Lectiile iernii: o radiografie a sistemului energetic arata ca mixul de productie care ne-a salvat in ianuarie poate fi amenintat in scurt timp
Conferinta Energy-Center din 9 martie „Lectiile iernii 2016/2017 : cat de vulnerabil este sistemul energetic romanesc si cum poate fi mentinut un mix energetic performant” ne-a demonstrat inca odata ca provocarile la care a fost supus sistemul in luna ianuarie se pot repeta in orice moment la un consum ridicat de electricitate. Toate problemele legate de productie, transport, export/import si comportamentul pietei de energie electrica au fost analizate obiectiv de catre specialistii invitati la dezbaterea noastra. Concluziile incep sa capete contur si in baza lor trebuie sa analizam cu responsabilitate ce avem de facut. S-a demonstrat ca productia pe baza de carbune a dominat ca pondere, dar, in acelasi timp, aceasta este din ce in ce mai limitata de constrangerile aparute in ultimii ani si de vechimea instalatiilor. Daca Complexul Energetic Oltenia a reusit in aceasta iarna sa deserveasca sistemul energetic national aproape ireprosabil, in schimb, Complexul Energetic Hunedoara, cu doua grupuri foarte preformante nu poate face fata in nici un caz conditiilor de pret impuse de piata. Motivele sunt multe. Pe de alta parte, stalpul de rezistenta ramane cantonat in zona productie hidro si nucleara, chiar daca o revenire spectaculoasa a avut-o si productia pe hidrocarburi. Productia regenerabila, cu o prezenta semnificativa in piata este insa si ea amenintata cu reducerea unor capacitati, exclusiv din considerente legislative. Prezentam mai jos cateva din opiniile exprimate la conferinta Energy-Center, urmand ca intr-un alt articol sa facem o sinteza a comportamentului sistemului energetic in aceasta perioada de varf, precum si a evolutiei pretului energiei electrice.
Niculae Havrilet, ANRE:
„Variatiile de preturi de pe piata de electricitate consemnate in luna ianuarie au scos in evidenta elementele speculative ale unei burse, a declarat presedintele ANRE Niculae Havrilet. Sistemul energetic a rezistat foarte bine in conditii dificile, inclusiv datorita unui mix de generare variat, in care producatorii pe baza de carbune au oferit serviciile de sistem necesare. Sistemul a rezistat, iar Romania a depasit criza perioadei de ger, a sintetizat Niculae Havrilet. Piata a functionat foarte bine, a mai spus seful ANRE, care a subliniat ca nu putem vorbi despre manipulare in piata de electricitate in conditiile in care “nu exista actori dominanti, iar piata din Romania – OPCOM – este cuplata la pietele regionale”. Presedintele ANRE a subliniat inclusiv faptul ca Romania a exportat electricitate in saptamanile de ger puternic, ceea ce arata ca nu a existat o problema de resurse energetice. Este unul dintre elementele principale care au facut ca Romania sa fie laudata in ultimul raport al Comisiei Europene despre piata de energie, pentru rezilienta sistemului energetic si rolul de furnizor de stabilitate in regiune. “Speculantii au pierdut”, a subliniat Havrilet, iar preturile au variat putin spectaculos in prima luna a anului: in medie, preturile din Romania au fost cu 3,5% mai mari decat media europeana (in prima saptamana din ianuarie), cu 18% mai mari (in a doua saptamana), cu 10% mai mici (in ultimele doua saptamani ale lunii). Havrilet a adaugat ca au fost efectuate controale la 18 firme si au fost identificati sapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultima instanta si pentru operatorii de retea, pierderi pe care acestia vor trebui sa le recupereze in instanta. “Este prima data cand Autoritatea de Reglementare nu socializeaza aceste costuri. Ele sunt calculate in contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat in insolventa in relatia cu bancile care i-au finantat”, a sustinut Havrilet.
“Am finalizat mai multe controale, investigatii si am ajuns la concluzia ca anumiti traderi au actionat gresit, punand in pericol contracte cu consumatori importanti, generand elemente de cost pentru operatorii de retea si pentru furnizorii de ultima instanta. Acestor traderi li s-a retras licenta de furnizare, li s-au dat amenzi si consideram ca cel mai important lucru este ca acel contract-cadru care se intocmeste pe piata libera – pentru ca acele elemente au avut loc exclusiv pe piata libera – consideram ca acele contracte-cadru trebuie facute cu mai multe atentie. Asa cum atentionam de fiecare data in comunicatele noastre lunare, consumatorii trebuie sa fie foarte atenti cu ceea ce inseamna denuntul unilateral, atunci cand furnizorul te lasa fara energie si esti obligat sa cumperi de pe piata spot, o piata foarte scumpa, sau de pe piata de echilibrare. Consideram ca ar trebui inasprite regulile care domina contractele-cadru in zona de furnizare a pietei libere”, a spus seful ANRE.
