Ne-a fost frica sa nu ne ia rusii gazele de la Marea Neagra. Putem sta linistiti, nu intereseaza pe nimeni
In urma cu un an, guvernul Orban aproba o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii petrolului nr. 238/2004, astfel incat titularul unui acord petrolier poate transfera altei persoane juridice drepturile dobandite și obligatiile asumate, numai cu aprobarea Guvernului la propunerea autoritatii competente. Ordonanta venea pe fondul anuntului Exxon Mobile privind vanzarea participatie la zacamantul Neptun Deep din Marea Neagra si a interesului manifestat de Lukoil de a prelua partea Exxon. S-a vorbit la vremea respective despre “siguranta nationala”, respectiv despre faptul ca investitiile strategice din Romania trebuie sa ocoleasca firmele din Rusia sau China.
Nu intamplator, la scurt timp au fost abandonate si negocierile cu chinezii pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Ordonanta de urgenta despre care facem vorbire nu avea nici o ratiune la vremea respectiva pentru simplu motiv ca Legea off shore trebuie modificata mult mai radical, astfel incat investitorii sa poata fi interesati de exploatarea gazelor din Marea Neagra. Nici vorba despre asa ceva. Drept urmare ne-am trezit cu o ordonanta de urgenta care se adreseaza nimanui, caci absolut nici o mare companie internationala nu s-a interesat ulterior de participatia Exxon la perimetrul Neptun Deep.
Din pacate, dupa inca un an pierdut, intorcandu-ne la situatia reala, nu avem altceva de constatat decat ca cele doua mari proiecte ale Romaniei, exploatarea gazelor de la Marea Neagra si constructia unitatilor trei si patru de la Cernavoda “baltasec” de ani buni si nu exista nici o perspectiva imediata pentru a le debloca. In schimb facem pe cocosii si ridicam pretentii. Sa nu fie prea tarziu. Merita analizata cu atentie intentia Guvernului de a modifica Legea petrolului printr-o ordonanta de urgenta, dar mai trebuie analizate si consecintele. Deocamdata prezentam faza intentiilor.
Asadar, Guvernul Romaniei a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii petrolului nr.238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Actul normativ prevede ca, in situatia in care are loc o operatiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare in structura actionariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligatia sa notifice autoritatea competenta, iar acordul petrolier poate sa isi mentina valabilitatea, sa se revizuiasca in noile conditii, sau sa fie reziliat, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii competente.
Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calitatii de titular de acord petrolier a persoanei juridice romane sau straine in cauza, in situatia in care acordul petrolier are mai multi titulari, iar in situatia in care acordul petrolier are un singur titular, acesta inceteaza de drept.
Autoritatea competenta poate refuza, din motive de siguranta nationala, concesionarea si executarea de operatiuni petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare a unui zacamant petrolifer de catre persoane juridice care sunt efectiv controlate de tari terte Uniunii Europene sau de resortisanti ai tarilor terte Uniunii Europene. In cazul acordurilor petroliere in vigoare, la propunerea autoritatii competente, Guvernul, din motive de siguranta nationala, poate aproba rezilierea acordului petrolier.”
OUG precizeaza ca, in lipsa transpunerii reglementarilor europene, vidul de reglementare ar putea conduce la lezarea intereselor ce tin de siguranta nationala prin imposibilitatea refuzarii concesionarii si executarii de operatiuni petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare a unui zacamant petrolier de catre persoane juridice care sunt efectiv controlate de tari terte Uniunii Europene sau de resortisanti ai tarilor terte Uniunii Europene desfasurate cu afectarea securitatii nationale.
De asemenea, OUG vrea sa evite unele situatii imprevizibile, care pot aparea prin transferul catre alta persoana juridica a drepturilor si obligatiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecinta schimbarii conditiilor esentiale ale acestora, care raportat la dinamica geopolitica regionala ar putea afectata siguranta nationala, respectiv starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica necesara existentei si dezvoltarii statului national roman ca stat suveran, unitar, independent si indivizibil, mentinerii ordinii de drept, precum si a climatului de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, potrivit principiilor si normelor democratice statornicite prin Constitutie.
Dupa aparitia acestei Ordonante se astepta reactia celor care mai sunt inca interesati de exploatarea zacamintelor de titei si gaze ale Romaniei. Pana acum, nimic.