Moartea Burselor de Gaze din Romania
Dupa ce toate Guvernele s-au straduit sa-i oblige pe producatorii interni sa vanda gazele pe burse, dupa ce actuala guvernare a reusit sa impuna prin Legea offshore ca producatorii de gaze din Marea Neagra sa-si vanda minim 50% din productie in Romania, pe bursele locale de gaze, prin OUG 114/2018 se anuleaza tot acest efort si se trage cortina la bursele de gaze, acestea mai mult ca sigur nu vor mai avea activitate.
In ”Normele de aplicare a OUG 114/2018” se stabileste ca pe bursele din Romania vor fi tranzactionate exclusiv gaze importate din Rusia. Gazele din import care ajung in Romania, au o singura sursa de baza, GAZEXPORT , indiferent de firma care vinde efectiv gazele in granita romaneasca. Impunerea unei cote obligatorii de import (chiar daca in anumite zile gazele din productia interna teoretic vor trebuie sistate), dar mai ales impunerea unor ”taxe” firmelor licentiate vor determina ca vanzarea gazelor naturale din import sa se faca exclusiv in afara granitelor prin contracte bilaterale. Nu exista nici o posibilitate sa impui GAZEXPORT sa vanda gazele pe bursele Romanesti (nu cand impui un procent care este obligatoriu sa-l vanda in Romania). Apreciez ca in urmatorii 3 ani nu vor exista cantitati de gaze din import tranzactionate pe bursele din Romania.
In situatia in care totusi se aplica ”Normele” asa cum sunt scrise apare intrebarea: Ce o sa faca ANRE? Va amenda furnizorii ca nu au asigurat livrarea continua a gazelor la client sau vor amenda furnizorii ca nu au cumparat de pe bursa conform procentului stabilit?
In urma cu 2 ani se discuta aprins problema inchiderii Bursei de Gaze administrata de Bursa Romana de Marfuri si mentinerea pe piata a unei singure Burse – OPCOM (atunci atrageam atentia ca o astfel de optiune poate fi periculoasa, avand in vedere un eventual ”control” care se poate exercita asupra acestei burse prin persoanele numite in functii de conducere).
Incepand cu data de 1 aprilie 2019, BRM isi va reduce aproape de 0 activitatea, practic din punctul meu de vedere fara sa aiba posibilitatea supravieturii timp de 3 ani, pana in 2022, cand oricum nu se stie ce se va intampla cu piata de gaze naturale. De ce va muri doar BRM, deoarece OPCOM este o Filiala a Transelectrica, care are capacitatea financiara sa sustina pierderile financiare ale acestei activitati timp de 3 ani?
Astfel, un deziderat de acum 2 ani se atinge prin prezentele ”Norme”, este adevarat recurgand la mijloace indirecte.
Alte elemente, care nu au putut sa fie impuse in mod direct, in trecut, probabil le vom regasi in acte normative.