0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Posted On 12 ianuarie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, clienti casnici, furnizori de energie, liberalizarea pietei de energie, ministrul energiei, pretul energiei in piata concurentiala

Guvernul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că prin crearea unei piețe concurențiale clientul trebuie să fie în centrul problemei, nu furnizorul.

„Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. E vorba de gândire, de concepția de la început a acestui market design. Noi acum creăm o piață concurențială, o gândim. Păi dacă o gândim și-i facem un market design, atunci pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe clientul, nu furnizorul”, a declarat la Digi24, Virgil Popescu.

„Joi am avut o ședință la Consiliul Concurenței, împreună cu ANRE, și am căzut de acord pe acest principiu: Da, există acest serviciu universal mai scump, dar el este o excepție, nu o regulă, așa cum a fost făcut de ANRE. Omul trebuie să beneficieze la această trecere, conștient, de cea mai bună ofertă pe care furnizorul său o are în piață, acesta este principiul”, a mai spus acesta.

Virgil Popescu a venit și cu un exemplu în acest sens, spunând că până când consumatorul își va căuta și va decide care e varianta cea mai bună pentru el, furnizorul actual are datoria să-i propună cea mai bună ofertă pe care o are în piață.

„Furnizorul trebuie să spună: dacă vrei să rămâi la mine, ai oferta asta, dacă nu vrei să rămâi, poți pleca. Dacă nu te muți între timp, îți rămâne această ofertă. Așa trebuie făcut, nu să ma duc eu să caut, eu să am timp să caut, dar până găsesc, să am cea mai bună ofertă a furnizorului meu, nu pe cea mai scumpă. Acesta este principiul asupra căruia am căzut de acord cu ANRE și Consiliul Concurenței, principiul este concurențial, să existe prețul comercial cel mai bun la furnizorul cu care am deja contract pe o perioadă de timp. În acest timp, de 6 luni să spunem, furnizorul meu trebuie să ma informeze de toate ofertele sale, dar și ceilalți pot veni către mine către mine cu ofertele lor. Eu pot rămâne sau pot pleca”, a mai explicat Ministrul Energiei.

Consumatorii vor avea tot timpul să decidă care e oferta potrivită lor

„După ce se va modifica, probabil în această săptămână, nu mai e nicio grabă cu schimbarea contractelor. Pentru că nu mă mai ține nimeni într-un preț de serviciu universal mai scump, ci beneficiez de la furnizorul meu actual de cea mai bună ofertă și apoi am tot timpul, șase luni, zece luni, să mă gândesc până când vine o ofertă mai bună. Iar aici va interveni autoritatea de reglementare, pentru că în mod cert clientul trebuie să aibă un contract. Putem folosi contractul de serviciu universal, dar pe acest contract omul nu va plăti prețul de serviciu universal, ci la final, lună de lună, va plăti concurențial”, a mai spus Popescu.

În prezent, clienții casnici care nu fac nicio alegere, adică nu optează pentru o ofertă concurențială de la actualul furnizor sau pentru una de la alt furnizor, vor avea facturi mai mari chiar și cu 14 lei, la un consum mediu lunar de 100 kWh. Virgil Popescu a solicitat ANRE să rezolve această problemă.

Iata prima opinie dupa declaratiile ministrului Virgil Popescu:

Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei

Solutia ministerului in privinta situatiai create de deficienta liberalizare a preturilor la energie electrica pare mai buna decat cea a ANRE. Trebuie insa clar definita care este ziua si oferta la care ne raportam deoarece sunt multe oferte si ele s-au mai schimbat intre timp. In plus, exista una dintre firme care are oferte aproape egale intre concurential si tariful de serviciu universal iar aceasta firma are foarte multi dintre cei sase milioane de clienti.

Avantajul cel mai mare al propunerii este evitarea cozilor in aceasta perioada complicata din punct de vedere sanitar.

Dezvantajele sunt legate de faptul ca liberalizarea nu va genera schimbari importante de furnizori si nici transfer de know how catre o populatie neinformata ce poate fi usor pacalita in viitor.

Nu ma pronunt in privinta legalitati pentru ca este un aspect foarte complicat din punct de vedere al legislate de concurenta, independentei ANRE garantata de legislatia europeana, prevederilor Codului Comercial cu privire la definitia contractelor, mai multe articole ale Legii Energiei. Recomand autoritatilor sa faca o analiza juridica profunda pentru ca legalitatea masurilor reprezinta si ea un aspect important, alaturi de protejarea populatiei.

Mi se pare esential ca lucrurile sa fie clarificate rapid pentru ca ne apropiem de mijlocul lunii ianuarie iar populatia nu poate fi responsabila pentru modul defectuos in care a fost gestionat acest proces atat de important.

Din pacate nu exista solutie perfecta. Atunci cand spargi vaza, e greu sa lipesti cioburile si sa fie la fel. Solutia mea preferata, chiar daca si ea are imperfectiuni, ramane amanarea liberalizarii, reluarea procesului, derularea sa corecta cu informarea oamenilor si asumarea responsabilitatii de catre cei care au creat aceasta situatie.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Primul Black Friday in piata de energie electrica anunta o lupta acerba intre furnizori, dupa disparitia pretului reglementatPrimul Black Friday in piata de energie electrica anunta o lupta acerba intre furnizori, dupa disparitia pretului reglementat
  • Energy-Center a avut dreptate: de teama exploziei pretului le energie, ANRE drege busuiocul si indreapta eroarea cu decontarea la 15 minuteEnergy-Center a avut dreptate: de teama exploziei pretului le energie, ANRE drege busuiocul si indreapta eroarea cu decontarea la 15 minute
  • Ambitia ANRE de a face din Romania prima tara est europeana care a intrudus decontarea la 15 minute va face ca pretul energiei sa creasca artificial cu 40-45 de lei/MWAmbitia ANRE de a face din Romania prima tara est europeana care a intrudus decontarea la 15 minute va face ca pretul energiei sa creasca artificial cu 40-45 de lei/MW
  • Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pretUn adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cat de vulnerabil este sistemul energetic romanesc? Ne-a trecut glontul pe la ureche saptamana trecuta?

Next Story

Omul în centrul atenției reglementatorului de energie

Articole pe aceeasi tema

0

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021
, By Redactia

ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020

Posted On 8 aprilie 2021
, By Redactia
0

Energy-Center a avut dreptate: de teama exploziei pretului le energie, ANRE drege busuiocul si indreapta eroarea cu decontarea la 15 minute

Posted On 31 martie 2021
, By Alexandru Moldovan

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un italian apropiat mafiei calabreze “Ndragheta” a oferit 15 milioane de euro pentru achizitia ruinelor CET Brasov

Posted On 18 aprilie 2021

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.