Ne scapa ceva:intre institutiile de reglementare din domeniul energiei si gazelor si agentii economici ruptura este aproape totala
De vreo doua saptamani incoace ne tot chinuim sa explicam romanilor cum vine chestiunea cu liberalizarea pietei de energie electrica. Care sunt cele mai bune oferte, care sunt cei mai interesanti furnizori, care sunt taxele care se adauga la pretul real al energiei, care sunt capcanele unui contract nou de furnizare si asa mai departe. Ne-a scapat din vedere insa un lucru, pe care Energy-Center.ro l-a sesizat inca de anul trecut. Dincolo de liberalizarea pietei de energie electrica, data de 1 ianuarie 2021 mai aduce un element nou in piata, respectiv decontarea tranzactiilor la un interval de 15 minute. Nu este nimic spectaculos in ceea ce vom relata in randurile urmatoare. Este insa ceva mult mai grav, lipsa de reactie a autoritatilor.
Daca nu este comic, atunci este ridicol.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si Transelectrica sunt doua entitati care au rolul si obligatia de a defini buna functionare a sistemului energetic national si a pietei de energie. Mai mult, responsabilitatea lor creste cand luam in considerare implicatiile cuplarii pietelor cu tarile vecine. Numai ca in piata cuplata cu Ungaria, Slovacia si Cehia, singura tara care a facut pe “Cocosul” a fost Romania, care a decis ca de la 1 ianuarie tranzactiile cu energie electrica sa fie decontate la un interval de 15 minute. La nici doua zile de la adoptarea acestei obligatii, “Cocosul”, adica Romania, s-a intors. Mai avem nevoie de inca o luna ca sa punem lucrurile la punct. Garantam ca nu se va intampla acest lucru nici peste doua sau trei luni. Intrebarea este, de ce ne grabim?
Am primit pe adresa redactiei foarte multe comentarii vizavi de aceasta decizie a ANRE. Nu putem sa publicam toate opiniile, dar ne oprim la una de bun simt, venita din partea unei companii producatoare de energie electrica din surse regenerabile, cu sediul in Ardeal. De ce redam mai jos textul trimis pe toate canalele de comunicare ale ANRE, de catre respectiva companie? Pentru simplu motiv ca nici un departament din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei nu s-a sinchisit sa dea un raspuns. Este un exemplu de non comunicare intre autoritati si companii exclusiv romanesc. Redam mai jos textul de bun simt al companiei de producere de energie electrica, din Ardeal, dupa o dezbatere prealabila cu ANRE, care s-a sfarsit undeva la….o sedinta
In continuarea analizei aspectelor dezbatute cu acea ocazie, am analizat situatia implementarii Regulamentului European 2017/2195 la nivelul celorlalte state membre, observând faptul ca dintre toate statele care au implementat sistemul de decontare a dezechilibrelor la 15 minute, doar 5 il mai aplica și in prezent.
Din acest motiv, intrucât este de dorit sa invatam din experienta altora si, mai ales, din greselile altora, fara a insista sa repetam aceleasi greseli pe cheltuiala noastra (in special a producatorilor de energie greu prognozabila) am incercat sa propunem solutii. Dupa cum stiti productia regenerabila din Romania nu lucreaza in conditiile meteorologice ale producatorilor de energie regenerabila din vestul Europei, in mod special referindu-ne la capacitatea de a evalua, inainte de livrare, comportamentul de productie a unitatilor de productie eoliana.
Astfel ca, un producator de energie regenerabila roman lucreaza cu o plaja de scenarii mult mai ampla pe un orizont scurt de timp, decat o face factual un producator din Germania, si prin aceasta nu poate “concura” nivelul abaterii de prognoza cu un producator de energie regenerabila din acea tara. Aceeasi tehnologie, a se citi tip si model de turbina, se va comporta in mod diferit in regiunea estica a Europei fata de cea vestica. Situatiile specifice acestei regiuni cer masuri specifice pentru a asigura o livrare determinabila a productiei de energie electrica.
De asemenea va rugam sa tineti seama de caracterul marginal al pietei romanesti, cu posibilitati comerciale reale (conform normelor europene) numai pe jumatate din granitele sale. A treia preconditie pentru generarea unui model optim de lucru in piata de energie electrica il constituie ponderea de energeie RES in consumul total al unei tari, cu o distributie inegala in randul statelor membre.
