Legea consumatorului vulnerabil a fost votata in Parlament, dupa mai bine de zece ani de amanari. Ea va intra in vigoare de la 1 noiembrie
Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, legea consumatorului vulnerabil, care merge acum la promulgare. Parlamentarii au agreat ca legea sa se aplice de la 1 noiembrie 2021 si ca venitul mediu lunar pâna la care se acorda ajutorul de incalzire sa creasca.
281 de deputati s-au exprimat in favoarea legii. Un singur deputat s-a abtinut.
Parlamentarii au venit marti cu o serie de schimbari esentiale, printre care aplicarea legii de la 1 noiembrie 2021, mai devreme decât termenul propus initial de Guvern, respectiv 1 septembrie 2022.
De asemenea, parlamentarii au votat sa creasca venitul mediu lunar pâna la care se acorda ajutorul de incalzire de la 810 la 1.386 lei/persoana in cazul familiei si de la 1.445 la 2.053 lei in cazul persoanei singure.
Totodata, au fost adoptate amendamente si cu privire la valoarea de referinta (nivelul maxim al ajutorului pentru incalzirea locuintei aferent unei luni) in functie de sistemul de incalzire utilizat. Daca in textul initial se ofereau 250 lei pe luna pentru gaze naturale, 500 de lei pe luna pentru energie electrica si 160 lei pe luna pentru combustibili solizi sau petrolieri, un amendament adoptat mareste sumele la 375 lei, 650 de lei, respectiv 320 lei.
In plus, in situatia in care singura sursa de energie utilizata este energia electrica, cuantumul suplimentului este de 70 lei pe luna, fata de propunerea initiala de 50 lei pe luna.
Intre 1 si 5 milioane de oameni vor beneficia
Intre 1 si 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului odata ce Legea consumatorului vulnerabil va intra in vigoare, spunea, la Digi24, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
„Legea va avea doua componente. Una, de subventie la factura, in functie de consumul de energie pe care si-l asuma consumatorul, se va face diferit, in functie de pretul de referinta pentru diferitele tipuri de energie – energie electrica, termica, gaz sau combustibil solid. In acelasi timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toata perioada in care consumatorul acceseaza surse de energie”, a declarat ministrul muncii.
Consumatorul vulnerabil trebuie sa se adreseze Primariei pentru a obtine aceste facilitati.
„Pentru un pensionar cu o pensie minima in momentul de fata, daca pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei in perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele doua tipuri de sprijin: subventie si supliment”, a precizat Raluca Turcan.
„Atentie, subventia se deconteaza in pretul facturii (factura vine deja redusa – n.r.) si se aplica invers proportional, in functie de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 lei pe membru de familie si de la 1.042 la 1.450 pentru o persoana singura, deci creste si sprijinul financiar, si plaja de oameni care pot accesa acest sprijin din partea statului”, a mai mentionat Raluca Turcan.
Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca, daca Parlamentul nu va aproba intr-o saptamâna legea consumatorului vulnerabil, va solicita in Biroul Politic National al PNL sa-si asume el, la Guvern, raspunderea pentru aceasta lege, transmite Agerpres.
„In perioada urmatoare trebuie sa aprobam legea consumatorului vulnerabil si va spun ca, daca Parlamentul României nu o aproba intr-o saptamâna, voi cere in Biroul Politic National al PNL sa pot sa-mi asum eu raspunderea, de la Guvern, pentru aceasta lege, pentru ca vad ca se tot tin BPR-uri pe la 11 noaptea, 12 noaptea, dar niciodata nu se tin pentru legea consumatorului vulnerabil, se tin pentru altceva”, a afirmat Citu.