La zi in sistemul energetic: manipulare constienta sau neprofesionalism?
Avaria de ieri din partea de nord a Bucurestiului a fost intoarsa pe toate fetele de presa cotidiana. Dupa ce s-au dumerit ca statia cu pricina apartine Transelectrica si nu Enel si ca acesta nu este una veche, ci una retehnologizata, potopul de acuzatii s-a intors (functie de pozitionarea politica a fiecarei publicatii) asupra sistemului energetic in general, din ce in ce mai vulnerabil. Lucru adevarat, de altfel. Numai ca, acest sistem trebuie inteles in complexitatea lui si nu in functie de un accident sau altul care apare cand nu te astepti. Sa ne explicam: cel mai simplu este sa spui ca in urma diciziilor actualului guvern de a “rade” tot ce se poate de la companiile energetice ale statului (profitul), respectivele companii au ajuns in situatia de a nu-si mai fi putut indeplini programele de retehnologizari, mentenanta etc. In consecinta, apar avariile, precum cea de alaltaieri.
Din nefericire pentru noi, avariile vor aparea din ce in ce mai des. Intr-un sistem imbatranit, in care investitiile s-au facut doar pentru supravietuire orice este posibil. Companiile energetice aflate inca in proprietatea statului roman au fost tinute sub o comanda perpetua. Cand nu au reusit sa realizeze profit au fost subventionate, cand au inceput sa faca profit li s-a luat. La ce sa ne asteptam astazi, in aceste conditii? Cat se poate de simplu: sa incercam sa intelegem sistemul energetic romanesc in structura in care se prezinta el la momentul de fata.
Publicatia noastra a deschis cutia Pandorei, ieri, la cateva ceasuri dupa avaria din sistem. “Care este capacitatea reala de productie de energie electrica a Romaniei“, a fost tema dezbaterii propuse de Energy-Center. Au raspuns la aceasta provocare toti marii producatori de energie electrica din Romania si concluziile nu sunt deloc incurajatoare. Dar, spre surprinderea noastra, din ceea ce s-a discutat la conferinta, o parte a presei a reusit sa transmita mesjul exact invers. Si de aici incolo au aparut stiri pe banda, majoritatea politizate la maxim. Ne este greu sa incercam sa stopam mesajele false, pentru ca, din pacate, presa de specialitate este ingorata, pe cand cea de scandal este determinanta.
O sa relatam pe larg ceea ce s-a spus la conferinta noastra de ieri si anuntam deschis ca avem raspunsuri la intrebarile care vor aparea in scurt timp legate de siguranta energetica, securitatea energetica etc. Cine mai apreciaza insa in ziua de astazi profesionalismul? Amatorismul e deja o moda. Sa dam un singur exemplu:
Stirea corespondentului Agerpres, prezent la Conferinta Energy-Center (una dintre ele) a sunat asa: “Badea (Hidroelectrica)- Constatam ca este din ce in ce mai greu sa faci investitii in Romania; ne afecteaza incoerenta legislativa.”
O alta publicatie, renumita prin caracterul de scandal a titrat respectiva stire (copiata de altfel) dupa cum urmeaza: Seful unei mari companii de stat face praf guvernul.” De aici incolo nu mai conteaza nimic despre ceea ce s-a afirmat in conferinta noastra. Asa se si explica faptul ca din ce in ce mai des marile companii energetice din Romania isi restrang colaborarea cu presa.
Un incident minor, veti spune. Nu-i asa, pentru ca la modul in care a fost interpretata avaria de la Transelectrica si la modul in care se rastalmacesc declaratii ale unor reprezentani ai sistemului energetic, de data asta bine pregatiti, rezultatul informatiilor este denaturat total. Pentru cititorii nostri oferim comparatia si redam stirea Agerpres. Cat priveste ceea ce s-a discutat la conferinta noastra vom reveni.
“Constatam ca este din ce in ce mai greu sa faci investitii in Romania, o chestiune care ne afecteaza foarte mult fiind o anumita incoerenta legislativa, a declarat, joi, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Nicolae Badea, intr-o conferinta de specialitate.