Considerand cele trei restrictii operationale enuntate mai sus, va rugam sa va aplecati in mod special la tipul de organizare a unor tari cu caracteristici similare cu ale noastre, in tinta noastra de a respecta
regulamentul 943/2019 si a directivei 944/2019.
Astfel, tari precum Irlanda si/sau Spania, avand caracteristici similare cu ale Romaniei (piete marginale si pondere mare de regenerabile), pot constitui modele de buna practica pentru aceasta transformare care risca sa genereze un cost de echilibrare aparent mare pentru producatorii RES si prin aceasta sa descurajeze apetitul de investitie in noi capacitati regenerabile.
Investitii care, in lipsa unui pamant fertil, vor fi directionate catre regiuni mai prietenoase acestor tehnologii, cu efect de majorare a pretului platit de economia nationala pentru resurse energetice in termen mediu si lung. Energia hidro, eoliana si solara sunt resurse autohtone cu un cost relativ mic de productie prin care se asigura atractie economica pentru industriile prelucratoare.
In virtutea celor enumerate mai sus va rugam ca pâna la proxima dezbatere pe care urmeaza sa o stabiliti (cel mai probabil in jurul datei de 15 ianuarie 2021), sa obtineti urmatoarele informatii, deosebit de relevante pentru o corecta implementare a noului algoritm de decontare:
* din partea statelor membre care au implementat sistemul si ulterior au renuntat la acesta: motivele pentru care au renuntat, respectiv avantajele si dezavantajele remarcate pe perioada functionarii decontarii la 15 minute.
* din partea statelor membre care au implementat sistemul si care continua sa il aplice: avantajele si dezavantajele remarcate pe perioada functionarii decontarii la 15 minute
* Lista statelor membre având granita comuna cu Romania care functioneaza pe acest sistem de decontare.
* Masurile concrete de integrare eficienta a energiei din surse regenerabile in viitorul sistem electroenergetic, in acord cu cerintele Regulamentului UE 2019/943.
Influenta asupra indicatorului Herfindahl–Hirschman din piata de echilibrare a trecerii la modelul decontarii la 15 minute, cunoscandu-se faptul ca nu toate tipurile de rezerve de reglaj vor putea furniza produse cu granulatie de 15 minute pentru echilibrarea tangajului consum-productie al SEN;
Aceste informatii pot si trebuie a fi obtinute, in baza principiului cooperarii europene, fiind cu atât mai importante cu cât, in cadrul dezbaterii din 10.12.2020, reprezentanta OPCOM a subliniat faptul ca nu avem nici masuratori, nici estimari ale preturilor la intervalul de 15 minute, urmând a le ”constata” dupa implementare, cu suportarea costurilor aferente.
Sorin Badau (ENPR)
Trecerea la decontarea la 15 minute este o conditie pentru realizarea pietei interne europene. Din punct de vedere tehnic este evident o masura care va duce la cresterea “disciplinei in functionare”, adica la reducerea diferentelor din planificat si realizat, urmand implicit o crestere a sigurantei functionarii si alimentarii consumatorilor. Din pacate, Romania nu a reusit sa treaca la decontarea la 15 minute de la 01.01.2021, in special datorita implicarii in managementul Companiei Transelectrica a fel de fel de indivizi fara legatura cu activitatea de baza a Companiei.
Va inselati. Dezechilibrele totale pe o durata de timp oarecare – sa spunem o luna, ca la luna “ne socotim” – vor fi mai mari pentru decontarea la 15 minute fata de cea la ora.
In valoare absoluta (si asta este cea care conteaza in conditiile pretului unic de dezechilibru), suma acelor diferente despre care vorbiti va fi intotdeauna mai mare sau cel putin egala in cazul decontarii la 15 minute cu cea din cazul decontarii la ora. Asta este o chestiune de statistica pura, de matematica, daca vreti.
La nivelul participantilor la piata, efectiv se creeaza costuri din nimic, ca-n povestea cu imaculata conceptie. Cine plateste aceste costuri suplimentare, asta-i clar. Nu mi-e la fel de clar cine le incaseaza si ce face mai departe cu acesti bani scosi din buzunarele altora.