Ne-am cuplat cu pietele de energie din Vest, sa vedem ce urmeaza
Pietele pentru ziua urmatoare 4M MC (cuplarea pietelor din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si România) sunt acum integrate in piata pan-europeana pentru ziua urmatoare de energie electrica. Partile proiectului Interim Coupling anunta operationalizarea cu succes si atingerea fazei durabile a cuplarii unice pe ziua urmatoare -SDAC.
Pe 17 iunie 2021, pentru prima data, capacitatea transfrontaliera pentru ziua urmatoare, pe sase noi interconexiuni (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT), a fost alocata implicit prin intermediul algoritmului Euphemia. Cuplarea prin pret, implementata, permite determinarea simultana a preturilor energiei electrice si a fluxurilor transfrontaliere, in intreaga regiune ca parte a pietei interne europene. Utilizarea eficienta a sistemului energetic si a infrastructurilor transfrontaliere, generate de o coordonare mai strânsa intre partile interesate din piata de energie, maximizeaza bunastarea sociala in beneficiul tuturor participantilor la piata.
Interim Coupling a fost initiat in decembrie 2018, ca urmare a solicitarii autoritatilor nationale de reglementare din România, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si, de a dezvolta in continuare integrarea regionala a pietelor de energie electrica pentru ziua urmatoare. Proiectul a avut ca obiectiv cuplarea granitelor 4M MC (cuplarea pietelor din Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si România) cu cuplarea multiregionala (MRC), prin introducerea alocarii implicite a capacitatii nete de transport (NTC), pe cele sase frontiere mentionate anterior.
Noua cuplare de succes este rezultatul cooperarii strânse dintre OPEED- din Proiectul Interim Coupling (EPEX SPOT, EXAA, HUPX, Nord Pool EMCO, OKTE, OPCOM, OTE, TGE) si OTS (50Hertz, APG, ČEPS, MAVIR, PSE, SEPS, Tennet DE, Transelectrica), impreuna cu ANR-urile respective (ANRE, BNetzA, E-Control, URE, ERU, , , URSO, MEKH). Aceasta cuplare a pietei, bazata pe NTC, este un pas important catre realizarea SDAC. Urmatoarea etapa consta in introducerea metodei de calcul al capacitatii, bazate pe fluxuri, in cadrul proiectului Core FB MC, care este modelul tinta pentru cuplarea pietei pentru ziua urmatoare.
Despre SDAC SDAC aloca capacitatea de transport transfrontaliera limitata in cel mai eficient mod prin cuplarea pietelor angro de energie electrica din diferite regiuni printr-un algoritm comun, tinând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunastarea sociala. Scopul SDAC este de a crea o piata de energie pan-europeana unica transfrontaliera pentru ziua urmatoare. O piata pentru ziua urmatoare integrata creste eficienta generala a tranzactionarii prin promovarea concurentei efective, cresterea lichiditatii si permiterea unei utilizari mai eficiente a resurselor de producere in intreaga Europa.