“Hidroelectrica s-a concentrat foarte mult pe asigurarea unui nou ciclu de viata pe ceea ce inseamna centrale clasice, cum e cea de la Portile de Fier, de exemplu. Dupa ce vom incheia acest program de retehnologizare — sau in paralel — mergem pe ideea de finalizare și de dezvoltare de noi investitii (…) Noi sarbatoream, anul trecut, 50 de ani de la punerea in functiune a centralei de la Vidraru, construita la vremea respectiva in cinci ani. Constatam ca este din ce in ce mai greu sa faci investitii in Romania. Concret, este vorba despre ceea ce inseamna Hotarari de Guvern privind exproprierile, de foarte multe situatii in care vrem sa facem achizitia de terenuri direct de la proprietari și vedem ca nu exista acte, nu poti intra pe proprietate etc. A doua chestiune care ne afecteaza foarte mult este o anumita incoerenta legislativa, adica foarte multe obiective nationale care au fost declarate de interes national prin HG, apoi au venit alte HG-uri care au schimbat lucrurile. La ora actuala, nu știm care HG este bun și avem niște bani investiti acolo. Mai cheltuim alti bani sa le luam de acolo și, practic, inchidem investitia respectiva? Din perspectiva Ministerului Energiei se doresc investitii, capacitati noi, dar toate interesele entitatilor statului roman trebuie sa fie aliniate. Daca nu dorim investitii, sa ne hotaram ca nu dorim investitii”, a spus Badea.
Potrivit oficialului Hidroelectrica, Romania are o problema din punct de vedere al dispecerizarii, iar, din punct de vedere al puterii instalate, aceasta depinde de un cumul de factori.
“S-a vorbit despre capacitatea de instalare. Puterea instalata a Hidroelectrica este de 6.382 de MW. Este evident ca, daca discutam de putere instalata, trebuie sa discutam și despre toti ceilalti factori care conduc la aceasta putere instalata. Ai o putere instalata, dar in cazul Hidroelectrica depinde de mai multi factori ca: debitele de pe rauri, de nivelul de precipitatii, de cadere, de stocare etc. In cazul Hidroelectrica, vorbim despre undeva la 3.500 MW — 4.000 MW cu care s-a putut functiona. Trebuie sa privim aceasta putere instalata ca pe un cumul de factori. Exista și niște limitari tehnice și aici este cheia intregii discutii. Trebuie sa vedem daca intr-un cumul de factori, cum ar fi meteorologici sau tehnici, Romania poate face fata. Acum sunt foarte multe provocari și pe ceea ce inseamna dispecerizare. Trebuie sa vedem daca aceasta se face pe normele din 2017 sau pe cele din 1990. Din punct de vedere al dispecerizarii, lucrurile se complica și ar trebui sa vedem unde ne aflam in acest moment. Este nevoie de multe capacitati mici, de investitii, de capacitati mari”, a afirmat directorul general al Hidroelectrica.”
Presa bazata pe rating lucreaza pe baza de piar . Presa de specialitate nu a reusit sa promoveze vectori de imagine credibili public Cand presa de specialitate va promova pentru dezvoltare de masa vectori .credibili VA PROMOVA SI IDEILE SANATOASE TEHNIC . . din pacate azi .. putini OAMENI SE INTERESEAZA DE PRESA DE SPECIALITATE BAZATA PE INDIVIZI CU FUNCTII , AZI IN MAJORITATE COMPROMISI IN PUBLIC DE PRESA DE MASA. Cu privire la avaria de la Trans … inainte de a promova interese bazate pe bani .. trebuia verificat raportul de avarie care – sunt sigur ca – ARATA CLAR …I N D I S C I P L I N A . IN EXPLOATARE . Sigur ca asa ceva nu se demnateleaza in confrintele tehnice ca cea de ieri tratate corect de presa publica … bazata pe noi … VECTORI DE IMAGINE CONSACRATI.
Este nevoie de multe capacitati mici, de investitii, de capacitati mari”, a afirmat directorul general al Hidroelectrica… BINEINTELES !!! In fata presei .. de specialitate .. ar fi trebuit “electrocutat instantaneu” cu intrebarea : CATE COMENZI DE INVESTITII AI DAT LUI FUNDEANU ??? .. asa ca sa nu ne intoxici azi acum aici draga Bogdane !!! ??? TUDOSE A PROCEDAT CORECT LUANDU-TI BANII CU CARE NU FACEAI NIMIKC. Asa ceva intra PE TOATE ZIARELE INSTANTANEU. Daca eram in sala nu mai trebuia sa dau consultatii telefonice fetelor care scriau din sala. Am explicat ieri pe tooate posturile ce e cu avaria si ce e cu gazele si mascarada de la parlament. Corina a pierdut ieri TOATA CREDIBILITATEA PUBLICA DECLARAND CA ELMENTELE AVARIEI SUNT …”SECRETE DE SERVICIU”