Mai incet cu povestile despre investitii in domeniul gazelor naturale, pana nu stim eficienta si performanta lor
Guvernul Orban si-a facut un obiectiv principal din politica de investii in toate domeniile de infrastructura ale Romaniei. Ce-I drept, obiectivul este deocamdata teoretic, caci cu exceptia unor proiecte de infrastructura rutiera demarate anii trecuti, in rest nu s-a intamplat nimic. Noi ne ocupam de domeniul energetic si marturisim ca atatea promisiuni si atatea miliarde de euro destinati acestui sector nu am vazut in ultimii 20 de ani la un loc. Pe de alta parte, spre deosebire de infrastructura rutiera si feroviara, investitiile in infrastructura energetica de generare si transport trebuie sa tina seama de resurse, dar mai ales de deciziile Uniunii Europene, care si-a propus sa restructureze radical acest domeniu.
Mai concret, accentul cade pe energiile regenerabile in anii ce vin si mai putin, sau aproape deloc in capacitate de generare pe gaze si nuclear. Sunt exact domeniile in care Romania s-a gandit sa investeasca peste 10 miliarde de euro. Nu se stie de unde vor veni banii, dar nu asta vrem sa spunem acum. Inainte de a gandi aceste investitii sa ne gandim la resurse, la piata, la recuperarea investitiilor, la avantajele beneficiarilor si la profitul celor ce ar urma sa le faca. Daca analizam declaratiile politicienilor dar si ale unor manageri de la companiile romanesti constatam ca avem de-a face cu foarte multe fantasmagorii sau o departare de la lucrurile reale.
Sa luam un caz cat se poate de concret. Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, declara ieri ca “Strategia Romgaz prevede investitii multiple, care sa duca la dublarea cifrei de afaceri a companiei in urmatorii sapte ani. Strategia Romgaz prevede instalarea unor capacitati de producere a energiei de 1.500-2.000 de MW in ceea ce se numeste gas-to-power (care utilizeaza gaze pentru a produce electricitate – n. r.). Este foarte important sa asiguram resursa de gaze pentru asta, precum si pentru consumatorii casnici si industriali din România. Astfel ca orice multiplicare a surselor si a cantitatilor care vin in România este benefica inclusiv pentru Romgaz“, a spus Volintiru. De asemenea, Romgaz si-a planificat o investitie intr-o fabrica de metanol si in parcuri eoliene si fotovoltaice, pentru a creste securitatea energetica a tarii.
Apreciem curajul domnului Volintiru si faptul ca vede in Romgaz o forta in domeniul investitional. Nu putem insa sa nu amintim ca despre aceste proiecte se vorbeste de vreo doi ani, iar cea mai mare investitie a Romgaz (centrala de la Iernut) are deja o intarziere de aproape un an. Cat priveste alte centrale electrice noi pe gaze, vreo 3 sau 4 dupa cum vrea Romgaz, nu exista in momentul de fata nici macar studiile de fezabilitate. Si daca ne raportam la durata investitiei de la Iernut, la care se adauga intervalul de timp pentru realizarea proiectelor ne trezim, in cel mai bun caz ca am putea avea aceste centrale cam in momentul in care Comisia Europeana ar putea interzice aproape total utilizarea gazelor naturale in industria energetica. O situatie similara o putem intalni inclusiv vizavi de programul de racordare si extindere a retelelor de gaze, in situatia in care Comisia Europeana ia deja in considerare interzicerea instalarii de noi centrale de apartament.
In context, cam tot in mod fantasmagoric, consideram ca vom exploata la maxim potentialul de gaze al Marii Negre, in conditiile in care a trecut un an fara sa avem o lege noua offshore, proiectele sunt blocate, iar cine si cum va investi, iarasi nu se stie. Orice investitor serios la Marea Neagra tine cont de politicile europene vizavi de utilizarea gazelor. Daca investitorii nu s-au inghesuit cand gazele naturale nu erau o paria pentru Comisia Europeana, de ce s-ar grabi acum sa-si cheltuie banii?
“Privim foarte atent catre deschiderea de noi oportunitati onshore si offshore de extractie a gazelor pentru urmatorii ani. Suntem, zic eu, agresivi in sensul pozitiv in acest moment, pentru ca suntem foarte constienti ca pentru România, pentru Romgaz si pentru toata lumea, in general, gazul reprezinta viitorul carbune, astfel ca trebuie sa fim capabili sa speculam cât mai mult aceasta perioada de tranzitie, in care gazul este folosit ca si combustibil din toate punctele de vedere”, conchide Adrian Volintiru. Chia rasa sa fie?
O spunem clar, Romania are nevoie de noi capacitate energetice si daca toate aceste proiecte s-ar fi realizat cu cativa ani in urma atunci situatia era cu totul alta. Acum insa, lucrurile s-au schimbat radical. O sa revenim si la alte domenii strategice in care guvernul Orban promite investitii de miliarde de euro, fara sa aiba nici o analiza la baza deciziei.