Liberalizarea gazelor, ”Made in Romania”: Cum vrea să ”mă liberalizeze” furnizorul cu un preț cu 163% mai mare față de cel plătit în 2019
Detin o mica garsoniera in Bucuresti, cu un consum anual de circa 500 kWh. Saptamâna trecuta am primit o oferta personalizata de la furnizorul meu de gaze naturale pentru a continua relatia comerciala, dupa liberalizarea pietei preconizata a avea loc la 1 iulie 2020.
Oferta cuprindea:
Pret fix al gazului natural pentru 12 luni;
Abonament zilnic = 0,28 lei;
Pret gaz 0,094 lei/kWh (fara TVA);
Nota pentru cititorii mai putin familiarizati cu modul in care sunt scrise ofertele: Preturile finale contin servicii reglementate de transport, distributie si de inmagazinare subterana a gazelor naturale.
Aceasta oferta m-a facut initial sa cred ca respectivul ”pret gaz” este si pretul propus de furnizor, dar undeva in document (bineinteles scris cu litere mult mai mici) era precizat ca, de fapt, pretul de 0,094 lei/kWh contine doar tariful de transport. Practic, oferta primita de mine nu mentiona nimic despre tariful de inmagazinare (pot astfel presupune ca este zero) si nimic despre tariful de distributie (actualmente aprobat de ANRE la 0,031 lei/kWh).
Pentru a-mi clarifica care este pretul real propus de furnizorul meu, am recurs la calcularea pretului pe care urma sa-l platesc:
Am facut calculul urmator: P = 0,094 + 0,031 + (0,28*365/500), din care a rezultat ca voi avea de platit 0,3294 lei/kWh (fara TVA), iar pretul efectiv pe care urma sa-l platesc este de 0,3919 lei/kWh (cu TVA).
Apoi, am verificat pretul gazelor naturale facturat in anul 2019 pentru gazele consumate in aceasta garsoniera si pretul reglementat a fost de 0,12517 lei/kWh (fara TVA), iar pretul efectiv platit a fost de 0,14895 lei/kWh (cu TVA).
Am constatat astfel ca oferta personalizata, inaintata de furnizorul meu pentru a-mi furniza gaze dupa liberalizare contine de fapt un pret mai mare cu 163% decât pretul pe care l-am platit pentru gazele naturale consumate in anul 2019.
Mai departe, am decis sa analizez pretul cu care se vând gazele naturale pe BRM (https://brm2.itcm.ro/piata-forward-gn/) si am constatat ca pretul gazelor tranzactionate este de 0,05153 lei/kWh. La acesta se adauga tariful estimat de transport de 0,0065 lei/kWh, tariful de distributie de 0,031 lei/kWh si tariful estimat de inmagazinare de 0,005 lei/kWh. La final, costul efectiv al furnizorului meu cu gazele achizitionate pentru a mi le furniza in acest an ar putea fi:
C = 0,05153+0,0065+0,031+0,005 = 0,9403 lei/kWh (fara TVA) sau 0,11189 lei/kWh (cu TVA)
Concret rezulta ca oferta facuta de furnizorul meu pentru a-mi livra gaze dupa data de 1 iulie 2020 are un pret mai mare cu 250% decât costul lui estimativ, conform cotatiilor existente in prezent pe platforma de tranzactionare a gazelor naturale, administrata de Bursa Româna de Marfuri (BRM) si a tarifelor pentru servicii.
Am stat si m-am intrebat de ce pretul din oferta post-liberalizare nu este in concordanta cu declaratia Ministrului Economiei, Virgil Popescu, acesta fiind cel care a declarat recent “ca nu va creste niciun pret de la 1 iulie 2020 (momentul in care piata gazelor se va liberaliza)” . Asa ca am decis sa ii transmit un email furnizorului meu de gaze pentru a-mi face o alta oferta, de data asta clara si personalizata, prin care sa imi ofere un Pret Corect La Gaze.
Pâna la ora actuala, furnizorul nu mi-a trimis niciun raspuns la solicitarea mea deoarece asa cum preciza domnul Secretar de Stat din Ministerul Economiei, Niculae Havrilet, la EM360 : “daca clientii casnici nu au incheiat contract de furnizare a gazelor, furnizarea gazelor se va face in continuare, dar la pretul aferent ofertei comunicate clientului”.
Voi ce oferte ati primit? Le-ati verificat? Le-ati citit cu mare atentie? Suntem toti ”liberalizati”?! Halal liberalizare!