Ministrul energiei a gasit vinovatii pentru cresterea pretului: furnizorii de energie
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seara ca exista, pe piata de energie, situatii in care firme furnizoare de electricitate au incheiat contracte cu clienti fara a avea la rândul lor contracte de achizitie a energiei electrice si sunt cazuri in care aceste firme nu-si mai pot onora contractele si au inceput sa le rezilieze. ”Am solicitat public o investigatie pe acest subiect”, a spus ministrul care anunta ca operatorii care nu respecta prevederile vor fi amendati. De asemenea, el a spus ca se vor face modificari legislative astfel incât firme care nu au achizitii de energie efectuate sa nu poata incheia contracte.
“S-au intâmplat si fenomene foarte ciudate – si o sa spun mereu acest lucru si sa vedem ce se intâmpla, pentru ca nu e normal sa fie asa – sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au incheiat contracte, dar in spate nu au avut achizitie de energie electrica si acuma se gândesc ca nu mai pot sa onoreze contractele. Clientii ramân in serviciul universal, dar practica pe care o fac acestia nu e normala. Am niste nume, dar nu as vrea sa dau nume pentru ca nu e normal sa le fac publice in momentul de fata. Eu sper sa fie o investigatie si sa oprim acest fenomen”, a declarat Virgil Popescu, miercuri seara, la Digi 24, potrivit News.ro.
Ministrul a precizat ca aceste companii au inceput sa rezilieze contractele atât pe cele incheiate cu clientii casnici, cât si pe cele incheiate cu cei industriali.
“Exista piata serviciului universal si nimeni nu ramâne fara energie, dar te insala, te pacaleste, este o inselaciune sa vând ceea ce nu am”, a precizat Popescu.
El a anuntat ca, daca va fi nevoie, se vor face modificari legislative astfel incât firme care nu au achizitii de energie efectuate sa nu poata incheia contracte, pentru ca acestea sa nu poata vinde ceea ce nu au de fapt.
“Am solicitat public o investigatie pe acest subiect. Consiliul Concurentei, prin vocea presedintelui, a spus ca se va uita pe acest aspect”, a mai spus ministrul.
“Daca au vândut energie catre clienti fara sa aiba in spate achizitie de energie electrica, asa cum trebuia in mod normal, sa incheie contractul de achizitie la sfârsitul anului trecut, când erau alte preturi si sa vânda aceasta energie electrica la clientii casnici in cursul anului 2021, atunci nu ar trebui sa fie nicio scumpire. Daca nu au facut acest lucru, ii asigur ca ne vom uita foarte atent pe achizitiile lor si s-ar putea sa fie foarte amendati. Eu sunt foarte ferm in acest lucru, nu te poti juca cu piata de energie electrica si sunt adeptul masurilor suficient de dure, inclusiv a ridicarii licentei”, a adaugat ministrul Energiei.
Virgil Popescu a afirmat ca mai exista o a doua situatie in piata de energie, si anume cea semnalata de mari clienti industriali, in care companii de furnizare au incheiat un contract cu penalitati, iar furnizorii au reziliat contractele preferând sa vânda energia pe piata zilei urmatoare, la un pret mai mare, el spunând ca nu considera drept “corect” acest comportament.
Ministrul a vorbit si despre preturile de pe piata, marturisind ca nu crede ca va fi o majorare, de la 1 iulie, a pretului energiei electrice.
“In continuare este oferta Hidroelectricii, care este mentinuta cu certitudine pâna la 1 iulie, care este mai mica decât oferta lor de anul trecut si cred ca mai exista si alti furnizori privati care au oferta la fel de buna ca cea de anul trecut sau chiar un pic mai mica”, a explicat el.