0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani
Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza
Rusii au pus piciorul in China, cu gazele naturale
Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze
Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu
ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica
ANRE cheama furnizorii la control si da amenzi
Comisia pentru Controlul Activitatilor Nucleare a intrat in secolul XXI: un soft performant simplifica radical procesul de obtinere a autorizatiilor
Fostul sef al Transelectrica, Marius Danut Carasol, a fost arestat preventiv

Marii consumatori de energie contesta subventionarea investitiilor prin intermediul contractelor pentru diferenta. Industria nu va mai fi competitiva

Scris la 22 mai 2019
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: contracte pentru diferenta, energie din surse regenerabile, investitii in energie, marii consumatori de energie, pretul energiei, subventii energie
Tweet

Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC) atrage atentia ca cele mai recente decizii ale Guvernului Romaniei care vizeaza sectorul energetic au ca efect pierderea competitivitatii sau relocarea industriei romanesti ca urmare a suprataxarii electricitatii. La scumpirea accentuata si continua a electricitatii pe PZU, se adauga contractele pentru diferenta (o schema de subventionarea energiei electrice cu emisii reduse de carbon), o noua schema suport pentru cogenerare si suprataxarea energiei.

Astfel, costurile totale cu energia electrica, ajunse deja la un nivel nesustenabil, risca sa transforme electricitatea dintr-o materie prima intr-un produs prohibitiv si sa elimine producatorii industriali locali de pe piata concurentiala internationala.

 

Consumatorii de energie, fie ei industriali sau persoane fizice, ar putea fi nevoiti sa sustina o noua schema de sprijin pentru productia de energie din surse cu emisii reduse, schema pe care beneficiarii din energia regenerabilanu o considera necesara. In schimb, acestia solicita, ca si ABIEC, stabilitate legislativa si o mai buna functionare si reglementare a pietei. Practic, recuperarea investitiei in energie din surse regenerabile va fi, din nou, garantata de stat si platita de consumatorul final, ceea ce va scumpi, artificial, electricitatea.

Aceasta in conditiile in care, insisi investitorii in energie din surse regenerabile (RES) sustin ca o asemenea schema nu este necesara, in contextul in care costurile totale ale proiectelor utilizand energia solara si eoliana au scazut cu pana la 80%, respectiv 30-40% in perioada 2009-2015, conform datelor ANRE.

In plus, marii investitori in acest sector investesc deja in productia de energie din surse regenerabile de energie, fara sprijin din partea statului. Spre exemplu, anul trecut, ENGIE Franta, a anuntat investitii intr-un parc eolian cu o capacitate de 300 MW, Vattenfall, Suedia a anuntat investitiiintr-un parc eolian offshore cu o capacitate instalata de 700 MW, inca din 2017,Dong Energy, Danemarcasi-a asumat instalarea a doua proiecte eoliene offshore cu o capacitate totala de 480MW, in Germania. Toate aceste proiecte au fost asumate de catre investitori fara sprijin din partea statelor. Similar, in cazul productiei de energie eoliana, au fost implementate proiecte fara finantare din partea consumatorilor finali in tari precum Italia, Portugalia, Spania sau Marea Britanie.

Impactul aplicarii CdF va fi resimtit de intreaga industrie romaneasca si cu precadere de industria energio-intensiva, care concureaza, pe pietele internationale, cu companii care nu sunt supuse unei asemenea suprataxari (precum cele din China, SUA sau statele CIS) si care nu poate transfera costurile subventiei clientilor sai. Efectul final va fi pierderea competitivitatii industriei romanesti, dezindustrializarea Romaniei,relocarea acesteia si, in final, micsorarea numarului de companii care vor cumpara respectiva energie curata in Romania.

Suprataxele aditionale fac nesustenabila activitatea industriala

CdF vin in completarea unor alte suprataxe preconizate a fi suportate de consumatori. Astfel, implementarea OUG 114/2018, prin care se modifica si contributia platita de titularii de licente din energie, la 2% din cifra de afaceri, genereaza deja efecte in cresterea pretului final al energiei. Peste aceasta crestere, se va adauga subventia rezultata de o noua schema pentru cogenerare, anuntata de catre autoritati.

Asadar, industria romaneasca este pusa in fata a trei tipuri noi de taxe, care vin peste o crestere accentuata si fara suport material a pretului energiei electrice pe OPCOM, in ultimul an. Concret, pentru contractele cu livrare in 2019, pretul energiei electrice a crescut, pentru consumatorul final, cu 80% comparativ cu 2016. La acestea se adauga serviciile de sistem, transport, distributie, taxa de cogenerare, certificate verzi care reprezinta 29% din pretul total al electricitatii.

