0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

”Marea Neagra in Noua Economie”. Ultimul tren catre independenta energetica

Posted On 28 iunie 2020
By : Redactia
Comment: 1
Tag: gazele de la Marea Neagra, importuri de gaze, industria de petrol si gaze, Romania Durabila, Romgaz, venituri la buget

Romania se afla in fata unui examen de maturitate. In apele tulburi ale Marii Negre se afla o resursa bogata de gaze naturale care ne vor asigura independenta energetica pentru multi ani de acum incolo, dar si dezvoltarea economica de care avem nevoie. Din pacate, curentul de opinie pornit de la un grup restrans cu interese obscure ca mai bine nu extragem aceste resurse s-a extins. Asta desi avem toate argumentele economice, sociale si geopolitice sa o facem, iar exploatarea lor este sustinuta cu o majoritate larga de romani in sondajele de opinie. 2020 este anul deciziei politice pentru a da unda verde sau a ingropa definitiv, in adancimea Marii Negre, aceste resurse cu care am fost binecuvantati.

Despre importanta acestor resurse naturale pentru economie, pentru siguranta energetica a tarii si despre implicatiile geopolitice actuale s-a discutat in cadrul dezbaterii „Marea Neagra in Noua Economie”, un eveniment de marca organizat de Romania Durabila si EM360, la care au participat numerosi experti din mediul economic si cel politic.

„Daca Romania face pasii corecti pe care pana acum a intarziat sa-i faca, e o oportunitate fara precedent. Nu mai avem foarte mult timp la dispozitie, si nu neaparat din cauza Green Deal, dar si pentru ca interesele vecinilor nostri nu sunt intotdeauna cu ale noastre”

a declarat Adrian Maniutiu, jurnalist si antreprenor EM360, moderator al evenimentului alaturi de Daniel Apostol, jurnalist economic, fondator Romania Durabila, Director de relatii externe FPPG.

Depinde exclusiv de noi daca in urmatoarele decenii vom continua sa importam gaze din est. Ce blocheaza acest proiect strategic si cum poate fi deblocat? Poate aceasta clasa politica sa sara peste propria umbra si sa ia in context electoral o decizie fundamentala pentru viitorul Romaniei? Si, mai ales, cine va raspunde politic pentru ratarea acestui proiect strategic, pe care suntem pe punctul de a-l rata? Cine va raspunde pentru un asemenea esec?

La aceste intrebari, am incercat sa gasim nu doar raspunsuri, ci si solutii in cadrul dezbaterii.

„Traim cu speranta ca lucrurile vor reveni in normalitate, ca vom gasi impreuna – politicieni, industrie, reglementatori – un echilibru care sa dea o sansa unei oportunitati enorme pentru toata tara noastra”, spune Vasile Ciolpan, Director Directia Comercializare Energie, Romgaz, referindu-se la gazele naturale din Marea Neagra.

Industria de petrol si gaze naturale a fost dintotdeauna unul dintre motoarele economice ale Romaniei. Deblocarea exploatarii inseamna niste beneficii imense pentru tara. Daca resursele de gaze naturale din Marea Neagra vor ramane in pamant, importurile pot ajunge la 40% la nivelului lui 2030, conform estimarii Transgaz, a declarat Alina Popa, Membru al Consiliului Director OMV Petrom.

Proiectiile privind consumul de gaze naturale in UE arata o scadere puternica a cererii pentru acest combustibil dupa 2030, pe masura ce ne indreptam spre tintele de neutralitate climatica din 2050, a afirmat Christian Egenhofer, Senior Research Fellow la Departamentul de Energie, Resurse si Schimbari Climatice in cadrul Centrului de Studii Politice Europene (CEPS), un think tank cu sediul la Bruxelles.

Andreea Mitirita, Partener PWC, a expus in cadrul webinarului „Marea Neagra in Noua Economie” drumul recomandat din punct de vedere fiscal pe care Romania ar trebui sa il urmeze pentru a se asigura de un castig cat mai pronuntat in urma exploatarilor resurselor offshore. Veniturile generate la bugetul de stat ar relansa economia Romaniei.

Prezent in cadrul webinarului „Marea Neagra in Noua Economie”, avocatul Laurentiu Pachiu, partener David & Baias, face o radiografie a proiectului resurselor naturale offshore. Concluzia este ca am ratat, deja, sansa de a creste nivelul de siguranta geostrategica in regiune prin amanarea continua a proiectului, din cauza legislatiei lipsite de predictibilitate si a unei  politici fiscale incorecte fata de investitori. Asta in contextul in care romanii isi doresc cu adevarat deblocarea proiectului si inceperea exploatarii gazelor naturale care ne apartin.

