0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Mai poate face ceva industria din Romania pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului energetic national?

Posted On 16 octombrie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: conferintele Energy-Center, industria din Romania, investitii in sectorul energetic, Romatom, strategia energetica, unitatile 3 si 4 Cernavoda

In toate discutiile si abordarile privind marile proiecte de investitii din Romania se are in vedere infrastructura rutiera si de cale ferata, spitale, scoli etc. Nu se spune un cuvant despre necesarul de investitii in sectorul energetic romanesc, care in curand risca sa ajunga din urma infrastructura feroviara. Unitati de productie invechite cu durata de viata depasita si randamente inferioare, linii de distributie si de transport in aceeasi situatie, statii electrice modernizare partial sau deloc si exemplele pot continua. De altfel, in aceasta perioada de secata se poate observa fara nici un efort ca sistemul de generare energie electrica din Romania face eforturi mari pentru a asigura consumul intern, care de abia se apropie la nivelul de 8000 MW. Infrastructura energetica este vitala insa pentru intreaga economie romaneasca.

In perspectiva unor investitii de zeci de miliarde de euro necesare in sistemul energetic, industria romaneasca de profil (ce a mai ramas din ea) ar putea veni cu o valoare adaugata la PIB mult mai mare decat orice alta componenta economica ce tine de investitiile in autostrazi, spitale sau scoli. Ambitiile de reindustrializare a Romaniei ar putea pleca in primul rand de la modernizarea si extinderea infrastructurii energetice. Intrebarea este cum poate raspunde industria de profil necesarului de investitii in sectorul energetic? Vom cauta, in premiera, raspunsul la aceasta intrebare saptamana viitoare, cand publicatia noastra organizeaza dezbaterea:

“Cum poate raspunde industria din Romania nevoilor de investitii si modernizare a sistemului energetic national”

In intampinarea initiativei noastre, Forumul Atomic Roman anticipeaza sansele industriei nucleare din Romania de a participa la realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, semn ca firmele romanesti asteapta derularea proiectelor de investitii inainte de a fi prea tarziu. Vom reveni asupra acestui subiect. Mai jos prezentam pozitia Romatom privind prioritatile noii strategii energetice, indeosebi in ceea ce priveste realizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda:

“Forumul Atomic Roman („ROMATOM”), saluta elaborarea proiectului de Strategie Energetica a Romaniei 2018-2030, cu perspectiva anului 2050 si isi exprima satisfacția asupra modului in care documentul propus face obiectul unui proces transparent de consultare publica si schimb de opinii cu industria, asociațiile industriale, organizațiileONG-urile si media.

In calitate de asociatie a industriei nucleare din Romania, afiliata la forumul industriei nucleare europene, ROMATOM a transmis Ministerului Energiei o serie de propuneri si comentarii privind proiectul strategiei, in cadrul procesului de consultare publica, propuneri ce au in vedere reflectarea corespunzatoare a factorilor cu potential impact asupra dezvoltarii energiei nucleare in Romania, corelat cu necesitatile de energie prezente si viitoare, dupa cum urmeaza:

  • Avand in vedere faptul ca proiectele mari de infrastructura nucleara presupun angrenarea mai multor institutii abilitate si factori, ROMATOM recomanda ca, intr-o etapa ulterioara, sa se realizeze un plan de masuri institutionale care sa traseze cadrul concret de sustinere a investitiilor, atragere de capital, dezvoltarea unor mecanisme echilibrate pe piata de energie pentru sursele de energie cu emisii reduse de carbon. 

 

  • Corelarea strategiei in domeniul energetic cu alte strategii deja adoptate in domenii conexe si suport, mentionandu-se, ca de exemplu strategiile privind cercetarea-dezvoltarea, strategia pe termen mediu si lung pentru managementul deseurilor radioactive, specializarea inteligenta, competitivitate, dezvoltare regionala etc., pentru a maximiza eficienta acesteia si asigurarea resurselor necesare, inclusiv resurse umane, implementarii strategiei energetice nationale. 

