0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021
By : Alexandru Moldovan
Comment: 0
Tag: Bloomberg, cererea de energie electrica si gaze naturale, cresterea pretului la energie si gaze, fake news, producatori de energie si gaze, vortexul polar

In urma cu cateva zile, celebra agentie de stiri americana, Bloomberg, anunta ca “temperaturile reduse inregistrate in emisfera nordica au provocat haos pe pietele energetice si au deteriorat infrastructura energetica, astfel ca gospodariile din Japonia si pana in Franta au fost indemnate sa isi reduca consumul de electricitate. Frigul a luat piata energetica prin surprindere. Cresterea consumului de energie in timpul iernii, cumulata cu o productie scazuta de energie eoliana, inchiderea unor termocentrale si intarzierile inregistrate de navele care transporta gaze lichefiate au scos in evidenta deficientele cu care se confrunta sistemul energetic mondial, in contextul unor conditii meteo care urmeaza sa devina si mai volatile.”.

Pentru ca intentia de a induce panica in randul consumatorilor si a pietelor de energie si gaze naturale nu a prea prins, Bloomberg mai vine cu inca o stire panicarda: “Primul val de ger cu care se confrunta Europa in iarna aceasta, care a dus la cresterea preturilor la electricitate si gaze naturale la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ar putea sa treaca in curand, insa impactul sau va fi resimtit si in lunile urmatoare, sustin analistii intervievati de Bloomberg,” citati de Agerpres.

Doar, doar se va scumpi ceva, nu-I asa? Nu stim pe ce criterii aleg specialistii agentiei oamenii (sau companiile ) care trebuiesc intervievati si nu stim unde au vazut cei de la Bloomberg valul ala de frig care a cuprins intreaga omenire. Vortexul polar a adus in Europa temperaturi absolut normale pentru aceasta perioada, ba chiar peste medie, lucru care de determinat a scadere a consumului de energie si gaze si in nici un caz o crestere a acestuia. Cum ar fi sa raportam iernile de acum cu iernile din urma cu 50 de ani, cand sistemele energetice erau cu totul altele? Este adevarat, in urma cu 50 de ani, lumea de abia intra in era globalizarii.

Nu este cazul sa ne raportam la cat este pretul gazelor in Canada, Norvegia sau nu stim ce alta tara nordica, unde se presupune ca schimbarile climatice nu au scos inca frigul de pe harta, este suficient insa sa ne uitam la Europa. La jumatatea lunii ianuarie de abia ce ne apropiem de temperaturi normale pentru sezonul de iarna, motiv pentru care nici pretul gazelor si nici cel al electricitatii nu a crescut decat in virtutea firescului. In cel mai bun caz, o eventuala crestere a pretului poate fi generata dintr-o timida crestere a consumului, asa cum se intampla in fiecare iarna. Si atunci de ce venim cu stiri alarmiste?

Firesc, marii producatori de gaze si energie electrica pierd bani grei de la declansarea pandemiei de Covid 19. Nu se intrezareste o crestere a consumului si, in consecinta, trebuie facut ceva pentru cresterea pretului utilitatilor. Cand te inveti cu bani multi este greu sa vezi ca punga se goleste repede si nu ai cu ce o completa.

Asa se intampla si in Romania, tara pe care analistii Bloomberg nu au luat-o inca in considerare. E prea mica pentru un razboi atat de mare. Producatorii de gaze si energie electrica din Romania ar creste si ei preturile daca iarna i-ar ajuta. Dar, nu-I ajuta. Cele cateva zile de frig care s-au instalat in Romania de vreo doua zile au dus consumul de electricitate la aproape 9000 de MW. Este asta un motiv de panica, sau de crestere a pretului? In nici un caz. Daca vom asista la o crestere a pretului energiei si gazelor trebuie sa ne uitam pe lantul pe care se formeaza tariful final si vom gasi explicatiile.

Multa vreme am crezut ca marile agentii de stiri nu vor cadea prada fake news-ului, sau dilentantismului, sau … Si mai rau, sa faca jocul unor companii care si-au vazut punga cu bani golita. Cititi cu atentie ce scrie Bloomberg si spuneti-ne daca are dreptate.

“A fost un inceput de an foarte palpitant si exista toate sansele ca si urmatoarele saptamani si luni sa fie extrem de volatile”, spune Bo Palmgren, director de operatiuni la traderul danez energie MFT Energy A/S.

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninta sa trimita noi temperaturi scazute in America de Nord, Europa si Asia incepand de la finele lunii ianuarie. Folosirea prelungita a instalatiilor de incalzire ar putea accelera ritmul de golire a depozitelor de gaze in primavara iar efectul secundar va fi ca la vara preturile vor fi influentate de cererea pentru umplerea depozitelor inaintea iernii urmatoare.

“Actualul val de frig in emisfera nordica deschidea calea pentru o piata a gazelor mai tensionata pe intreg parcursul anului”, sustine Massimo Di Odoardo, director pentru piata europeana a gazelor la Wood Mackenzie Ltd.

La randul lor, analistii de la Goldman Sachs Group Inc. si-au majorat, cu 19%, estimarile privind pretul gazelor naturale cu livrare in luna urmatoare pe piata din Olanda, un contract de referinta pentru piata din Europa.

Daca vremea friguroasa va persista si luna viitoare, pretul la energie electrica in Germania si piata nordica ar putea creste cu 10% ca urmare a cresterii cererii, sustine Arne Bergvik, analist sef la firma suedeza de utilitati Jamtkraft AB.

Situatia din prezent reprezinta o schimbare radicala fata de inceputul lui 2020, cand pandemia a paralizat activitatea industriala si existau discutii ca pretul gazelor naturale ar putea sa urmeze cotatia petrolului, care la un moment dat coborase sub nivelul zero, din cauza unui excedent de oferta fara precedent.

“Avem o situatie complet inversa la inceputul lui 2021, comparativ cu cea din urma cu un an, cand vremea a fost una blanda si umeda. Daca vremea rece si uscata va continua preturile ar trebui sa creasca”, sustine Arne Bergvik.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Next Story

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Articole pe aceeasi tema

0

Se anunta o furtuna perfecta de pene de curent, la vara.

Posted On 26 mai 2022
, By Redactia

Comisia europeana a pus ochii pe profiturile companiilor energetice

Posted On 22 martie 2022
, By Redactia

Rusii se sacrifica si reduc livrarile de gaze catre Europa

Posted On 17 ianuarie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.