0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Lumea se schimba : let’s be smart

Posted On 15 octombrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: centrale in cogenerare, Gazprom, incalzirea pe gaze, racordarea la reteaua de gaze, rezervele de gaze ale Romaniei, schimbari climatice

Razvan Nicolescu

Un post de televiziune mi-a cerut parerea in legatura cu intentia autoritatilor de a conecta toata populatia României la conductele de gaz natural si de a trece toata incalzirea in mediul rural si in micile orase pe gaz natural.

Mi-am aratat dezamagirea in legatura cu aceasta intentie larg sustinuta in mediul politic si am catalogat-o ca fiind o mare greseala. Faptul ca astfel de lucruri se intâmpla fara o minima analiza de impact a intrat deja, din pacate, in comportamentul nostru institutional profund gresit.

In loc sa adreseze problemele reale ale conectarilor la gaz natural, inclusiv perioadele mari de asteptare, autoritatile de reglementare incearca sa induca ideea, intr-o maniera populista si ipocrita, ca aceste conectari vor fi „gratis”. Costurile cu unele conectari absolut ineficiente economic nu vor fi acoperite nici de stat si nici de agentii economici care nu au cu ce sa le acopere. Este evident ca nu vor fi gratis si ca vor fi suportate de ceilalti consumatori, foarte probabil, prin tarife finale crescute la gaz natural. Aici vorbim de multe miliarde de euro deoarece autoritatile vor sa conecteze toata populatia României, adica chiar si locuinte aflate in vârf de munte.

Daca am fi vorbit de un astfel de proiect acum 20-30 ani poate as fi inteles conectarea intregii populatii a României pentru ca perspective sectorului de gaz natural erau altele desi tara noastra nu are un relief si o densitate a populatiei care sa favorizeaza acest lucru. Acum insa, in plina lupta impotriva schimbarilor climatice, sa ne conectam toti la un combustibil ce polueaza si pe care unele tari au inceput sa il interzica este ceva ce nu inteleg deloc. Este adevarat ca polueaza mai putin decât carbunele sau petrolul, insa mult mai mult decât energia regenerabila sau cea nucleara. In cazul construirii de racordari si conducte noi, vorbim de investitii strategice pe termen lung. Nu sustin interzicerea utilizarii gazului natural pentru ca el este util tranzitiei energetice, ci doar nevoia de a fi prudenti in extinderea utilizarii individuale de catre populatie, in prezent doar aproximativ 40% din gospodariile din Romania fiind conectate. Pentru marile centrale de cogenerare, cum sunt cele din Bucuresti, gazul trebuie sa mai ramâna solutia corecta inca mult timp de acum incolo pentru ca nu exista o alternativa cu un randament mai bun deocamdata. Pentru celelalte gospodarii neconectate la gaz natural solutia este trecerea treptata la randamente mai bune, la solutii individuale si la incalzirea pe baza de energie electrica provenita din surse curate.

Agentia Internationala pentru Energie Regenerabila (IRENA) estimeaza ca pana in 2050, 60% din sectorul rezidential se va incalzi pe baza de energie electrica, in mare parte provenind din energia regenerabila. Ce face Romania? In loc sa se puna pe valul international si sa capitalizeze cu inteligenta si rabdare de pe urma acestor schimbari, tocmai se pregateste sa risipeasca niste miliarde de euro intr-o directie opusa celei in care se misca restul lumii. Chiar si Polonia, o tara ce nu e in prima linie in privinta luptei impotriva schimbarilor climatice, isi propune ca pana in 2030 sa atinga o ponderea a energiei regenerabile in sectorul de incalzire de minim 20%. Vrem sa facem o tranzitie de la paie si coceni in mediu rural la gaz natural si o alta de la gaz natural la electric dupa? Cine suporta costurile cu doua tranzitii? Afirmatia mea poate fi combatuta prin faptul ca incalzirea pe gaz natural este mai ieftina in prezent deoarece acest lucru se intâmpla pentru ca avem o piata de energie electrica nereformata, ramasa in urma, o piata care nu genereaza un tarif corect al energiei pentru perioada de gol (noapte) ce ar trebui sa fie foarte, foarte mic. De exemplu, in luna octombrie 2020, in Bruxelles, preturile furnizate de furnizorul Mega pentru orele de noapte au fost la jumatate in comparatie cu preturile altor furnizori pentru perioada de zi, conform energyprice.be

