0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Mars fortat catre o noua era a intunericului

Posted On 10 mai 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: centrale eoliene, centrale pe carbune, colapsul sistemului energetic, consumatori deconectati, energie regenerabila, pretul energiei, reteaua electrica

Calin Rechea

Apar tot mai multe “semne” ca se apropie o noua era a intunericului pentru Occident. Nu, nu este vorba despre venirea lui Sauron, ci doar despre efectele catastrofale ale deciziilor luate de politicieni inepti, ignoranti, ipocriti si ticalosi.

Colapsul aproape total al sistemului energetic din Texas, din urma cu doua saptamani, a fost doar unul dintre aceste “semne”, iar numarul lor a crescut accelerat si in Europa.

In primavara anului 2019, Wolfgang Neldner, directorul Berlin Energie, compania de stat care asigura distributia gazelor naturale si energiei electrice in capitala Germaniei, avertiza ca riscul intreruperii neplanificate a alimentarii cu energie electrica este tot mai mare si va continua sa creasca, deoarece “structura productiei de energie electrica este tot mai complexa”. Neldner recomanda atunci locuitorilor Berlinului sa-si faca stocuri de apa si lumanari.

Dupa mai putin de doi ani, in ianuarie 2021, reteaua electrica a Germaniei a fost aproape de o cadere generalizata. Puterea instalata de peste 100 de GW in centralele eoliene si solare nu a contat, deoarece vantul a lipsit, iar panourile solare erau acoperite cu zapada.

A fost nevoie de repornirea unor centrale pe carbune pentru a se evita lasarea intunericului deasupra Berlinului, unde autobuzele electrice au lasat calatorii in statii, deoarece acumulatorii se descarcau prea repede.

Pentru a reduce presiunea asupra retelei de distributie fragmentate si subdimensionate din Germania, Ministerul Economiei a incercat sa introduca un proiect de lege care prevede deconectarea automata a automobilelor electrice de la retea in cazul unei cereri mari, dupa cum scrie cotidianul Die Welt.

Reactiile negative nu au intarziat sa apara, iar acum s-a trecut la revizuirea proiectului de lege, dar cu mentinerea masurilor de “netezire” a cererii si schimbarea listei consumatorilor care pot fi deconectati.

Mult mai “interesante” vor fi reactiile cand autoritatile de la Berlin vor fi nevoite sa explice ca rationalizarea consumului de energie electrica este singura cale catre un nivel superior al civilizatiei, mai ales ca tarile socialiste au demonstrat deja acest lucru inainte de 1989.

De ce este subdimensionata reteaua electrica la nivel federal? Deoarece ecologistii s-au opus si se opun construirii unor magistrale intre nord, unde se produce, si sud, unde sunt principalele locuri de consum.

Si Marea Britanie s-a confruntat in ianuarie 2021 cu posibilitatea rationalizarii consumului de energie electrica, pe fondul colapsului productiei in centralele eoliene. In acest conditii, pretul unui MWh pe piata en-gros a crescut pana la 4.000 de lire sterline, de la circa 40 de lire anterior, in conditiile in care “producatorii” de energie eoliana au primit oricum subventiile pentru energia pe care nu au produs-o.

Bloomberg a scris de curand ca “pana si Suedia are probleme cu energia verde”. Agentia de stiri arata ca valul de aer polar a obligat autoritatile sa porneasca o centrala veche de 52 de ani, care produce electricitate pe baza de petrol, in conditiile in care in ultimii sase ani au fost inchise patru reactoare nucleare.

Si in Suedia una dintre principalele probleme o reprezinta blocajele care apar la nivelul retelei nationale de distributie, deoarece productia de electricitate din resurse regenerabile, hidro si eoliana, este localizata in nord, iar consumul este in sud.

Astfel, in perioadele cu varf de cerere, Suedia este nevoita sa importe electricitate produsa din surse “murdare” in Polonia, Germania, Danemarca si Lituania, conform articolului Bloomberg.

Ce se mai poate spune? Ca ineptia si incompetenta autoritatilor in ceea ce priveste asigurarea alimentarii cu energie este “uniform” distribuita in Europa?

Si asta nu este tot. “Cresterea accelerata a numarului automobilelor electrice poate reprezenta o problema pentru reteaua electrica”, se arata intr-o emisiune a postului national de televiziune SVT din Suedia din toamna anului trecut, unde au fost prezentate rezultatele unui studiu realizat de un profesor de la Lulea University of Technology.

Inlocuirea totala a celor 30 de mii de automobile conventionale din orasul Skelleftea cu versiuni electrice ar presupune o crestere a capacitatilor de productie cu 50%, pana la circa 225 MW.

O astfel de solutie nu se poate aplica in cazul oraselor mari, cum sunt Uppsala, Göteborg, Malmö sau Stockholm, care deja trebuie sa faca fata unor capacitati de productie subdimensionate.

Deocamdata nu am gasit informatii despre consecintele unei adoptari pe scara larga a automobilelor electrice in tarile europene.

In conditiile in care dispun de datele necesare, oare nu ar trebui ca autoritatile sa arate ce ar insemna pentru reteaua electrica inlocuirea a 10% din parcul de automobile personale cu versiuni electrice? Dar in conditiile in care se va ajunge la 25% sau 50%?

