaga ca este interesata de achzitia unui mare furnizor de energie pentru a se extinde pe segmentul consumatorilor casnici. Sa vedem ce urmeaza.

Pana atunci ar fi cazul sa mentionam ca achizitia celorlalte active pe care CEZ le-a scos la vanzare in 2020 ar fi adus celor trei companii romanesti profituri exceptionale indeosebi pe segmentul de generare de energie. Faptul ca afacerea a fost ratata se razbuna in momentul de fata si unii deja au inceput sa plateasca pentru esec. Pentru Electrica o extindere a activitatii de distributie de energie electrica si pe zona Olteniei (preluand distributia CEZ) putea fi o afacere riscanta, in conditiile in care Electrica cu trei companii de distributie la nivel national face fata cu greu provocarilor din sistemul energetic. Vorbim aici de nivelul de investitii necesar, de digitalizare, de modernizarea liniilor si a statiilor de transformare etc.

Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre Hidroelectrica, care putea fi interesata de centrala electrica de la Resita si mai ales de parcul eolian de 600 de MW al CEZ, din zona Dobrogea. Pentru Hidroelectrica un parc eolian de asemenea putere ar fi fost o mana cereasca in echilibrarea productiei. Intre timp si Electrica a inceput sa fie interesata de achizitionarea unor parcuri eoliene in Romania. Din pacate, cam tarziu.

 Detinerile CEZ in Romania

Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin noua companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.

Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de  1,1 miliarde Euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.

Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.

 

 

 

 

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro

Next Story

In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor

Articole pe aceeasi tema

In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea

Posted On 5 mai 2022
, By Redactia
0

Romania lucrului bine facut: vindem un pachet de la Hidroelectrica cu restrictii, investim cateva miliarde in CE Oltenia si speram sa recuperam din bani printr-o privatizare iluzorie

Posted On 2 mai 2022
, By Redactia
0

Populism curat: Parlamentul deblocheaza investitiile in amenajarile hidoenergetice incepute, dar pune taxe pe apa de uzinare mai mari decat certificatele de CO2

Posted On 24 martie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022

Dupa 14 ani de la preluarea concesiunii, Black Sea Oil&Gas este pregatita sa livreze gaze din perimetrul Midia

Posted On 18 mai 2022

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.