0746 164 127 redactia@energy-center.ro


Gala Energy Center

  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  
Grupul Monsson are planuri mari în domeniul stocării de energie
Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera
Joint venture agreement Hidroelectrica – Masdar (UAE) pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România
A doua școală modernizată în cadrul programului România Eficientă, susținut de OMV Petrom
ANRE amendeaza Hidroelectrica cu 400.000 lei
ANRE verifica distribuitorii de gaze
Beneficiile renovării energetice a școlilor asupra sănătății și performanței elevilor
Renovarea clădirilor vechi ar putea aduce economii de peste 6 miliarde de euro, în România
Au fost deschise primele patru centre de servicii integrate de pe Autostrada A1

Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?

Posted On 14 aprilie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: BRUA, coridorul de 400 kV, interconexiuni energetice, investitii, monopol transport energie si gaze, profit, Transelectrica, Transgaz

Nici monopolul nu mai e ce-a fost. Profitul transportatorilor de energie si gaze scade accentuat in 2019. Cine-i de vina?Ordonanta 114/2018 sta la baza unor raportari previzionate ale profitului in 2019, deloc optimiste pentru cele doua mari companii de transport energie si gaze naturale (Transelectrica si Transgaz), care intamplator sunt cotate si la Bursa de Valori. Mai mult, retelele de transport energie si gaze sunt in fata unor provocari investitionale fara precedent: Transgaz este implicata in coridorul BRUA si realizarea interconexiunii Iasi-Chisinau, in timp ce Transelectrica se chinuie de cativa ani sa inchida inelul de 400 kV si sa dezvolte interconexiunile pe relatia Romania-Bulgaria, Romania-Serbia. Acestea fac parte din Proiectele de interes comun ce se integreaza in efortul armonizat al tuturor Operatorilor de Transport si de Sistem europeni de a dezvolta retelele transeuropene si de a asigura interoperabilitatea acestora.

Adeseori, retelele de transport energie si gaze sunt asemanate cu retelele de transport rutiere si feroviare. Asa cum avem nevoie de autostrazi si coridoare de mare viteza pe calea ferata asa avem nevoie si de retele de transport in domeniul energetic, proiecte care echivaleaza cu investitii de miliarde de euro. Spre deosebire de transportul rutier sic el de pe calea ferata, unde guvernul declara sus si tare ca va dezvolta parteneriatele private, in domeniul transportului de energie si gaze responsabilitatea investitiilor revine exclusiv celor doi transportatori: Transelectrica si Transgaz. Or, cele doua mari companii detinatoare de monopol in domeniu anunta profituri de supravietuire. Carevasazica, asa cum vom avea autostrazi asa vom avea si magistrale de interconexiune in anii care vin.

Profitul brut al operatorului retelei nationale de transport al energiei electrice, Transelectrica, se va diminua de 3,5 ori in acest an, potrivit bugetului pentru acest an al companiei, care va fi supus votului actionarilor. In urma cu un an, Transelectrica anunta rezultate in scadere fata de aceeasi perioada a anului precedent, situatie determinata atat de scaderea profitului din activitatile cu profit permis (pe fondul reducerii tarifului de transport cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut), cat mai ales de inregistrarea unei pierderi semnificative corespunzatoare activitatilor derulate in baza unui model de reglementare cu profit zero.

De altfel, bilantul Transelectrica indica faptul ca veniturile totale ale companiei au crescut, fata de aceeasi perioada a anului 2016, cu 27,2%, in primul rand din activitatile de baza:transportul si serviciile de sistem. Numai ca, profitul net a scazut cu 69,6%, explicabil prin costurile ridicate pentru asigurarea serviciilor de sistem si a achizitionarii de energie electrica pentru consumul propriu tehnologic (CPT) din piata concurentiala. „Toata lumea vorbeste despre pierderile inregistrate de furnizorii de energie electrica, dar si Transelectrica este afectata de evolutia pretului”, a declarat la vremea respectiva doamna Corina Popescu, directorul general al Transelectrica. In realitate, marja semnificativa de pierderi vine tocmai din zona de activitate a companiei, care este reglementata, adica din piata de echilibrare. Autoritatea de reglementare a plecat de la ipoteze in care costul echilibrarii si al asigurarilor de sistem era unul redus, prin comparatie cu situatia reala din piata.

