La un an de parafarea vanzarii activelor CEZ in Romania revine intrebarea: cine a pierdut si cine a castigat din aceasta tranzactie?
La inceputul acestei luni s-a implinit un an de cand grupul ceh de utilitati CEZ a anuntat ca vanzarea anumitor active care au legatura cu productia si distributia de electricitate din Romania catre fondul de investitii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) s-a finalizat, dupa plata pretului convenit, adica aproape un miliard de euro.
“Vanzarea activelor romanesti intre CEZ Group si fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a fost incheiata ieri. Vanzarea include in total un numar de sapte companii romanesti, inclusiv reteaua de distributie a energiei electrice, furnizarea de electricitate si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fantanele – Cogealac, alaturi de celelalte companii. Acordul achizitiei a fost semnat anul trecut, in luna octombrie, si tranzactia a fost aprobata de catre Comisia Europeana – Directia Generala de Concurenta si de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii din Romania” se anunta in comunicatul oficial.
Sa ne amintim ca cea mai mare tranzactie din sectorul energetic romanesc din ultimii ani a fost un succes pentru cehi si un esec pentru consortiul de firme romanesti (Electrica, Hidroelectrica si SAPE), care ar fi putut contribui la “renationalizarea” fostei Electrica Oltenia intr-un context extrem de favorabil pentru segmentul producerii de energie electrica. Acum umbla zvonul ca Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), ar dori sa vandă CEZ Vanzare, firma de furnizare a energiei electrice si gazelor cumparata de la CEZ, daca va gasi un cumpărător pentru ea, potrivit unor surse din piața de energie, citate de Economica net. Intrebarea pe care ne-o punem, daca zvonul se va adeveri, este daca consortiul romanesc va mai fi interesat de compania de furnizare a CEZ?
Daca analizam situatia din piata de furnizare energie electrica in momentul de fata este evident ca raspunsul la intrebarea de mai sus este negativ. Absolut toate companiile de furnizare din Romania trec printr-o situatie dificila inregistrand pierderi foarte mari. Motivele sunt bine stiute. Cu toate acestea, pentru o companie din consortiul romanesc (Hidroelectrica) furnizarea de energie a CEZ ar pica ca o mana cereasca, in conditiile in care conducerea companiei a lasat sa se inteleaga ca este interesata de achzitia unui mare furnizor de energie pentru a se extinde pe segmentul consumatorilor casnici. Sa vedem ce urmeaza.
Pana atunci ar fi cazul sa mentionam ca achizitia celorlalte active pe care CEZ le-a scos la vanzare in 2020 ar fi adus celor trei companii romanesti profituri exceptionale indeosebi pe segmentul de generare de energie. Faptul ca afacerea a fost ratata se razbuna in momentul de fata si unii deja au inceput sa plateasca pentru esec. Pentru Electrica o extindere a activitatii de distributie de energie electrica si pe zona Olteniei (preluand distributia CEZ) putea fi o afacere riscanta, in conditiile in care Electrica cu trei companii de distributie la nivel national face fata cu greu provocarilor din sistemul energetic. Vorbim aici de nivelul de investitii necesar, de digitalizare, de modernizarea liniilor si a statiilor de transformare etc.
Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre Hidroelectrica, care putea fi interesata de centrala electrica de la Resita si mai ales de parcul eolian de 600 de MW al CEZ, din zona Dobrogea. Pentru Hidroelectrica un parc eolian de asemenea putere ar fi fost o mana cereasca in echilibrarea productiei. Intre timp si Electrica a inceput sa fie interesata de achizitionarea unor parcuri eoliene in Romania. Din pacate, cam tarziu.
Detinerile CEZ in Romania
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin noua companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.
Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.
Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde Euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.