Ministerul Energiei paseaza soarta CE Oltenia Parlamentului. Intre timp compania merge in pasi de front pe urmele CE Hunedoara
In luna mai a acestui an, ministrul Energiei, Virgil Popescu declara ca programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia ar putea fi aprobat “in cel mult o luna”. Suntem deja in luna august si Comisia Europeana nu a dat inca nici un raspuns vizavi de acest program de restructurare facut pe repede inainte si fara nici un studiu de fezabilitate. Pana sa asteptam insa raspunsul Comisiei Europene, care va decide si daca ajutorul de stat acordat CEO este unul legal, decidentii din Romania stiu cam care va fi soarta celui mai mare producator de energie pe baza de carbune din Romania. Concret, peste vreo 5 ani, la CE Oltenia vor ramane doua grupuri energetice Probabil vreo 600 de MW), dar care nu vor functiona permanent, ci doar atunci cand Dispecerul Energetic National va solicita acest lucru. Altfel spus, cele doua grupuri vor ramane in rezerva de sistem, in speranta ca restul capacitatii de generare pe carbune va fi inlocuit cu centrale fotovoltaice, respectiv pe baza de gaze.
Interesant este ca in planul de restructurare intocmit de Complexul Energetic Oltenia se spunea ca, “capacitatea totala instalata de productie de energie electrica va ajunge de la 3.570 MW, in 2020, la 3.094 MW in 2026, ponderea de capacitate din lignit ajungand la 50% din capacitatea totala. (…) Conform prognozelor din planul de afaceri al CE Oltenia si in functie de conditiile de piata din urmatorii ani, in anul 2030 emisiile de CO2 provenind din capacitatile pe baza de lignit se vor reduce la circa 5,8 milioane de tone de CO2. Pai, intre circa 600 de MW si 3.094 de MW exista o diferenta enorma, nu-I asa?
„Am inceput deja restructurarea sistemului energetic, lucram la acest lucru si am ajuns pentru prima data la o intelegere cu privire la un faze-out pentru carbune, la un phase-out pentru huila in 2030 cu ecologizare pana in 2032. Asta inseamna ca am reusit impreuna cu partenerii sociali sa ne dam seama si sa constientizam ca numai asa putem gasi alte joburi pentru oamenii care lucreaza acolo, numai asa putem dezvolta aceasta zona, preocupandu-ne de pe acum, impunand ca tinta anul 2030 in asa fel incat sa putem gasi solutii viabile pentru zona Vaii Jiului. Mai avem de lucru la restructurarea in zona lignitului. In aceasta zona lucram impreuna cu cei de la Comisia Europeana la programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Sper ca, in maxim o luna de zile, sa avem finalizat si aprobat acest program de restructurare care sa permita CEO sa ajunga dintr-un producator unic pe baza de carbune, intr-un producator care sa utilizeze cat mai putin carbune, in mix cu gazul natural si energia verde”, spunea in urma cu trei luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.
De bine ce au gandit restructurarea sistemului energetic, intre timp CE Hunedoara s-a inchis iar CE Oltenia viseaza la cai verzi pe pereti. Si ca sa scape de lipsa de responsabilitate, Ministerul Energiei arunca acum problema in carca Parlamentului. “Decizia cu privire la termenul pana la care Romania trebuie sa renunte complet la utilizarea carbunelui in producerea de energie trebuie asumata la nivel de Parlament, printr-o lege care sa fie aprobata de Legislativ, a declarat ieri directorul general in Ministerul Energiei, Elena Popescu, care a recunoscut ca noul plan de decarbonare propus de Comisia Europeana, “Fit for 55”, propune reforme “ingrozitor de rapide in sectorul energetic”.
“Va fi o lege a phase out-ului carbunelui, este introdusa ca şi reforma in PNRR. In aceasta lege sa stabilim acele termene, probabil 2030, pe care le-ati vazut in declaratiile domnului ministru. 2030, respectiv 2032. Ele trebuie asumate la nivelul Parlamentului, nu este o decizie a Ministerului Energiei, tocmai pentru ca presupune costuri sociale, reconversie profesionala, dezvoltare regionala”, a afirmat Elena Popescu, intr-o conferinta de presa organizata de Energynomics.
Intamplarea face ca legea se afla in prezent intr-o faza incipienta. “Suntem intr-un stadiu incipient de gandire pe aceasta lege. Eu o vad ca o responsabilizare a tuturor entitatilor cu atributii in domeniu. Legea e intr-o zona incipienta, ea a aparut in contextul negocierilor pe PNRR. (…) Interesul nostru nu este sa decarbonam mai lent decat ceilalti, ci sa decarbonam intr-un mod realist, sa nu ne ducem şi mai jos decat suntem, ci sa mergem şi noi o data cu ceilalti in decarbonare, iar decarbonarea sa reuşeasca”, a precizat Elena Popescu.
Ce sa mai intelegem de aici? Simplu, Complexul Energetic Oltenia calca in ritm accelerat pe urmele Complexului Energetic Hunedoara. Si daca mai prinde anul 2026 macar cu doua grupuri energetic, din 12, inseamna ca s-a infaptuit minunea.