Dar daca nici nu este nevoie de astfel de studii, deoarece “arhitectii” Marii Resetari au alte planuri, cum ar fi transportul in comun, sau, si mai bine, “legarea de glie” in buna traditie feudala, pe fondul reducerii drastice a numarului de automobile personale?

Un astfel de scenariu are mari sanse de realizare prin introducerea unor taxe de poluare prohibitive, de care sa “beneficieze” toata lumea, cu exceptia “elitelor luminate”.

Despre pana extinsa de curent din Europa din 8 ianuarie 2021, Bloomberg scria ca “problema nu este determinata de cresterea cotei de energie verde, ci de contractia capacitatii conventionale”, conform declaratiilor unui cercetator de la Institutul pentru Economia Energiei din cadrul Universitatii din Köln.

Dar oare nu este unul si acelasi lucru, pe fondul marsului fortat catre schimbarea radicala a structurii productiei de energie, un mars care nu tine seama ca legile fizicii si densitatea energetica nu pot fi schimbate prin decrete sau legi adoptate de analfabeti functionali?

“Problema nu este daca va aparea o pana de curent intr-o regiune a Europei, ci doar cand va aparea”, a declarat un oficial al producatorului austriac de electricitate EVN Group pentru Bloomberg, iar “o pana de curent extinsa poate avea loc chiar si in tarile cu un grad ridicat de siguranta a retelei electrice”.

“Daca deficitul de electricitate nu este rezolvat urgent, atat prosperitatea cat si locurile de munca din Suedia sunt amenintate”, a subliniat recent Nyamko Sabuni, presedintele partidului Liberalii, conform unei stiri din publicatia Fria Tider.

Motivul este elementar. Companiile nu indraznesc sa investeasca, deoarece nu stiu daca vor avea electricitate sau daca aceasta nu va avea un pret foarte mare, iar problema se generalizeaza rapid la nivelul intregii Europe.

“In curand vom deveni o tara in curs de dezvoltare daca vom continua pe acest drum”, a mai precizat Nyamko Sabuni pentru postul de televiziune SVT.

Dar daca viziunea autoritatilor europene este mult mai larga si incomprehensibila pentru muritorii de rand? Daca liderii de la Bruxelles si din principalele capitale europene si-au amintit o declaratie a lui Vladimir Ilici Lenin din 1920, conform careia “comunismul inseamna puterea sovietelor plus electrificarea tarii”, si doresc sa opreasca inaintarea comunismului prin oprirea curentului?

In ce stadiu se afla tara noastra pe acest drum catre o noua era a intunericului? Unul foarte “avansat”, dupa cum a avertizat recent Cosmin Gabriel Pacuraru, specialist in securitatea energetica, intr-o serie de articole de pe site-ul Contributors.ro.

Pacuraru face o “radiografie a dezastrului industrie energetice romanesti din ultimii 10 ani”, pe fondul cresterii dependentei de importuri, in conditiile in care profiturile companiilor producatoare de energie au utilizate mai mult pentru “asigurarea la buget a banilor necesari pentru mentinerea in viata a statului, plata salariilor si pensiilor sau sustinerea administratiei supradimensionate”, iar “acest sistem ticalosit a vaduvit industria energetica de mentenanta si investitii”.

Astfel, productia de energie securitara (energia produsa in centrale pe carbune, gaze si nucleare), a scazut cu peste 17% in ultimii 10 ani, pe fondul unei scaderi cu 26% a productiei in centralele pe carbune.

“Nu mai avem energie securitara, suntem vulnerabili oricarui dezechilibru de productie datorita regenerabilelor si supusi riscului de a avea o pana nationala de curent. S-a intamplat pe 8 ianuarie 2021, se mai poate intampla si maine”, subliniaza expertul in securitate energetica

Raportul lunar OECD din ianuarie 2020 privind privind productia de energie electrica arata ca sursele securitare contribuie cu 71,2% din totalul productie la nivelul tarilor membre, in timp ce la noi ponderea este de numai 54%, dupa cum arata Cosmin Gabriel Pacuraru. Totodata, baza productiei securitare din OECD o reprezinta gazele naturale si alti combustibili, cu o pondere de circa 35%, iar la noi ponderea este de numai 17%.

Efectele acestei politici energetice aberante si ale supunerii neconditionate in fata “dictatului” european in ceea ce priveste structura productiei de energie, care submineaza grav economia si capacitatea de aparare a tarii, se vor vedea in curand si vor suprima orice perspectiva a dezvoltarii sustenabile a tarii noastre.

Tin minte cum citeam la lumanare in “era luminii” dinainte de 1989, iar cand venea curentul, setarea implicita si unica a televizorului era in modul “propaganda”.

Acum, dupa trei decenii de alte impliniri marete, nu doar tara noastra ci intreaga Europa se indreapta rapid catre o noua era a intunericului.

(articol preluat din ziarul Bursa)

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

OMV Petrom si Renovatio vor instala 40 de statii de incarcare rapida, pana in 2022

Next Story

Investitia in exploatarea gazelor din Marea Neagra, lux sau necesitate?

Articole pe aceeasi tema

0

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Posted On 9 ianuarie 2023
, By Redactia

Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila

Posted On 9 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Soluții la riscul de cutremur: Reabilitarea clădirilor și Rețelele inteligente de gaz ar fi trebuit să însemne și creșterea siguranței la cutremure

Posted On 8 februarie 2023

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.