Acelasi pret final creste continuu si ca urmare a costurilor cu emisiile indirecte impuse pentru producatorii de energie din carbune. Concret, pretul unui certificat de emisii a crescut, in ultimele 18 luni, de circa cinci ori, de la 5 euro, la 27,5 de euro, previziunile pentru 2020 fiind de 40 de euro/certificat. Acest cost s-a tradus prin includerea a 70-80 de lei/MWh. Uniunea Europeana a decis, in acest caz, compensarea costurile cu emisiile indirecte la consumatorii finali energo-intensivi cu risc de relocare.

Daca, in prezent, aceste costuri cu energia au diminuat drastic profitabilitatea marilor consumatori de energie, pachetul de noi taxe preconizate a fi puse in aplicare risca sa faca nesustenabila activitatea industriala in Romania si ar putea duce la relocarea, in afara tarii, a companiilor producatoare, cu impact negativ asupra bugetului de statsi ratei somajului.

In consecinta, ABIEC sustine necesitatea realizarii unei analize de impact a CdF asupra pretului final al energiei electrice si eliminarea masurilor de sprijin pentru energia regenerabila, avand in vedere ca tehnologia este deja sustenabila economic.

De asemenea, Asociatia solicita implementarea schemei de compensare a emisiilor indirecte, aprobata inca din 2012 de Uniunea Europeana si pusa deja in aplicare de 10 state membre (Franta, Germania, Spania, Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Belgia, Slovacia, Grecia, Lituania) care au aplicat o politica se protejare a investitiilor locale si a locurilor de munca.

In plus, ABIEC sustine reglementarea si functionarea bursei de energie din Romania pe baze concurentiale reale, care sa elimine distorsiunile inregistrate in ultimul an.

ABIEC atrage atentia ca un ritm de crestere a costului cu energia electrica precum cel inregistrat in ultimul an si preconizat a se inregistra si in perioada urmatoare, scoate in afara pietei produsele romanesti, poate duce la inchiderea de capacitati majore de productie si la oprirea unor investitii de ordinul sutelor de milioane de euro.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Pentru ca nimeni nu se grabeste sa investeasca in energetica romaneasca, autoritatile recurg la solutia limita: contractele pentru diferentaPentru ca nimeni nu se grabeste sa investeasca in energetica romaneasca, autoritatile recurg la solutia limita: contractele pentru diferenta
  • Se contureaza, in premiera in Romania, un nou spijin pentru investitiile in tehnologii nepoluante: prind viata contractele pentru diferenta ?Se contureaza, in premiera in Romania, un nou spijin pentru investitiile in tehnologii nepoluante: prind viata contractele pentru diferenta ?
  • Consumatorii de energie ar putea subventiona investitiile in energie regenerabila si nucleara, daca va intra in vigoare mecanismul contractelor pentru diferentaConsumatorii de energie ar putea subventiona investitiile in energie regenerabila si nucleara, daca va intra in vigoare mecanismul contractelor pentru diferenta
  • Presa despre declaratiile la Conferinta Energy-Center: De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din RomaniaPresa despre declaratiile la Conferinta Energy-Center: De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din Romania
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Complicate sunt caile gazelor in zona balcanilor. Romania s-a culcat deja pe o ureche: nu o sa avem probleme cu gazele la iarna, cumparam de la bulgari, de la unguri sau austrieci, la pretul pietei

Articolul urmator

In premiera, energia regenerabila ofera o sansa minerilor ce vor fi disponibilizati prin reducerea ponderii energiei pe carbune

Articole pe aceeasi tema

0

Declaratie soc: Hidroelectrica poate rezolva problema consumatorilor casnici de energie fara ca ANRE sa mai stabileasca un prêt reglementat

Posted On 17 noiembrie 2019
, By Redactia
0

Stie Virgil Popescu la ce se inhama prin preluarea ministerelor Economiei si Energiei?

Posted On 6 noiembrie 2019
, By Redactia

Nuclearelectrica iese la bataie: nu este de accord cu distribuirea dividendelor suplimentare

Posted On 14 octombrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

Publicitate

UGM Energy

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani

Posted On 5 decembrie 2019

Provocarea anului 2020: cotarea la bursa a celei mai performante companii din Romania, Hidroelectrica

Posted On 5 decembrie 2019

Incepând de anul viitor, orice nouă construcție va trebui să țină seama de regulile europene privind creșterea eficienței energetice

Posted On 4 decembrie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Scuze, o completare.Sectorul nuclear din...

Posted On 17 noiembrie 2019

M-as bucura ca informatiile dvs sa mai...

Posted On 17 noiembrie 2019

[…] „Odată făcut și verificat...

Posted On 1 noiembrie 2019

Arhiva

Utile

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Se reiau inscrierile in Programul Casa Verde 

Monoxidul de carbon face zeci de victime in sezonul rece. Respectarea unor reguli simple poate salva vieti

Au intrat in vigoare prevederile privind monitorizarea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie.

Video

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

Conferinta Energy Center - 6 iunie 2019

Gala Premiilor Energy-Center, Editia a doua

Gala Energy-center

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.