Mesaj criptat al Ministerul Energiei pe placul celor Bruxelles: facem de toate, in limbajul vostru, numai sa ne dati bani
Departe de noi sa ironizam in totalitate Planul National de Relansare si Rezilienta pe care Romania l-a intocmit intr-un timp record pentru a atrage cele peste 30 de miliarde de euro pe care Comisia Europeana ar urma sa ni le puna la dispozitie in urmatorii ani, pentru modernizarea tarii. Avem nevoie de autostrazi, avem nevoie de cai ferate moderne, de spitale si de digitalizare. Nu prea avem nevoie, sau nu prea intelegem noi cum vine treaba cu tranzitia verde, pe care o mimam de cativa ani incoace, fara sa credem insa deloc in ea.
In Planul National de Relansare si Rezilienta, sectorului energetic i-ar reveni vreo 1,3 miliarde de euro. La felul in care prezinta Ministerul Energiei acest plan convingerea noastra este ca nu vom lua aproape nimic. Pentru conformare insa si pentru a arata ca suntem interesati, ministerul cu pricina a reusit sa adapteze limbajul Planului la sistemul eclectic al Comisiei Europene. In fapt asta este marea realizare. Redam in randurile ce urmeaza o declaratie a ministrului Energiei, Virgil Popescu, privind bunele intentii ale Romaniei in privinta “tranzitiei verzi”.
“Planul National de Relansare si Rezilienta – Un pilon important al planului este reprezentat de tranzitia verde, care ar trebui sa fie sprijinita prin reforme si investitii in tehnologii si capacitati verzi, inclusiv in biodiversitate, eficienta energetica, renovarea cladirilor si economia circulara, contribuind in acelasi timp la obiectivele Uniunii privind clima, promovând cresterea sustenabila, creând locuri de munca si mentinând securitatea energetica.
Prin PNRR ne propunem sa avem o componenta de:
Energie regenerabila si eficienta energetica, care prevede dezvoltarea unui program de investitii pentru operatorii economici din industrie si IMM-uri in vederea implementarii masurilor de eficienta energetica, precum si sprijinirea inovarii prin finantarea unor tehnologii noi, digitalizare capacitati verzi, proiecte demonstrative cu impact in cresterea eficientei energetice si reducerea GES.
Totodata, la componenta de cercetare, dezvoltare si inovare a fost inclusa crearea unui sistem de granturi pentru cercetare si dezvoltare in domenii de nisa cum ar fi acumulatorii de litiu, hidrogen verde…
Dar si dezvoltarea infrastructurii de gaz natural in amestec cu hidrogen si alte gaze verzi.
Respectiv:
* Modernizarea, reabilitarea si adaptarea infrastructurii existente de transport si distributie de gaze naturale pentru integrarea hidrogenului si a altor gaze verzi;
* Integrarea de instrumente inteligente, tehnologii IT sau care pot fi accesate de la distanta.
In ce proiecte se vor face investitii:
Decarbonarea productiei de energie electrica, prin restructurarea marilor producatori de energie care folosesc combustibilii solizi fosili (C.E.O./C.E.H.), asigurându-se utilizarea RES si tranzitoriu a gazelor naturale impreuna cu alti combustibili alternativi, e.g. hidrogen;
Finantarea unor scheme pentru instalarea de E-SRE si gaze regenerabile descentralizate, inclusiv pentru imbunatatirea accesului la energie in comunitati dezavantajate;
Implementarea unor investitii in domeniul energiei solare, in utilizarea hidrogenului si in cogenerare de inalta eficienta.
Implementarea unor sisteme energetice inteligente.
Investitii pentru noua industrie energetica in Valea Jiului si Gorj
- Buget initial de negociere: 1.300 milioane de euro”.
Foarte posibil ca aceste scheme si programe sa treaca de faza initiala a aprobarii bugetului din partea Comisiei Europene. Cu asta se cheama ca ne-am facut datoria. Pana la atragerea fondurilor este insa cale lunga. Intre timp, alte tari isi urmeaza planurile de dezvoltare cu sau fara bani europeni. In domeniul energiei “trazitia verde” este in plin avant peste tot in Europa de Vest. La noi, sistemul energetic se cutremura din toate directiile. Nu stim cum sa renuntam la carbune, nu stim cum sa facem centrale performante pe gaze, nu stim cum sa integram energia regenerabila in sistem, nu stim cum sa rezolvam dezvoltarea capacitatilor nucleare si in nici un caz nu stim sa valorificam biocombustibilii. Vorbim in schimb despre cogenerare de inalta eficienta si mai ales despre utilizarea hidrogenului. Nu-I nimic complicat in asta, nu-I asa?
S-ar putea ca autostrada verde si alte proiecte de infrastructura rutiere si feroviare sa prinda contur si sa aiba finantare europeana. In domeniul energetic insa, proiectele lipsesc cu desavarsire. Doar limbajul este adecvat.
Cred ca ar trebui mai intii sa vina profesori in termodinamica si experti din energetica, sa explice min. energiei, guvernantilor si politicienilor cum e problema cu H2 in energetica, pe care vedem, cu cit de multa voiosie este promovat pentru rezolvarea problemelor cu emisiile de GES. Deci, pe scurt, pentru cei care nu prea inteleg cum sta treaba:
– daca folosim 100 MW (energie verde !…eoliana/PV sau biomasa) pentru electroliza apei, randamentul de productie H2 este de 60-70%, iar, de aici, trebuie transportat/distribuit si ars, sa presupunem in cel mai eficient mod, respectiv o centrala cu ciclu combinat care are ~50% randament…deci, in final, ne alegem cu ~30-35% , respectiv cu ~30-35 MW…
Poate explica cineva care e “smecheria cistogului”energetic, sa consum 100 MW energie verde ca sa produc 30 MW “verzi”…cred ca e de Academia Catavencu…
ATENTIE: H2 e f. util in transport (terestru, aerian), productie ET-HT industrial, dar, nu prea in energetica
FOOD FOR THOUGHT !
aah, am uitat ceva, minor totusi:pentru 1 t de Hydrogen, se consuma cca 20 t apa (foarte curata !…spre distilata).
Daca acceptam ca luam apa de la irigatii, sau, de la hidrocentrale…care intimplator produc energie regenerabila…sau, pur si simplu prognozam ca nu vor fi schimari climatice si va ploua mai mult…atunci da, hydrogenuleste foarte bun…
PS….observ ca nimeni nu comenteaza neadevarurile emise mai sus si anterior
Deci, evident, nu sunt demne de luat in seama…