Reprezinta gazele naturale din Marea Neagra un colac de salvare pentru economia Romaniei? Cristian Paun, cercetator in cadrul ASE & ASPES, crede ca da. Noul studiu pe care l-a prezentat in cadru conferintei online indica niste cifre care ar putea sa ne dea speranta in cazul in care exploatarile resurselor de pe fundul Marii Negre ar incepe. Pe de alta parte, franarea proiectului ar aduce o scadere semnificativa a veniturilor la stat.

Cine raspunde de blocarea proiectului de exploatare a resurselor offshore din Marea Neagra? Cum a fost posibil ca dezinformarea, populismul si propaganda sa umbreasca beneficiile uriase pe care exploatarea gazelor naturale le-ar fi adus. Romaniei? Radu Dudau, Director Executiv al Energy Policy Group, a reusit sa puna punctul pe „i” in cadrul webinarului „Marea Neagra in Noua Economie”.

Este nevoie ca reprezentantii clasei politice sa stea la aceeasi masa si sa inteleaga ca problema Marii Negre, problema energetica a Romaniei este o problema comuna. Depinde exclusiv de noi daca in urmatoarele decenii vom continua sa importam gaze naturale de la Est. O spun chiar tineri din politica si administratia locala.

Unul dintre cele mai importante subiecte pentru Romania, atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere geostrategic: MAREA NEAGRA. Un subiect care este deja dezbatut de mai multi ani, din pacate fara nicio o concluzie. Lipseste decizia care ar transforma resursele offshore in colacul de salvare al economiei romanesti, toate acestea intr-un context dificil de gestionat din punct de vedere al tranzitiei catre un viitor decarbonizat.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Virgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun DeepVirgil Popescu o tine una si buna, Romgaz poate prelua participatia Exxon in proiectul Neptun Deep
  • Revine interesul investitorilor pentru gazele romanesti. OMV Petrom si-a amintit de rezervele din Marea Neagra dar nu scoate un cuvant despre partenerul Exxon.Revine interesul investitorilor pentru gazele romanesti. OMV Petrom si-a amintit de rezervele din Marea Neagra dar nu scoate un cuvant despre partenerul Exxon.
  • Si s-a intamplat ceea ce era sa se intample: Exxon ne vinde inapoi gazele din Marea NeagraSi s-a intamplat ceea ce era sa se intample: Exxon ne vinde inapoi gazele din Marea Neagra
  • Iluzii desarte: Romgaz ia in considerare preluarea unei participatii minoritare in proiectul Neptun, in cazul in care Exxon isi anunta exit-ulIluzii desarte: Romgaz ia in considerare preluarea unei participatii minoritare in proiectul Neptun, in cazul in care Exxon isi anunta exit-ul
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Hidroelectrica a decis: intra in competitia pentru preluarea activelor CEZ

Next Story

Se modifica Legea energiei si gazelor tocmai cand se reliberalizeaza piata. Regulile nu dispar, dar nu le fac specialistii, ci politicul.

Articole pe aceeasi tema

De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata

Posted On 30 decembrie 2020
, By Redactia
0

Comisia Europeana: gazul natural va fi acceptat ca sursa de tranzitie doar in tarile in care se vor reduce emisiile de metan. Romania se afla intr-o pozitie deloc confortabila

Posted On 2 decembrie 2020
, By Redactia

Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?

Posted On 29 noiembrie 2020
, By Redactia

One Comment

  1. sandu 29 iunie 2020 at 02:07 Reply

    Dar nu-i opreste nimeni sa scoata gazele din Marea Neagra. Black Sea Oil&Gas va incepe productia la jumatatea lui 2021. Deci de poate. La fel poate sa faca si Petrom. Problema e ca s-au invatat cu profituri mari fiind si singura problema in Marea Neagra.

    Asta cu independenta energetica sunt prostii si nu mai e interesul nostru strategic ca stat membru UE. Interesul nostru e sa cumparam gaze cat mai ieftine de la rusi sau altii si statul sa primeasca redevente cat mai mari din Marea Neagra exact ce nu doresc baetii astia care ne dau lobby pe paine de cand s-au gasit aceste zacaminte.
    Cat timp Green Deal e cam de 3X ori mai mic decat e nevoie pentru a lovi tintele din 2050 nu vor ramane gaze in Marea Neagra. Nici in cele mai optimiste scenarii legate de decarbonizare nu vor ramane zacaminte de gaze pe teritorul UE sau in Marea Nordului.

    Incercati si un articol despre redevente , costuri si profit pentru Marea Neagra pentru un pret mediu in UE pe ultimii 10 ani ca sa ne lamurim daca Petrom chiar nu poate sa scoata gaze din Marea Neagra fara pomana de la stat.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.