Ministrul economiei ne asigura ca sistemul energetic este pregatit pentru iarna din punctul de vedere al stocurilor. Asta, daca iarna dureaza doar cateva saptamani
In ultimii ani exista o adevarata agitatie pentru pregatirea sistemului energetic fata de iarna care se apropia. Se raportau ca pe vremea comunistilor asigurarea stocurilor de carbune, de gaze si pacura sau nivelul lacurilor de acumulare. Din fericire, iernile trecute nu au provocat major sistemul energetic, in sensul in care temperaturile inregistrate au fost peste normalul perioadei de iarna, iar grupurile energetice aflate in functiune puteau produce ceva mai mult decat consumul intern. Astazi lucrurile stau cu totul altfel, din pacate.
Tara noastra a trecut intr-un timp record de la pozitia de exportator net de energie la pozitia de importator. La un consum mediu de circa 7000 de MW, Romania importa in medie peste 1000 de MW zilnic. Si nu numai pentru ca energia de import este mai ieftina, ci pentru ca generarea nu poate asigura consumul. In lunile de iarna putem ajunge insa si la consumuri de 10.000 MW pe zi, cee ace arc rea un deficit in productie de peste 2000 de MW. Carevasazica, acest deficit trebuie sa-l asiguram din import, in conditiile in care limita sistemului este in jurul a 2000 de MW. Ce ne facem daca avem nevoie de mai mult. Poate asigura rezerva de carbune sau de gaze si apa din baraje necesarul de consum?
Nu stim de la ce nivel de consum au plecat analizele Ministerului Economiei atunci cand s-a stabilit nivelul stocurilor pentru iarna. Asa cum spuneam insa problema nu este aici, ci in sistemul de generare. Avem capacitati de productie care sa poata asigura aprovizionarea la un consum constant de peste 9000 de MW cateva zile la rand? Raspunsul este cat se poate de evident: nu. Asa ca povestea cu stocurile este praf in ochi. Vom reveni asupra subiectului. Un lucru este insa cert: sa ne rugam la mama natura sa nu ne dea o iarna altfel de cum a fost in ultimii ani.
România şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze şi de combustibil pentru producţia de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.
Ieri a avut loc prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă şi măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligaţii în acest sens.
Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranţă şi securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale şi cărbune, precum şi nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători.
“În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi; stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820.000 tone; în ceea ce priveşte stocurile de combustibili, faţă de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât şi volumul de gaze înmagazinat au valori superioare; gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aproximativ 80%, iar debitul Dunării este de circa 7.000 mc/s (în secţiunea Porţile de Fier); la grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparaţii/remediere; operatorii de distribuţie energie electrică şi gaze naturale sunt pregătiţi, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate”, au arătat reprezentanţii ministerului.
Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale şi de energie electrică în perioada sezonului rece, au adăugat ei.
“Funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului Energetic Naţional, dar şi a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021”, se mai precizează în comunicat.AGERPRES