Motiv de panica? Nuclearelectrica opreste reactorul unu si reduce la jumatate puterea la reactorul doi
Au fost doua momente, pe parcursul zilei de ieri, in care unitatile unu si doi de la Cernavoda au avut probleme. Mai intai a fost oprit reactorul unu, la ora 9,20 dimineata si peste alte cateva ore Nuclearelectrica a anuntat ca si reactorul doi si-a redus capacitatea de productie la 55%. Rareori se intampla ca la o centrala nucleara sa se produca simultan doua asemenea evenimente. Cum nu suntem nici in Ucraina, nici in Rusia sau Bulgaria, Nuclearelectrica a recurs, ca de fiecare data la masurile de preventie. Din fericire, pentru sistemul energetic national, reducerea productiei de energie nucleara de la circa 1.400 MW la circa 300 MW nu a avut nici un impact major asupra productiei si consumului. Intamplator, nici energia eoliana nu a fost pe varf de productie ca sa compenseze deficitul rezultat din reducerea ponderii energiei nucleare. In schimb, energia hidro si-a demonstrat inca odata potentialul.
Sa nu ne grabim insa cu concluziile. Topirea zapezilor, debitul mare al Dunarii ar putea face ca Hidroelectrica sa nu mai poata asigura peste 40% din consumul de energie electrica al tarii pentru mult timp. Carbunele, care asigura constant de cateva luni de zile peste 2500 de MW in sistem ar trebuie sa intre si el intr-o faza de respiro, pentru ca are nevoie de lucrari de mentenanta si de pregatire pentru perioada de vara, cand se anunta seceta. Ce ramane in context? Energia pe baza de hidrocarburi. Ei, aici avem o mare dilema.
Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Indusrii si Servicii din Camera Deputatilor spunea in urma cu cateva zile ca “am intrat in cea mai importanta etapa istorica a omenirii. Perioada de tranzitie in ceea ce priveste productia de energie electrica va fi asigurata de centralele pe gaze. Avem gaze sa ne asiguram consumul, dar pentru a inlucui 40 % din productia existenta trebuie sa investim”. Cat? Vreo 40 de miliarde de euro, estima domnul Iulian Iancu.
Sa fim seriosi. In afara de Romgaz, care investeste in centrala de la Iernut, pentru a ajunge la o capacitate de 400 MW in ciclu combinat, nimeni altcineva nu investeste in capacitati noi pe gaze. Mai mult decat atat, daca gazele din Marea Neagra vor fi extrase peste vreo trei ani, nici o noua capacitate energetica care sa valorifice aceste gaze nu se arata la orizont. Si atunci de ce nu ar vinde OMV Petrom si Exxon Mobile gazele oriunde in alta parte decat in Romania?
Sa revenim insa la energia nucleara si la ceea ce se intampla la unitatile unu si doi de la Cernavoda. Redam mai jos comunicatele Nuclearelectrica:
“S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca puterea Unitatii 2 a CNE Cernavoda va fi redusa la 55% (aproximativ 300 MW).
Reducerea de putere a Unitatii 2 CNE Cernavoda este cauzata de necesitatea inlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasica a centralei. Reducerea de putere pana la 55% este necesara in vederea opririi echipamentului pentru reparatii.
Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavoda va fi conectata la Sistemul Energetic National si va functiona la o putere de 300 MW.
Unitatea 2 CNE Cernavoda va reatinge puterea nominala dupa efectuarea lucrarilor de remediere si inlocuirea echipamentului, durata preconizata a reducerii de putere fiind de cca 16 ore pana la atingerea puterii nominale.
Reducerea de putere a Unitatii 2 si lucrarile de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, acestea fiind realizate in functie de specificatiile si procedurile centralei.
S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost oprita controlat in dimineata zilei de 25 martie 2018, ora 09:20.
Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinata de aparitia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar actionarea in conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate.
Specialistii CNE Cernavoda analizeaza integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornita imediat ce lucrarile de remediere vor fi finalizate. Estimam ca oprirea va avea o durata de aproximativ 48 de ore.
Lucrarile de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, acestea realizandu-se in conformitate cu procedurile specifice ale centralei. “
Ce a insemnat oprirea unitatii unu si reducerea la 55% a productiei unitatii doi pentru sistemul energetic national? Nesemnificativ din punct de vedere al asigurarii productiei si consumului. De pilda, la ora 9, 20 dimineata, cand Nuclearelectrica a oprit reactorul unu, consumul de energie electrica din Romania era de 7000 MW, iar productia de peste 7300 MW. Mai tarziu, cand s-a redus la jumatate si productia reactorului doi, consumul si productia nu aveau schimbari semnificative. Practic nici nu s-a simtit iesirea energiei nucleare din sistem (se va resimti cu siguranta pentru Nuclearelectrica, care a cumparat energie din piata pentru a-si asigura livrarile contractate deja, dar asta este o alta poveste)
Intre timp, pentru cei panicati despre situatia de la Nuclearelectrica, mai important este ceea ce face guvernul habarnist de la Palatul Victoria in favoarea unor producatori de energie electrica din piata libera. Nu este pentru prima data cand se intervine grosolan in favoarea unor producatori. Detalii in analiza noastra de maine.