Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?
Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?Ordonanta 114/2018 sta la baza unor raportari previzionate ale profitului in 2019, deloc optimiste pentru cele doua mari companii de transport energie si gaze naturale (Transelectrica si Transgaz), care intamplator sunt cotate si la Bursa de Valori. Mai mult, retelele de transport energie si gaze sunt in fata unor provocari investitionale fara precedent: Transgaz este implicata in coridorul BRUA si realizarea interconexiunii Iasi-Chisinau, in timp ce Transelectrica se chinuie de cativa ani sa inchida inelul de 400 kV si sa dezvolte interconexiunile pe relatia Romania-Bulgaria, Romania-Serbia. Acestea fac parte din Proiectele de interes comun ce se integreaza in efortul armonizat al tuturor Operatorilor de Transport si de Sistem europeni de a dezvolta retelele transeuropene si de a asigura interoperabilitatea acestora.
Adeseori, retelele de transport energie si gaze sunt asemanate cu retelele de transport rutiere si feroviare. Asa cum avem nevoie de autostrazi si coridoare de mare viteza pe calea ferata asa avem nevoie si de retele de transport in domeniul energetic, proiecte care echivaleaza cu investitii de miliarde de euro. Spre deosebire de transportul rutier sic el de pe calea ferata, unde guvernul declara sus si tare ca va dezvolta parteneriatele private, in domeniul transportului de energie si gaze responsabilitatea investitiilor revine exclusiv celor doi transportatori: Transelectrica si Transgaz. Or, cele doua mari companii detinatoare de monopol in domeniu anunta profituri de supravietuire. Carevasazica, asa cum vom avea autostrazi asa vom avea si magistrale de interconexiune in anii care vin.
Profitul brut al operatorului retelei nationale de transport al energiei electrice, Transelectrica, se va diminua de 3,5 ori in acest an, potrivit bugetului pentru acest an al companiei, care va fi supus votului actionarilor. In urma cu un an, Transelectrica anunta rezultate in scadere fata de aceeasi perioada a anului precedent, situatie determinata atat de scaderea profitului din activitatile cu profit permis (pe fondul reducerii tarifului de transport cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut), cat mai ales de inregistrarea unei pierderi semnificative corespunzatoare activitatilor derulate in baza unui model de reglementare cu profit zero.
De altfel, bilantul Transelectrica indica faptul ca veniturile totale ale companiei au crescut, fata de aceeasi perioada a anului 2016, cu 27,2%, in primul rand din activitatile de baza:transportul si serviciile de sistem. Numai ca, profitul net a scazut cu 69,6%, explicabil prin costurile ridicate pentru asigurarea serviciilor de sistem si a achizitionarii de energie electrica pentru consumul propriu tehnologic (CPT) din piata concurentiala. „Toata lumea vorbeste despre pierderile inregistrate de furnizorii de energie electrica, dar si Transelectrica este afectata de evolutia pretului”, a declarat la vremea respectiva doamna Corina Popescu, directorul general al Transelectrica. In realitate, marja semnificativa de pierderi vine tocmai din zona de activitate a companiei, care este reglementata, adica din piata de echilibrare. Autoritatea de reglementare a plecat de la ipoteze in care costul echilibrarii si al asigurarilor de sistem era unul redus, prin comparatie cu situatia reala din piata.
In acest an, Transelectrica estimeaza un profit brut de doar 20,4 milioane de lei, de trei ori si jumatate mai mic fata de cele 72,6 milioane de lei din 2018. Principalele explicatii sunt taxa de 2%, impusa de OUG 114, cresterea pretului energiei electrice achizitionate din piata pentru consumul propriu tehnologic, si cresterea salariului minim, care va creste costurile cu salariile paznicilor. De rasul curcilor.
“Ca urmare a factorilor prezentati mai sus, estimam ca in anul 2019 profitul brut va fi de 20.423 mii lei, inregistrand o diminuare fata de realizarile anului 2018 cu suma de 72.641 mii lei. Diminuarea profitului estimat a se realiza in anul 2019 comparativ cu cel realizat pentru anul 2018, este influentat in principal de urmatorii factori:
– majorarea taxei ANRE de la 0,1% la 2% aplicat cifrei de afaceri realizata in anul anterior (efect negativ asupra profitului de 32.488 mii lei);
– achizitia energiei electrice necesara CPT la preturi mai mari (efect negativ asupra profitului de 51.307 mii lei);
– majorarea salariului minim pe economie de la 01.01.2019 ceea ce determina, in principal, cresterea cheltuielilor cu paza (efect negativ asupra profitului de 7.051 mii lei) si a cheltuielilor cu alte servicii executate de terti.
Veniturile totale ale companiei cresc cu 1,35% fata de 2018, pana la 2,77 miliarde de lei, iar cheltuielile totale cu 4,14%, pana la 2,75 miliarde de lei, se precizeaza in comunicatul Transelectrica. Sa arunci vina pe altcineva este cel mai simplu lucru atunci cand esti nepuntincios.
La randul lui, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Romania, Transgaz, anunta un profit net in scadere accentuata fata de cel realizat anul precedent. Cheltuielile cresc intr-un procent dublu fata de venituri.
Transgaz a bugetat pentru acest an un profit net de doar 124 milioane de lei, adica doar 74% din nivelul realizat in anul 2018, 495 de milioane de lei. Veniturile estimate de companie in acest an sunt de 3,07 miliarde de lei, cu 31% peste cele realizate in 2018, dar cheltuielile cresc cu 66%, pana la 2,92 miliarde.
Pe partea de venituri, compania arata ca va inregistra un minus de 38 de milioane de lei din scaderea sumelor incasate pentru transportul gazelor, pe fondul metodologiei ANRE. “Cu cat societatea este mai eficienta in reducerea costurilor, cu atat veniturile din activitatea de transport gaze naturale vor fi mai mici in anii urmatori”, arata Transgaz.
Insa cel mai mare impact il are cresterea cheltuielilor companiei, generate de taxele pe care este obligata sa le platasca. In total, o crestere de 111 milioane de lei a taxarii, in 2019 fata de 2018. Impozitul pe monopol creste cu 67 de milioane de lei in acest an (el nu este inclus in tariful de transport), iar taxa de 2% pe cifra de afaceri, introdusa prin celebra OUG 114 va scoate in plus din conturile companiei 44 de milioane de lei.
Pe langa cresterea cheltuielilor cu taxele, Transgaz raporteaza si o crestere a cheltuielilor salariale, de circa 11 milioane de lei, generata in special de plata compensatiilor pentru cele 200 plecari voluntare din companie.
Cu alte cuvinte, cel mai probabil, respectivele companii vor avea bani pentru a-si desfasura activitatea de zi cu zi si, in cel mai bun caz, pentru a-si realize lucrarile de mentenanta. Exista si aici un semn de intrebare. Cat despre forta lor financiara de a realize investitiile care sunt mai mult decat necesare ramane de vazut. Dulce-I viata de monopol, nu-I asa?