Ministerul Energiei cauta solutii pentru a nu afecta activitatea de furnizare in urma plafonarii preturilor
Ministerul Energiei, băncile și furnizorii de energie discută în această perioadă despre un mecanism care să permită furnizorilor să ia credite la cost redus prin sistemul de factoring, pentru a susține sistemul de plafonare a facturilor la energie.
Ministerul Energiei a anunțat că luni a avut loc o nouă întâlnire între ministrul Energiei, furnizorii de energie, reprezentanții instituțiilor bancare implicate în schema de furnizare, dar și cu reprezentanți ANRE și ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Întâlnirile au ca scop agrearea unui Acord final în ceea ce privește soluțiile de creditare prin sistemul de factoring, care „vor permite păstrarea unui preț corect la energie electrică și gaze pentru români și companiile românești”.
Ministrul Sebastian Burduja a transmis că „cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituțiile bancare”.
„Prin întâlnirea care a avut loc săptămâna trecută Ministerul Energiei a inițiat un cadru de discuție care va facilita un parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare pentru accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite. Scopul acesor întâlniri este extinderea posibilității de creditare a furnizorilor, în marja unor actiuni de factoring, și agrearea unui Acord referitor la sumele datorate de statul roman operatorilor de energie în contextul OUG, nr.27/2022. În urma întâlnirii comune de astăzi au avut loc discuții bilaterale cu fiecare furnizor și cu fiecare bancă în parte pentru a găsi cele mai eficiente soluții și pentru facilitarea cât mai rapidă a semnării acestui Acord. Cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituțiile bancare. Am inițiat aceste demersuri pentru că țin foarte mult ca acest Acord să se semneze. El reprezintă garanția unui preț corect la energie electrică și gaze pentru români și companiile românești”, a spus Burduja.
Ministerul Energiei susține menținerea schemelor de compensare – plafonare a prețurilor, care se aplică pentru peste 5 milioane de gospodării.