Ni s-a pus pata pe tine: OMV Petrom !
La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, în urma masurii urmând sa fie încasati într-un fond special undeva la vreo 4 miliarde de lei. Potrivit actului normativ, societatile comerciale care desfasoara activitati în sectoarele titeiului, gazelor naturale, carbunelui si rafinariile vor plati o contributie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depaseste cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 si 2021. Din suma colectata în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finantarea investitiilor strategice, precum si a investitiilor în eficienta energetica si în energie din surse regenerabile.
Asa a inceput circul in care cea mai mare companie din Romania, OMV Petrom, refuza sa intre, in conditiile in care se presupune ca aceasta ar putea avea de achitat vreun miliard de euro (cifre care se vehiclueaaza in presa) , in timp ce proprietarul Petrom, compania austriaca OMV ar avea de platit in Austria pana in 150 de milioane de euro. Amintim ca pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja catre Bugetul de Stat al Romaniei redevente, impozite suplimentare si alte contributii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adauga aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. In total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezinta aproximativ 60% din profitul brut inainte de impozitare si au crescut de peste 6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 si trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, arata compania în informarea trimisa Bursei de Valori Bucuresti.
Circul despre care aminteam a inceput in momentul in care OMV Petrom a anuntat ca nu va plati taxa de solidaritate pe profit, venind si cu motivatii in acest sens. S-a iscat o intreaga polemica in care a intrat si Ministerul de Finante, din care nimeni nu pricepe nimic. Asa cum ne-am obisnuit legislatia europeana a fost transpusa in legislatia romaneasca intr-un mod original, eventual un copy paste. Cei de la Petrom se pare insa ca pricep mai bine decat guvernantii nostri despre ce este vorba in propozitie.
Pana sa se lamureasca lucrurile vrem sa surprindem insa un alt aspect in ceea ce priveste imaginea publica a companiei OMV Petrom in Romania. Inca de la privatizarea Petrom incoace, romanii nu se pot obisnui cu ideea ca rezervele de titei si gaze ( la gaze doar jumatate) au fost instrainate unei companii austriece care de atunci incoace face profituri immense pe seama bagatiilor Romaniei. Indiferent in ce context, austriecii incearca sa demonstreze ca prin preluarea Petrom au facut investitii masive in Romania si ca beneficiile statului sunt importante, nimeni nu-I crede.
Refuzul Austriei de a accepta intrarea Romaniei in Schengen a dat apa la moara si mai mult acestor teorii, astfel incat nu putini considera ca OMV Petrom ar trebui nationalizat si austriecilor sa le dam un sut in dos pentru tot comportamentul lor de pana acum. In aceasta logica intra si alte companii cu capital austriac din Romania. Sunt oare justificate aceste opinii din ce in ce mai acute?
In aparenta da, cu precizarea ca Petrom a fost vanduta de statul roman de buna voie si nesilit de nimeni. In contextul privatizarii amintim zicala romaneasca: prost nu este cine cere, ci cel care da. Si statul roman este cel care a dat: rezervele de titei ale Romaniei, jumatate din rezervele de gaze (precizam ca este vorba de concesiune), doua rafinarii strategice (Arpechim si Petrobrazi), absolut toate statiile de benzina existente in momentul privatizarii in Romania, platformele maritime, hoteluri si alte active mai mult sau mai putin importante.
De la preluarea Petrom, austriecii au eliminat din economia romaneasca rafinaria Arpechim si combinatul chimic Doljchim, dar au facut investitii de cateva miliarde de euro, evident din profitul realizat in Romania. Petrom a ramas in urma fata de alte companii similare din Europa de Est, dar ramane totusi una dintre cele mai importante companii din Romania si probabil cel mai mare contributor la bugetul de stat. Nu intram prea mult in amanunte caci s-ar putea scrie un intreg roman legat de privatizarea Petrom si despre cee ace a urmat dupa aceea. Cert este ca nici in ziua de azi, romanii nu accepta ca OMV Petrom este o companie romaneasca si ca privatizarea a avut si efecte pozitive.
OMV Petrom a investit undeva la vreo 800 de milioane de euro in cea mai performanta centrala pe gaze din Romania, cea de la Brazi. Este foarte adevarat ca a beneficiat de un tratament special din partea guvernului Ponta, in sensul in care centrala respectiva a consumat gaze exclusiv din productia interna, in timp ce restul consumatorilor aveau un consum format dintr-un cos de gaze, din care 30% erau gaze de impot (din Rusia), foarte scumpe la vremea respectiva. Si a mai beneficiat OMV Petrom si de multe alte facilitati pe care guvernele Romaniei le-au oferit pe tava austriecilor de la OMV. Ce s-ar fi intamplat daca Petrom nu era privatizata este o alta poveste. Probabil ar fi avut soarta Hidroelectrica, jupuita de baietii destepti ani la rand.
Consideram ca ar merita sa ne oprim cu mult mai multa atentie la ceea ce a insemnat privatizarea Petrom in timpul guvernului Nastase. Si o vom face cu siguranta. Pana atunci este cat se poate de evident ca majoritatea romanilor considera ca OMV Petrom este o companie care trebuie mulsa exclusiv in interesele romanesti si nu in interesele austriecilor. Pana una alta, proprietarii sunt austriecii. Sa ne obisnuim cu ideea, dar sa tratatm, totusi, OMV Petrom ca pe o companie romaneasca.