O astfel de decizie de crestere a conectarii masive a populatiei la gaz natural ar avea, poate, sens daca ar fi in Romania o mare productie nationala de gaz natural si preturi extrem de mici. Nu e cazul. Avem o productie anuala in scadere accelerata ce nu acopera consumul actual. In anul 2019, conform rapoartelor anuale ale Petrom si Romgaz, productia autohtona a scazut cu aproximativ 5% in comparatie cu anul precedent. In ceea ce priveste resurse noile resurse din Marea Neagra, ele sunt de nivel mic/mediu si au devenit incerte din cauza faptului ca investitiile sunt blocate, fara vreo certitudine ca vor fi deblocate vreodata. Oricum, daca ele ar fi exploatate cândva nu ar ajunge nici pentru revigorarea sectorului chimic si petrochimic ce produce un mare dezechilibru pe balanta comerciala a tarii, ca sa nu mai zic de marile centrale de cogenerare inca in viata si de cele ce ar putea inlocui carbunele pe care ne pregatim sa il inchidem rapid, neavând nicio solutie de compatibilizarea a sa cu cerintele de mediu.

Cine ar putea aproviziona acesti noi si multi consumatori casnici de gaz natural in urmatorii zeci de ani? Exista doar o solutie realista : Gazprom. Romania e pe cale sa isi arunce cu voiosie populatia tarii la bratele Gazprom care abia asteapta sa se joace politic cu pretul gazului natural si cu siguranta furnizarii.

Suntem pe cale sa facem una dintre cele mai mari greseli strategice in energie din intreaga noastra istorie, generatia vizionara care facea din Timisoara primul oras cu iluminat stradal la nivel mondial sau din Ploiesti primul oras din lume cu rafinarie sau generatia care construia strategic in tara noastra un ciclu nuclear complet fiind deja de domeniul trecutului ca si gândire strategica.

In loc sa ne stabilim rapid niste prioritati clare in tranzitia energetica, sa ne asumam neutralitatea in privinta de emisiilor de gaze ce produc efect de sera, sa ne dezvoltam o industrie locala producatoare de echipamente care sa capitalizeze zecile de miliardele de euro alocate de Bruxelles, sa cream noi locuri de munca, sa producem panouri fotovoltaice si baterii local si apoi sa le instalam pe bani europeni in casele oamenilor de la noi care se incalzesc cu paie, sa ne ajutam industria si populatia sa consume mai eficient, noi ne pregatim, aproape in consens politic, sa aruncam pe geam miliarde de euro construind noi racordari si conducte de gaz ce nici macar nu pot distribui hidrogen si gaze verzi si care, daca nu vor ramâne goale, vor umple conturile Gazprom.

Lumea se misca. Lumea se schimba. Trebuie sa intelegem schimbarea. Pentru noi si copiii nostri : let’s be smart.

*Gândurile exprimate mai sus reprezinta pozitia mea personala, fiind rodul a douazeci de ani de activitate in energie la nivel national si international. Nu am nici un interes personal in acest subiect insa am scris aceste lucruri cu speranta ca, poate, vor ajuta sa intelegem greselile strategice pe cale sa le facem. Daca nu voi reusi acest lucru, macar, peste ani nimeni nu va putea spune ca nu s-a stiut.

(Articol preluat de pe Contributors.ro)

Despre autor
  • google-share
Previous Story

GETEC avanseaza cu constructia centralei ecologice de cogenerare pe biomasa

Next Story

Ce consecinte poate avea asupra sistemului energetic esecul celei mai importante achizitii in piata de energie, din ultimii 30 de ani

Articole pe aceeasi tema

Ungaria bate palma cu Gazprom pentru amanarea platilor la gazele importate

Posted On 3 octombrie 2022
, By Redactia
0

De la vise la fapte, sau cum reuseste Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene sa deschida Cutia Pandorei energiilor regenerabile din Romania? (I)

Posted On 20 septembrie 2022
, By Redactia
1

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.