0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

Legea offshore pusa pe off

Posted On 12 octombrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: exploatarile de la Marea Neagra, impozit pe venit suplimentar, legea offshore, pretul gazelor naturale, redevente, Remus Borza, resurse minerale

Legea offshore este,mai nou, marul discordiei in coalitie. Avea dreptate fostul presedinte Traian Basescu care s-a referit la actiunea sau inactiunea celor doi lideri ai coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Acesta din urma este exponentul intereselor multinationalelor, in primul rand al Exxon si OMV. Sa ne amintim ca el ca premier si Varujan Vosganian ca ministru al Economiei, au semnat în 2008 acordurile de concesiune privind expoatarea rezervelor de titei si gaze din Marea Neagra pe o perioada de 30 de ani si în conditii nefavorabile României. Tot ei in 2007 au promovat o ordonanta de urgenta prin care au modificat legea petrolului si contractele de impartire a productiei, incheiate in 1992 cu concesionarii resurselor din platoul continental al marii.Prin acesata ordonanta, Romania renunta la cota parte de 45% din productia de titei si gaze extrase din Marea Neagra. Prin acordurile de concesiune si exploatare incheiate in 2008, statul roman urma sa incaseze doar o redeventa cuprinsa intre 3,5-13 %, cata vreme redeventa in Austria este intre 19-22%, in Germaria intre 18-40% si in Bulgaria 25%.

Versiunea din iulie, echitabila si pentru stat si pentru concesionari

La fel de daunatoare interesului national este si inconsecventa lui Liviu Dragnea. Suntem deja la a 4-a versiune in Parlament, doar anul acesta. Asta evident ca este de natura sa ne decredibilizeze si sa induca un sentiment de impredictibilitate in materie fiscala.

Versiunea aprobata in iulie in Camera Deputatilor era una onesta si echitabila, atat pentru statul roman, cat si pentru cei 5 concesionari: Exxon, OMV, Lukoil, Black See Oil & Gas, Romgaz. Pastra redeventele din acordurile de concesiune semnate in 2008. Impunea un impozit pe venitul suplimentar intre 30 si 50 %, mai mic decat impozitul practicat in Marea Britanie, unde este de 62,5%, in Olanda de 50% si in Norvegia de 53%. Mai mult decat atat, le recunosteam concesionarilor un drept de deductibilitate fiscala de 60% a investitiilor in exploatare si productie din venitul suplimentar.

In conditiile in care Romgaz si OMV, raportau un profit de 3 mld lei, respectiv 5 mld lei, in anii precedenti, cand aveam un pret reglemntat de 45 lei/mwh, este evident ca la pretul actual de peste 100 lei/mwh si profitul e dublu, situatie in care nu  se mai impunea acordarea acestei facilitati fiscale. Si totusi am facut-o ca investitorii sa fie multumiti. Doar ca ei vor resursele tarii pe nimic.

Obligatia impusa concesionarilor de a comercializa 50% din productia de gaze extrase din Marea Neagra pe piata romaneasca este una corecta care vine sa asigure independenta energetica totala a Romaniei si sa anuleze dependenta de gazul rusesc din lunile de iarna. La presiunea Exxon si OMV, precum si a demnitarilor SUA, Austriei si Germaniei, presedintele Iohannis a refuzat sa promulge legea, trimitind-o la Parlament spre reexaminare.

In Senat, ca si in februarie, a trecut o varianta a legii ,care ii favoriza pe titularii de acorduri de exploatare, in detrimentul Romaniei. La Camera am corectat textul legii adoptat de Senat.Sigur nu puteam accepta impozit zero pe venitul suplimentar, cata vreme dublarea pretului la gaz este rezultatul unui act administrativ al Guvernului Romaniei,un efect al liberalizarii pietei de gaze si a dereglementarii pretului.

Cresterea pretului la gaze de la 45 lei/mwh la 116 lei/mwh nu este rezultatul unor investitii suplimentare ale concesionarilor. La fel cum inacceptabil pentru statul roman era si exportul in totalitate a productiei de gaze extrase de pe platoul continental al Marii Negre. Dupa ce ca nu le luam niciun impozit pe venitul suplimentar, sa le mai restituim si impozitul pe venitul suplimentar, incasat de bugetul de stat in perioada 2014-2018, ar fi echivalat cu un veritabil act de tradare al interesului national, avand consecinte negative si asupra bugetului de stat.

Ultimele modificari aduse legii, in Comisia pentru Industrii si Servicii,prin care crestea impozitul pe venitul suplimentar de la 30-50% la 30-70% si se injumatatea deductibilitatea fiscala a investitiilor din venitul suplimentar de la 60% la 30%, nu sunt de natura sa schimbe radical si profund pachetul de facilitati fiscale, acordate investitorilor cu prea multa generozitate.

Obligatia nostra ca parlamentari este, in primul rand, de a maximiza veniturile pe care statul roman le va incasa de pe urma concesiunii celei mai mari rezerve de gaze din Europa Centrala. Evident trebuie sa cream un cadru fiscal predictibil si prietenos si pentru investitori.Reprosul unor parlamentari care nu au fost de acord cu ultima versiune a legii consta in lipsa unui studiu de impact bugetar.Dar,in februarie sau in septembrie cand au votat in Senat,cu o larga majoritate,concesionarea resurselor tarii pe nimic au avut un studiu de impact? Nici atunci nu au avut “evaluari,note explicative sau studii”.Adevarul e ca pe cele doua versiuni ale Senatului Romania pierdea zeci de miliarde de euro,pe cele doua versiuni de la Camera Deputatilor Romania castiga intre 10- 20 miliarde euro.

Razboaiele secolului XXI se duc pe resurse. Lupta impotriva terorismului, drepturile omului, rasturnarea unor regimuri dictatoriale sunt doar pretexte. Miza reala o reprezinta, resursele de hrana si cele minerale. Doar guvernele care au acces la resurse, vor putea asigura securitatea sociala si prosperitatea economica a natiunilor pe care le conduc. Intr-o economie de piata nu e neaparat o crima cand un stat isi vinde resursele. E doar prostie. Dar e un act de tradare nationala cand le vinde ieftin.

Ori toate guvernele Romaniei de dupa ‘90 nu au stiut sa vanda si sa se vanda, decat pe preturi derizori. Am fost dintodeauna foarte voluntari, cand e vorba de a da, timizi, complexati si umili, cand e vorba de a cere. Am platit greu tribut, tuturor marilor puteri occidentale pentru a fi acceptati in UE.Platim si azi.Dar pana cand?

 

 

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Societatea Nationala Nuclearelectrica cauta bursieri

Next Story

Transgaz a atribuit CIS Gaz lucrarile de realizare a conductei Mintia-Brad-Stei

Articole pe aceeasi tema

Peter Zeilinger, OMV Petrom: este nevoie de companii cu buzunare adanci pentru a extrage gazele din Marea Neagra

Posted On 6 octombrie 2020
, By Redactia
0

Curat ghinion: BRUA ar putea fi finalizata in acest an dar nu avem ce transporta pe acest gazoduct care ne costa vreo 500 de milioane de euro

Posted On 21 iulie 2020
, By Redactia
0

Gazele din Marea Neagra vor avea soarta reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a aurului de la Rosia Montana si a cuprului din Apuseni

Posted On 14 iulie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.