 

  • In contextul cresterii economice durabile, ROMATOM considera necesara includerea in strategie a unor masuri concrete pentru sustinerea si dezvoltarea industriei nucleare orizontale din Romania, oferind industriei o perspectiva pe termen lung. Se menține astfel interesul companiilor de a se certifica in acest domeniu si de a dezvolta produse si servicii specifice proiectelor nucleare, dar si interesul tinerilor pentru a urma o cariera in industria nucleara. Multe dintre industriile orizontale se incadreaza in grupa tehnologiilor de varf, genereaza valoare adaugata peste media economiei si au potențialul de a antrena alte industrii pe lanțul de valoare adaugata.  „Industria nucleara orizontala din Romania poate asigura un numar semnificativ de locuri de munca, estimat la 19.000 la momentul implementarii proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, in mare parte cu calificare inalta, ceea ce trebuie sa constituie un obiectiv in sine al strategiei energetice nationale, inclusiv identificarea instrumentelor posibil a fi promovate pentru retenția acestei forțe de munca”, a declarat Gheorge Lucaciu, Director Executiv al ROMATOM.ROMATOM considera ca propunerile si comentariile de mai sus sunt in mare majoritate aplicabile intregii industrii si cercetari din energetica romaneasca, ROMATOM fiind la dispozitia Ministerului Energiei pentru clarificari ulterioare si dezvoltari ale subiectelor prezentate, considerand ca este necesara atragerea tuturor asociatiilor industriale si profesionale din energie in finalizarea “Strategiei energetice a Romaniei 2018-2030, cu perspectiva anului 2050”. 
  • .In ceea ce priveste domeniul cercetarii, ROMATOM doreste sa sublinieze importanța orientarii spre partea aplicativa a domeniul (dezvoltare tehnologica si inovare), precum si cresterea rolului cercetarii din centrele universitare, in conformitate cu strategiile si politicile europene. Cercetarea aplicativa este zona care contribuie pe termen scurt la cresterea competitivitații. In vederea facilitarii dezvoltarii tehnologice si inovarii pe termen lung, accesarii fondurilor europene, consideram necesara intr-o faza ulterioara elaborarea unei abordari strategice privind tehnologiile energetice avute in vedere in perioada de dupa 2030, dar care trebuie abordate si prefigurate, impreuna cu masurile de susținere a acestora, inca din perioada 2018-2030. Proiectul demonstratorului de generatie IV Alfred dezvoltat in cooperare internationala de RATEN-ICN Pitesti reprezinta un potential de dezvoltare tehnologica a Romaniei.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Conferintele Energy-Center: mai poate raspunde industria romaneasca marilor proiecte de investitii din sectorul energetic?Conferintele Energy-Center: mai poate raspunde industria romaneasca marilor proiecte de investitii din sectorul energetic?
  • Americanii ne dau sperante in privinta finantarii Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Peste 10 ani am putea exploata inca doua reactoare nucleareAmericanii ne dau sperante in privinta finantarii Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Peste 10 ani am putea exploata inca doua reactoare nucleare
  • Concluzie dupa Conferinta Energy-Center- De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic?: “ne-a trecut glontul pe la ureche”Concluzie dupa Conferinta Energy-Center- De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic?: “ne-a trecut glontul pe la ureche”
  • Ce risca Romania daca blocheaza investitiile in sectorul energetic?Ce risca Romania daca blocheaza investitiile in sectorul energetic?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

O noua schimbare la varf in conducerea Electrica: Catalin Stancu pleaca, vine Corina Popescu

Next Story

AFM pune la dispozitia autoritatilor locale 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare incarcarii masinilor electrice

Articole pe aceeasi tema

0

O nouă licitatie la Contractele pentru diferență, o nouă povară în spatele consumatorilor?

Posted On 13 mai 2025
, By Moldovan Alexandru
0

De ce nu apare centrala de la Mintia, declarată obiectiv energetic național, în strategia energetică a României?

Posted On 22 decembrie 2024
, By Redactia
0

Ministerul Energiei, între a fi și a nu fi!

Posted On 13 decembrie 2024
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.