Virgiliu Ivan, Transelectrica
„Noi vorbim in Romania de o putere instalata de 24.000 de MW, din care 4000 de MW sunt nefunctionali, la care se mai adauga alte grupuri indisponibile si nu pot functiona. Dar, legislatia europeana ne indica sa calculam puterea raportata la toate grupurile existente in sistem. De pilda, daca in domeniul hidro avem instalati 6000 de MW, suma puterilor tuturor grupurilor hidrologice nu trece de 4700-4800 de MW, restul fiind in procesele de mentenanta. Pe langa acoperirea curbei de sarcina, noi trebuie sa ne asiguram ca dispunemd e rezerve de sistem de circa 2000 de MW, pentru ca trebuie sa fim pregatiti in orice moment sa acoperim posibila iesire din functiune a unor grupuri mari, cum ar spre exemplu un grup nuclear de la Cernavoda. Acest lucru trebuie sa se intample in maxim 15 minute, astfel incat sa mentinem sistemul in starea de echilibru. Variatia productiei de energie in cursul unei zile poate fi si de 2000 de MW. As preciza ca in anul 2016, o sinteza a productiei de energie ne arata ca productia pe carbune a acoperit 24,96%, cea hidro 28,34%, urmata de hidrocarburi cu 15,45%, eolian cu 10,22%, nuclear 17,81%, restul fiind energia solara si biomasa. Prin comparatie, in luna ianuarie a acestui an, cand s-a vorbit despre o posibila criza energetica, carbunele a avut o pondere de 28,37%, hidrocarburile 23,69%, apa 18,57%, nuclearul 15,81% si eolianul 12,27%. Este de remarcat contributia productiei de energie pe baza de hidrocarburi, care a avut o revenire spectaculoasa, in conditiile in care nu au existat probleme in aprovizionarea cu gaze naturale.”
Ionel Ilie, CE Oltenia,
a insistat asupra faptului ca pozitia de salvator al sistemului energetic, in situatii de criza, poate fi mentinuta doar printr-o mai buna reglementare (secundara) a pietei, care sa permita nu doar echilibrarea financiara a companiei, ci si realizarea unor ample investitii in modernizare si retehnologizare. “Este fals ca producatorul pe baza de carbune are preturi de productie mari”, a spus Ilie. CE Oltenia are un cost de productie de 170 de lei pe MWh si a reusit in 2016 sa obtina “un pret de revenire de peste 190 de lei pe MWh”, in care sunt incluse veniturile din serviciile de sistem si bonusul de cogenerare. “Am platit in 2016 65 de milioane de euro pentru certificate CO2 si inca 30 de milioane de lei pentru certificate verzi”, a anuntat Ionel Ilie. Din 2016, CEO are propriul broker de certificate de dioxid de carbon ceea ce ii permite sa castige cateva zeci de centi la fiecare certificat achizitionat. Oficialul CEO s-a referit la cateva modificari de legislatie secundara care s-ar impune pentru o piata corecta si functionala, in principal in segmentul licitatiilor pentru servicii de sistem. Potrivit presedintelui ANRE, acestea sunt in analiza Autoritatii. „CE Oltenia a pornit cu 13 grupuri energetice proprii, la care s-au adaugat inca doua de la CET Braila, dar in momentul de fata putem functiona cu 11 grupuri, din care 3 de la Rovinari si 2 de la Turceni sunt foarte performante. Interesant este ca inainte de perioada de iarna am avut oferte in piata pe termen lung la un pret de 160 de lei/MWh, dar nimeni nu se grabea sa cumpere.
Nu s-a pus problema sa nu avem carbunele necesar functionarii, problema vine de la servicii, caci in conditiile unei functionari la capacitate pentru doua-trei luni nimeni nu vine sa iti faca servicii gratis. Anul trecut nu am realizat stocul de carbune pentru ca nu am putut transporta pe liniile CFR mai mult de 50.000 de tone, iar in timpul verii, cand trebuia asigurat stocul, ni s-a cerut o productie ridicata de energie. Exista multe probleme, inclusiv grupuri care nu au mai fost reparate de aniz de zile, dar cu toate aceste noi putem merge in siguranta la o productie de 3000 de MW.
Ion Lungu, AFEER
a sustinut ca totul a plecat de la concurenta foarte mare care exista in acest moment intre furnizorii de energie din Romania.“A fost un dus rece si probabil nu a fost in totalitate vina lor. Unii traderi au intrat in insolventa, altii se pregatesc sa intre. Totul pleaca de la concurenta deosebita care este in acest moment pe piata, de la marjele foarte mici si de la faptul ca au cautat solutii. S-a mers la limita cu riscurile. O cauza este si lipsa flexibilitatii pe piata angro”, a spus Lungu. Totul pleaca de la concurenta deosebita care este in acest moment pe piata si de la marjele foarte mici. O cauza este si lipsa flexibilitatii pe piata angro, Ion Lungu, presedintele AFFER
La mijlocul lunii februarie, ANRE a retras licentele de furnizare traderilor Arelco Power si Arelco Energy. Vineri, 10 martie, ANRE a publicat numele a cinci companii care nu și-au respectat obligațiile din contractele ȋncheiate pe Piața Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU): Arelco Power, Energy Distribution Services, KDF Energy, Alpiq Romindustries și Three Wings.