0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?
Vicepresedinte ANRE: Prosumatorii pun presiune pe sistemul de distributie
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda

Ne-am facut-o cu mana noastra: Romania in criza -adevaratele cauze ale scumpirilor din piata de energie

Posted On 23 august 2021
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: asociatia energie inteligenta, pretul gazelor in Europa, racordare gratuita la gaze, saracie energeticacertificate de CO2, scumpiri in piata de energie

In ultimi ani Asociatia Energia Inteligenta a sesizat sute de situatii neadecvate de functionare a pietei de energie si gaze, abuzuri, manipulari, politici energetice – economice – sociale neadecvate etc, avertizand iminenta criza la care se va ajunge in sistemul energetic. Am propus diverse solutii pentru  a preintampina  sau diminua efectele unor situatii de crize care erau previzibile.

Masuri populiste, amatorismul si incompetenta ne au adus aici.

Un proverb spune ca – Ulciorul nu merge de multe ori la apa – acesta defineste cel mai bine ce s-a intamplat cu sistemul romanesc de energie din Romania, se prabuseste sub perioada celor 20 de ani in care nu am facut nimic sa-l adaptam.

Intalnirea de la Guvern de zilele trecute, care a venit la 2 saptamani dupa scrisoarea deschisa de Asociatia Energia Inteligenta, prin care sesizam necesitatea unui Plan de Masuri de Urgenta Energetica, care sa prevada masuri de diminuare a impactului cresterii pretului la gaze si energie electrica, a fost doar un de gest de PR.

La aceasta intalnire  nu au fost prezenti reprezentantii consumatorilor casnici si al firmelor consumatoare. Au fost prezente institutiile, care au aratat ca vinovatul este CO2 – cresterea pretului certificatelor de CO2 determina scumpirile de pe piata de energie. Certificate CO2 nu au nimic cu scumpirile la gaze, unde este marea problema a consumatorilor – cresteri de peste 100%. Certificatele de CO2 au creat scumpiri pe piata de energie electrica de cca 4%, adica nici aici nu reprezinta cauza principala.

Cauzele pe piata de gaze au fost determinate in principal de:

Gas Release Program (GRP) – care a adus in Romania un pret la gaze cu minim 5% sub pretul gazelor din Europa de est (tranzactionate pe Bursa de la Viena), incepand cu luna iunie 2020, astfel unii furnizorii au inteles ca acest program le ofera posibilitatea de a face un profit considerabil si au achizitionat gaze naturale din Romania si le au exportat in tari in care se aplica pretul de la Viena (Ungaria, Austria).

Exportul gazelor naturale prin contracte pe termen mediu si lung si importul pe perioade scurte la preturi SPOT – GRP a fost o masura care a determinat cresterea importurilor de gaze. Mai mult gazele exportate s-au achizitionat pe baza de contracte anuale, adica la preturile stabilite anul trecut cu livrare pentru anul 2021, in timp ce importurile sunt achizitionate SPOT, in functie de cererea imediata, la preturi mai mari.

Cerea mult mai mare decat oferta. Chiar daca aceasta situatie este generata de declinul natural al zacamintelor de gaze, el vine si pe fondul unei cresteri a cererii ”fortate” prin politici neadecvate de ”racordari gratuite”. In aceasta vara cantitatile puse pe piata au fost cantitati mici, fapt ce a ”simulat” o continua discrepanta intre cerere si oferta. Aceasta situatie se prelungeste apparent inexplicabil de 3 luni, dar nu orice luni ci luni de vara. Este o alta cauza care a determinat cresterea pretului la gazele tranzactionate pe bursa.

Panica din piata pe fondul lipsei de informatii. Avand in vedere ca nu toate gazele sunt tranzactionate pe bursa, foarte important, in Romania este existenta in piata a informatiilor privind preturile medii ale gazelor naturale tranzactionate. ANRE care are obligatia de a realiza un raport privind preturile medii de tranzactionare a gazelor publica rapoartele cu intarziere de 4-5 luni, fapt care a contribuit essential in aceasta vara la crearea unei panici pe piata gazelor naturale, esentiala pentru cresterea pretului gazelor naturale.

Politici publice neadecvate, de crestere a cererii de gaze naturale in contextul lipsei effective a resursei de gaze, si de stimulare a importurilor.

Schimbarea rutelor de gaze din Europa de Sud Est, odata cu sistarea livrarilor din Ucraina in Sudul Europei si implicit modificarile aduse in acoperirea cu surse a determinat si modificar importante in nivelul preturilor gazelor importate in Romamia.

Efectele acestor scumpiri sunt cresteri de pret al marfurile cuprinse intre 25 – 140%, iar saracia energetica va creste de la 17,5% la cca 42%. Astfel, conform datelor studiului AEI (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4191&lang=ro ) romanii se vor intoarce la nivelul de trai de acum 10 ani.

Legea consumatorului vulnerabil, este o masura neceara, dar infima fata de situatia dezastruoasa spre care ne indreptam. In acest moment problema principala se gaseste la nivelul societatilor comerciale, in special la nivelul celor pentru care energia reprezinta o componenta importanta in costul de productie. In cateva luni firmele, dupa ce vor inregistra stocuri, urmare a cresterii pretului produselor lor, isi vor inchide portile si vor incepe disponibilizarile, astfel se va pune un accent puternic asupra bugetului national pe de o parte prin reduecerea veniturilor, pe de alta parte prin cresterea cheltuielilor. Asta determina sa lasam discutiile si sa incepem sa actionam, cat mai avem timp, sa salvam ce mai putem salva.

Ceasul ticaie si in cateva luni de zile anumite actiuni vor fi ireversibile.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !
  • Lansare de carte, Dumitru Chisăliță: nevoia de schimbare în domeniul energetic impune nevoie de informare Lansare de carte, Dumitru Chisăliță: nevoia de schimbare în domeniul energetic impune nevoie de informare 
  • Un nou Regulament european ameninta cu inchiderea sondelor de gaze, dupa ce am inchis minele de carbune. Romania nu are nimic de obiectatUn nou Regulament european ameninta cu inchiderea sondelor de gaze, dupa ce am inchis minele de carbune. Romania nu are nimic de obiectat
  • Dezbatere AEI: Cui îi e frică de curenții de aer? România, între optimism și rezervă pentru realizarea parcurilor eolieneDezbatere AEI: Cui îi e frică de curenții de aer? România, între optimism și rezervă pentru realizarea parcurilor eoliene
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ziua Energiei Brasov, cea mai importanta conferinta dedicata energiei regenerabile din Romania, organizata de Repom in 10 septembrie, a ajuns la a 12-a editie

Next Story

Explozia pretului la energie si gaze a trezit la realitate consumatorii, din pacate nu si autoritatile

Articole pe aceeasi tema

0

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023
, By Redactia
0

Lansare de carte, Dumitru Chisăliță: nevoia de schimbare în domeniul energetic impune nevoie de informare 

Posted On 13 iunie 2023
, By Redactia
0

Un nou Regulament european ameninta cu inchiderea sondelor de gaze, dupa ce am inchis minele de carbune. Romania nu are nimic de obiectat

Posted On 21 aprilie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

De ce am luat-o razna de grija prosumatorilor ?

Posted On 27 septembrie 2023

Matej Kruspan, Chief Commercial Officer, Rezolv Energy: “PPA-urile pot aduce o contribuție semnificativă la obiectivele de zero net ale companiilor”

Posted On 27 septembrie 2023

Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?

Posted On 26 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.