Lovitura fatala pentru Ucraina: gazoductul Nord Stream 2 va fi functional in cel mult o luna si va scoate din tranzit celebrul gazoduct Drujba
Ani de zile Ucraina a fost principala poarta de intrare a gazului rusesc catre Europa. Importanta strategica a gazoductului care traversa Ucraina s-a facut remarcata de foarte multe ori atunci cand tara de la nord de Romania avea o disputa politica cu Rusia. Intrarea in functiune a Nord Stream 2 ia Ucrainei una dintre cele mai importante arme de santaj atat in relatia cu Rusia cat si cu Europa. In acelasi timp, dorinta Europei de a reduce dependenta de gazele din Rusia nu mai are absolut nici o relevanta. Gazprom a pus, din acest punct de vedere, stapanire pe mare parte din tarile europene.
Constructia gazoductului Nord Stream 2 ar trebui sa fie completata pana la finalul lunii august, iar primele livrari ar putea incepe anul acesta, a anuntat Rainer Seele, directorul general al OMV AG, informeaza agentia de presa oficiala rusa TASS, potrivit Agerpres.
“Aş dori sa tin pumnii stranşi pentru Nord Stream 2. Şeful companiei (Nord Stream 2 AG) a declarat ca lucrarile de constructie vor fi completate pana la finalul lunii august. Deci, cred ca primele livrari ar putea incepe anul acesta, sunt şanse ridicate sa se intample asta”, a afirmat şeful OMV la conferinta de presa dedicata prezentarii rezultatelor financiare inregistrate de grupul energetic austriac in trimestrul doi din 2021.
Acesta a explicat ca se aşteapta ca lucrarile de pornire şi de ajustare pentru Nord Stream 2 sa inceapa in semestrul doi din 2021. De asemenea, şeful OMV a laudat acordul dintre Statele Unite şi Germania privind Nord Stream 2, deoarece asigura finalizarea proiectului şi punerea in functiune a gazoductului.
“Desigur, salut acordul dintre SUA şi Germania deoarece deschide calea finalizarii şi punerii in functiune a gazoductului”, a declarat Seele.
El a sustinut ca proiectul va furniza Europei acces in conditii de siguranta la gaze, jucand un rol important in tranzitia energetica a continentului.
Directorul financiar al OMV, Reinhard Flory, a adaugat ca firma a alocat peste 800 milioane de euro pentru finantarea proiectului.
Saptamana trecuta, Uniunea Europeana a reiterat ca gazoductul Nord Stream 2 intre Rusia şi Germania “nu este un proiect de interes comun pentru UE”, dar va examina acordul convenit intre SUA şi Germania.
“Il vom lua in discutie cu statele membre ale UE şi cu vecinii noştri, inclusiv cu Ucraina”, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei intr-o conferinta de presa, dupa ce administratia americana şi guvernul german s-au angajat in cadrul acordului respectiv sa diminueze amenintarea la adresa securitatii reprezentata de aceasta conducta.
Executivul comunitar a salutat de asemenea angajamentul Germaniei de a aplica ‘spiritul şi litera legilor din domeniul energiei din UE’, avand in vedere eforturile Uniunii Europene de a cauta o mai mare independenta energetica fata de Rusia.
In acelaşi timp, cancelarul Angela Merkel a calificat drept “un bun pas inainte” acordul incheiat miercuri intre SUA şi Germania cu privire la viitorul gazoductului Nord Stream 2, chiar daca raman “diferente” in legatura cu acest proiect controversat.
Berlinul şi Washingtonul au anuntat luna aceasta incheierea unui acord destinat sa puna capat disputelor dintre ele cu privire la acest proiect, ce dureaza de mai multi ani.
SUA au deplans faptul ca Nord Stream trece pe sub Marea Baltica şi nu prin Ucraina, amenintand sa priveze aceasta tara de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.
Deci, Berlinul şi Washingtonul s-au angajat, intr-o declaratie comuna, sa adopte sanctiuni impotriva Rusiei, daca Moscova va utiliza acest proiect pentru “a comite acte agresive impotriva Ucrainei”.
Cancelarul german s-a referit in declaratiile sale la asigurarile partii ruse ca “nu intentioneaza sa utilizeze energia ca pe o arma”.
Şi daca aceasta promisiune nu va fi respectata, “nu am fi complet lipsiti de aparare”, a asigurat Merkel, in timp ce oponentii proiectului considera prea vaga amenintarea cu sanctiuni.
Nord Stream 2, un proiect care va crea o noua legatura energetica directa intre Rusia şi Germania, reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom şi jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.