Ne-am facut-o cu mana noastra: Romania in criza -adevaratele cauze ale scumpirilor din piata de energie
In ultimi ani Asociatia Energia Inteligenta a sesizat sute de situatii neadecvate de functionare a pietei de energie si gaze, abuzuri, manipulari, politici energetice – economice – sociale neadecvate etc, avertizand iminenta criza la care se va ajunge in sistemul energetic. Am propus diverse solutii pentru a preintampina sau diminua efectele unor situatii de crize care erau previzibile.
Masuri populiste, amatorismul si incompetenta ne au adus aici.
Un proverb spune ca – Ulciorul nu merge de multe ori la apa – acesta defineste cel mai bine ce s-a intamplat cu sistemul romanesc de energie din Romania, se prabuseste sub perioada celor 20 de ani in care nu am facut nimic sa-l adaptam.
Intalnirea de la Guvern de zilele trecute, care a venit la 2 saptamani dupa scrisoarea deschisa de Asociatia Energia Inteligenta, prin care sesizam necesitatea unui Plan de Masuri de Urgenta Energetica, care sa prevada masuri de diminuare a impactului cresterii pretului la gaze si energie electrica, a fost doar un de gest de PR.
La aceasta intalnire nu au fost prezenti reprezentantii consumatorilor casnici si al firmelor consumatoare. Au fost prezente institutiile, care au aratat ca vinovatul este CO2 – cresterea pretului certificatelor de CO2 determina scumpirile de pe piata de energie. Certificate CO2 nu au nimic cu scumpirile la gaze, unde este marea problema a consumatorilor – cresteri de peste 100%. Certificatele de CO2 au creat scumpiri pe piata de energie electrica de cca 4%, adica nici aici nu reprezinta cauza principala.
Cauzele pe piata de gaze au fost determinate in principal de:
Gas Release Program (GRP) – care a adus in Romania un pret la gaze cu minim 5% sub pretul gazelor din Europa de est (tranzactionate pe Bursa de la Viena), incepand cu luna iunie 2020, astfel unii furnizorii au inteles ca acest program le ofera posibilitatea de a face un profit considerabil si au achizitionat gaze naturale din Romania si le au exportat in tari in care se aplica pretul de la Viena (Ungaria, Austria).
Exportul gazelor naturale prin contracte pe termen mediu si lung si importul pe perioade scurte la preturi SPOT – GRP a fost o masura care a determinat cresterea importurilor de gaze. Mai mult gazele exportate s-au achizitionat pe baza de contracte anuale, adica la preturile stabilite anul trecut cu livrare pentru anul 2021, in timp ce importurile sunt achizitionate SPOT, in functie de cererea imediata, la preturi mai mari.
Cerea mult mai mare decat oferta. Chiar daca aceasta situatie este generata de declinul natural al zacamintelor de gaze, el vine si pe fondul unei cresteri a cererii ”fortate” prin politici neadecvate de ”racordari gratuite”. In aceasta vara cantitatile puse pe piata au fost cantitati mici, fapt ce a ”simulat” o continua discrepanta intre cerere si oferta. Aceasta situatie se prelungeste apparent inexplicabil de 3 luni, dar nu orice luni ci luni de vara. Este o alta cauza care a determinat cresterea pretului la gazele tranzactionate pe bursa.
Panica din piata pe fondul lipsei de informatii. Avand in vedere ca nu toate gazele sunt tranzactionate pe bursa, foarte important, in Romania este existenta in piata a informatiilor privind preturile medii ale gazelor naturale tranzactionate. ANRE care are obligatia de a realiza un raport privind preturile medii de tranzactionare a gazelor publica rapoartele cu intarziere de 4-5 luni, fapt care a contribuit essential in aceasta vara la crearea unei panici pe piata gazelor naturale, esentiala pentru cresterea pretului gazelor naturale.
Politici publice neadecvate, de crestere a cererii de gaze naturale in contextul lipsei effective a resursei de gaze, si de stimulare a importurilor.
Schimbarea rutelor de gaze din Europa de Sud Est, odata cu sistarea livrarilor din Ucraina in Sudul Europei si implicit modificarile aduse in acoperirea cu surse a determinat si modificar importante in nivelul preturilor gazelor importate in Romamia.
Efectele acestor scumpiri sunt cresteri de pret al marfurile cuprinse intre 25 – 140%, iar saracia energetica va creste de la 17,5% la cca 42%. Astfel, conform datelor studiului AEI (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4191&lang=ro ) romanii se vor intoarce la nivelul de trai de acum 10 ani.
Legea consumatorului vulnerabil, este o masura neceara, dar infima fata de situatia dezastruoasa spre care ne indreptam. In acest moment problema principala se gaseste la nivelul societatilor comerciale, in special la nivelul celor pentru care energia reprezinta o componenta importanta in costul de productie. In cateva luni firmele, dupa ce vor inregistra stocuri, urmare a cresterii pretului produselor lor, isi vor inchide portile si vor incepe disponibilizarile, astfel se va pune un accent puternic asupra bugetului national pe de o parte prin reduecerea veniturilor, pe de alta parte prin cresterea cheltuielilor. Asta determina sa lasam discutiile si sa incepem sa actionam, cat mai avem timp, sa salvam ce mai putem salva.
Ceasul ticaie si in cateva luni de zile anumite actiuni vor fi ireversibile.