Nesimtirea nu poate fi masurata. Companiile statului transformate in SovRomuri, fara rusi, dar cu politruci din coalitia de guvernare
Cand ticalosia devine lege ne asumam consecintele
Asistam de cateva luni incoace la un circ dictatorial pe care nici macar regimul comunist nu si-ar fi permis sa-l faca. Dincolo de modificarile aduse codurilor penale si legilor de functionare ale justitiei, disperarea coalitiei PSD-ALDE de a controla tot ce se intampla in tara impinge lucrurile intr-o extrema de neimaginat.
Cabinetul Tudose este format din ministri de o mediocritate notorie, oameni care nu au absolut nici o legatura cu domeniul pe care il gestioneaza. In paralel, in structurile fiecarui minister, agentii nationale etc, au fost parasutati oameni care nu stiu sa faca altceva decat sa linga talpa pantofului de lux a sefului de partid. In nici cele mai urate vise ale perioadei postdecembriste nu ne-am fi putut inchipui ca ziarisiti de la Libertatea, de la Can Can, Click (lista e mai lunga), sindicalisti mediocri si asa mai departe, ar putea ajunge ministri, sefi de Autoritati de reglementare, oameni de decizie, cu alte cuvinte. In firescul lucrurilor, respectivii circari nu puteau sa numeasca in aparatul de sub ei decat tot circari. Sa nu uitam insa prin ce am trecut.
Pe vremea cand era ministru al Economiei si al Finantelor, Varujan Vosganian, a deschis cutia Pandorei, declarand ca vrea sa fie „primul manager privat” in guvernul de atunci, condus, cum altfel, decat de dragul lui prieten Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu. Din pacate, dorinta ministrului ratat nu avea nici o legatura cu ceea ce insemna un manager privat in sistemul de stat, ci doar cu problema legata de bani, de salariu. Nu-i mai ajungeau banii castigati din retributia de ministru si, in consecinta, ” daca eu aduc bani, sa-mi dati voie ca din banii acestia sa dau o parte oamenilor care i-au produs, graia profund iluminatul Vosganian.
Asadar, pentru ca nu le place OUG 109/2011, care prevedea selectia unor manageri la companiile de stat pe criterii de competenta, ieri, Camera Deputatilor a decis ca managerii companiilor de stat sa fie numiti politic. Daca ar fi avut o rezerva de cadre, asa cum era pe vremea comunismului, nu era nici o problema sa gaseasca oameni buni la toate. Din pacate, coalitia PSD-ALDE nu are rezerve de cadre nici macar pentru o firma mixta de adunat cainii si matele (pisicile) de cartier, daramite sa mai gestioneze ditamai companii ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si lista continua si cu alte societati care nu includ domeniul energetic.
Cu toate astea, ieri, deputatii au dat liber la numiri politice in managementul a zeci de mari companii de stat. Toate aceste societati fac parte din proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a depus la Parlament. La inceputul anului, parlamentari ai coalitiei de guvernamant cereau sa fie scutite de obligatia de a-si alege management corporativ doar societatile Rasirom,Romtehnica si Administratia Nationale de Meteorologie. Rasirom face parte, sau apartine SRI, Romtehnica tine de Ministerul Apararii, Administratia de Meteorologie de amandoua. Dar nu ele sunt problema, caci, functionari nedusi la biserica din alte companii ale statului au inceput sa comenteze la luarea unor decizii de la varf, adica de la nivel de minister. Si atunci ce s-au gandit colectivistii PSD-ALDE? Sa fie totul sub noi.
Asaltul asupra conducerii companiilor de stat a inceput in urma cu cateva luni, cand au fost schimbati managerii existenti si a fost instituita starea de provizorat. Doua, trei sau patru luni a fost perioada maxima in care statul si-a desemnat reprezentantii la conducere. Urma dupa aceea concursul, adica respectarea principiilor ce tin de OUG 109. Desigur, daca s-ar fi tinut seama de asta nici un hahaler din spatele lui Tariceanu si Dragnea nu ar fi avut vreo sansa sa ajunga la conducere. Si atunci, cel mai simplu:statul suntem noi.
Se alege praful, stimati cititori, de tot sistemul energetic si nu numai.
Deputatii au extins lista, de la cea initiala, cu peste 68 de societati. Astfel, pe lista publicata de jurnalistii de la Profit.ro au mai ajuns, printre altele, companiile: Hidroelectrica, Romgaz, Romsilva, Nuclearlecetrica, aeroporturile din Bucuresti, Constanta si Timisoara, portul Constanta, CFR Calatori si CFR Marfa, Posta Romana, Cupru Min, Unifarm, Santierul Naval 2 Mai, Metrorex, Complexul Energetic Hunedoara, Compania Nationala de Investitii Rutiere, Transgaz si Transelectrica.
Motivul invocat de parlamentari pentru extinderea listei: procedurile „greoaie” de selectare a unui management profesionist ar intarzia crearea Fondului Suveran de Investitii. Per total, aproape 100 de companii vor fi scutite de obligatia de a-si alege conducerea prin concurs. Pe langa acestea, scutirea s-ar mai aplica si in cazul „companiilor de apa si transport” fara ca numele acestora sa fie precizate,.