Mintea de pe urma: Pretul gazelor a crescut pana la rentabilitatea exploatarii gazelor de sist, o sansa imensa pentru Romania sa-si creasca securitatea energetica
Livrarile de gaze spre Europa ale Statelor Unite ale Americii au crescut substantial in anul 2021, ceea ce situeaza SUA in pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate din lume. Revolutia gazelor de sist, la care se adauga si investitiile de miliarde de dolari in facilitati de lichefiere a gazelor, au transformat SUA dintr-un importator intr-un exportator net de gaze lichefiate in mai putin de un deceniu. Productia de gaze a SUA a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu situatia din 2010.
In a doua parte a anului 2021 pretul gazelor naturale in Europa a crescut de 11 ori, aspect pus pe baza diferentei intre cererea si oferta de gaze. In toata aceasta perioada a existat o activitate intensa de mediatizare a crizei gazelor la nivelul Europei si de acuzare a Rusiei ca este cea care a generat si este vinovata de aceasta criza. Asta in contextul in care cu cateva exceptii punctuale si pe perioade determinate, Rusia a livrat in Europa gaze conform contractelor incheiate. Lipsa gazelor din Europa neputand sa-i fie exclusiv imputata, cauza fiind determinata mai ales de gazele lichefiate, care desi trebuiau sa ajunga in Europa, nu au ajuns. Cu toate acestea, apparent surprinzator, Rusia a acceptat sa nu reactioneze foarte clar la acuzele care i s-au adus, pe fondul intereselor acesteia de a se urgenta finalizarea Nord Stream 2 si Balkan Stream.
Cert este ca acest joc a determinat cresterea semnificativa a pretului la gaze, care va determina o noua etapa in exploatarea gazelor de sist, in conditiile in acestea erau in pericol de a-si diminua activitatea datorita preturilor mici din piata.
Astfel, in anul 2022 gazele naturale din Rusia si SUA vor ”inunda” din nou Europa, este adevarat la alt nivel de pret.
Romania are rezerve dovedite de gaze in on-shore de cca. 100 miliarde metri cubi, conform ANRM; rezerve de cca 120 miliarde mc in Marea Neagra conform ANRM; rezerve de gaze neconventionale de cca.1.444 miliarde mc, conform Agentiei Internationala pentru Energie (EIA). Romania consuma anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 76% din productia interna. Diferenta este importata din Rusia, prin Ungaria si Bulgaria. Chiar in contextual exploatarii gazelor din Marea Neagra, luand in considerare politica actuala de ”racordare gratuita” si reconversie a centralelor de pe carbune pe gaze, Romania va ramane dependenta de gazelle din import.
Sursa AEI
In acest context al evolutiei preturilor si al discrepantei mari intre cere si oferta, al diminuarii securitatii energetice, apreciem importanta pentru securitatea energetica si sociala a Romaniei analizarea de catre gurvernanti a oportunitatii exploatarii gazelor neconventionale.
In anul 2013 la Pungesti, judetul Vaslui, compania americana Chevron a inceput explorarea pentru punerea in evidenta a gazelor de sist. Actiunea a fost stopata de miscarea satenilor din zona. Crezand ca strainii le vor otravi apa, locuitorii celui mai sarac judet al tarii s-au pus in calea utilajelor companiei de foraj. Ulterior acestui eveniment reprezentantii statului au facut uitata aceasta resursa a Romaniei, datorita temerii ca sa nu se mai repete astfel de evenimente. Opozitia la explorarea gazelor de sist s-a bazat pe lipsa de informare a cetatenilor si pe modul in care a fost derulata actiunea de sustinere a forajului de explorare, Explorarea gazelor de sist, ca si explorarea altor resurse trebuie realizata cu respectarea masurilor specific de protejare a mediului, si nu reprezinta un pericol pentru viata oamenilor din zona si poate sa fie reluata in Romania mai ales in acest context al penuriei de gaze si al preturilor mari la gaze.
Solicitam autoritatilor demararea unei strategii de explorare a gazelor neconventionale cu scopul de a asigura necesarul de gaze in Romania si regiune si a asigura preturi decente consumatorilor.