Lecția bulgară, versus eșecul românesc în producția de energie pe bază de cărbune
De circa două săptămâni încoace centralele pe cărbune din România au reușit să pompeze în sistemul energetic peste 1000 de MW zilnic într-un efort care le-a dus în faza de epuizare. Rezerva de cărbune este pe cale de a fi epuizată, iar dacă ritmul de producție solicitat râmâne la nivelul actual este greu de spus cum vor face faață aceste centrale necesarului de energie. În urmă cu câțiva ani, când s-a decis rrestructurarea Complexului Energetic Oltenia și România și-a asumat să renunțe până în 2023 la acest tip de energie, majoritatea specialiștilor au atras atenția asupra faptului că România are nevoie de cel puțin 2000 de MW în cărbune pentru mulți ani încă. Cel puțin până la o eventuală punere în funcțiune a Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Conștient de importanța cărbunelui în mixul energetic, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a încercat să convingă Comisia Europeană că România nu mai poate ține seama de vechile angajamente și că este nevoită să prelungească viața centralelor pe cărbune pentru, cel puțin a celor rămase încă în sistem. Deocamdată nu are nici un răspuns de la Bruxelles vizavi de această inițiativă.
Prin comparație să vedem ce se întâmplă în țara vecină Bulgaria, pe care ne bazăm în multe situații atunci când se pune problema importului de energie. Și, din păcate, această problemă se pune în fiecare zi.
Cea mai mare centrală termică inovatoare din Peninsula Balcanică, Centrala Termoelectrică Maritsa East 2, a vândut de 470 de ori mai multă energie electrică pe piața liberă în ianuarie 2025. comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Cantitățile realizate pe platformele Burseiea Independente de Energie din Bulgaria EAD în primele 31 de zile ale acestui an sunt de aproape 300.000 MWh față de 635,5 MWh cu un an mai devreme, ceea ce este un indicator clar al rolului fundamental al Maritsa East 2 TPP EAD în satisfacerea nevoilor economiei țării, a anunțat centrul de presă al centralei pe cărbune.
Pentru a garanta lumină și căldură pentru populație, Maritsa East 2 TPP EAD a furnizat gospodăriilor bulgare 464.267 MWh de energie electrică în prima lună a anului, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 200.000 MWh față de ianuarie 2024.
Centrala și-a consolidat, de asemenea, statutul de pilon al sistemului electric, producând un total de aproape 890.000 MWh de energie electrică pentru luna ianuarie. În ultimii 5 ani, aceasta este a doua cea mai bună realizare pentru prima lună a anului, cu doar 2022. cantitatea de energie electrică generată este mai mare – un impresionant 1.068.761 MWh.
Pentru rezultatele sale remarcabile, Maritsa East 2 TPP EAD își exprimă recunoștința tuturor angajaților și partenerilor săi, care lucrează cu mare responsabilitate față de întreaga societate și al căror profesionalism stă la baza succesului! De la începutul anului, compania operează cu toate cele 8 unități de alimentare ale sale și este pe deplin disponibilă pentru a garanta securitatea și stabilitatea sistemului energetic al țării.
China domină producția pe cărbune
Responsabilă cu producerea de cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră, China continua să mizeze pe energia pe bază de cărbune dispunând de resurse foarte mari de combustibili fosili. Pe fondul creșterii constante a consumului de energie, industria energetică din China a început încă de anul trecut să repornească construcția de termocentrale pe cărbune cu o capacitate cumulată de aproape 100 de Gigavați, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, arată un raport publicat joi de două ONG-uri specializate pe energia verde, transmite AP.
Conform unei baze de date mondiale elaborată de Global Energy Monitor, anul trecut în China au început să fie construite termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 94,5 Gigavați, mai mult decât în orice an de după 2015. De asemenea, au fost reluate lucrările la proiecte de termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 3,3 Gigavați, proiecte care anterior fuseseră suspendate.
‘Un număr semnificativ de noi termocentrale pe cărbune vor fi conectate la rețea în următorii doi-trei ani, ceea ce va consolida și mai mult rolul cărbunelui în sistemul energetic chinez’, susțin autorii raportului. Noile termocentrale se vor adăuga celor a căror construcție a fost aprobată deja de Guvernul de la Beijng în 2022 și 2023, a subliniat Qi Qin, analist pentru China la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA). ‘Îndemnăm China să se abțină de la a începe să construiască și mai multe termocentrale pe cărbune, după cele aprobate deja, pentru a evita apariția unor capacități excedentare, a reduce emisiile și a se alinia cu angajamentele sale climatice’, a spus Qi Qin.
China este una dintre multele țări care au ratat termenul limită, stabilit de ONU pentru săptămâna aceasta, pentru a trimite planul național vizând reducerea emisiilor până în 2035. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Guo Jiakun a spus că guvernul de la Beijing lucrează la acest plan și îl va trimite ‘în cursul acestui an’.
Raportul elaborat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Global Energy Monitor arată că, anul trecut, China a fost responsabilă pentru 93% din toate termocentralele pe cărbune care au început să fie construite la nivel mondial.