In acest an, Transelectrica estimeaza un profit brut de doar 20,4 milioane de lei, de trei ori si jumatate mai mic fata de cele 72,6 milioane de lei din 2018. Principalele explicatii sunt taxa de 2%, impusa de OUG 114, cresterea pretului energiei electrice achizitionate din piata pentru consumul propriu tehnologic, si cresterea salariului minim, care va creste costurile cu salariile paznicilor. De rasul curcilor.

“Ca urmare a factorilor prezentati mai sus, estimam ca in anul 2019 profitul brut va fi de 20.423 mii lei, inregistrand o diminuare fata de realizarile anului 2018 cu suma de 72.641 mii lei. Diminuarea profitului estimat a se realiza in anul 2019 comparativ cu cel realizat pentru anul 2018, este influentat in principal de urmatorii factori:

– majorarea taxei ANRE de la 0,1% la 2% aplicat cifrei de afaceri realizata in anul anterior (efect negativ asupra profitului de 32.488 mii lei);

– achizitia energiei electrice necesara CPT la preturi mai mari (efect negativ asupra profitului de 51.307 mii lei);

– majorarea salariului minim pe economie de la 01.01.2019 ceea ce determina, in principal, cresterea cheltuielilor cu paza (efect negativ asupra profitului de 7.051 mii lei) si a cheltuielilor cu alte servicii executate de terti.

Veniturile totale ale companiei cresc  cu 1,35% fata de 2018, pana la 2,77 miliarde de lei, iar cheltuielile totale cu 4,14%, pana la 2,75 miliarde de lei, se precizeaza in comunicatul Transelectrica. Sa arunci vina pe altcineva este cel mai simplu lucru atunci cand esti nepuntincios.

La randul lui, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Romania, Transgaz, anunta un profit net  in scadere accentuata fata de cel realizat anul precedent. Cheltuielile cresc intr-un procent dublu fata de venituri.

Transgaz a bugetat pentru acest an un profit net de doar 124 milioane de lei, adica doar 74% din nivelul realizat in anul 2018, 495 de milioane de lei.  Veniturile estimate de companie in acest an sunt de 3,07 miliarde de lei, cu 31% peste cele realizate in 2018, dar cheltuielile cresc cu 66%, pana la 2,92 miliarde.

Pe partea de venituri, compania arata ca va inregistra un minus de 38 de milioane de lei din scaderea sumelor incasate pentru transportul gazelor, pe fondul metodologiei ANRE. “Cu cat societatea este mai eficienta in reducerea costurilor, cu atat veniturile din activitatea de transport gaze naturale vor fi mai mici in anii urmatori”, arata Transgaz.

Insa cel mai mare impact il are cresterea cheltuielilor companiei, generate de taxele pe care este obligata sa le platasca. In total, o crestere de 111 milioane de lei a taxarii, in 2019 fata de 2018. Impozitul pe monopol creste cu 67 de milioane de lei in acest an (el nu este inclus in tariful de transport), iar taxa de 2% pe cifra de afaceri, introdusa prin celebra OUG 114 va scoate in plus din conturile companiei  44 de milioane de lei.

Pe langa cresterea cheltuielilor cu taxele, Transgaz raporteaza si o crestere a cheltuielilor salariale, de circa 11 milioane de lei, generata in special de plata compensatiilor pentru cele 200 plecari voluntare din companie.

Cu alte cuvinte, cel mai probabil, respectivele companii vor avea bani pentru a-si desfasura activitatea de zi cu zi si, in cel mai bun caz, pentru a-si realize lucrarile de mentenanta. Exista si aici un semn de intrebare. Cat despre forta lor financiara de a realize investitiile care sunt mai mult decat necesare ramane de vazut. Dulce-I viata de monopol, nu-I asa?

 

Articole pe aceeasi tema

  • Ce vor alege companiile energetice intre dividende , investitii si foamea de bani a statului actionar majoritar?Ce vor alege companiile energetice intre dividende , investitii si foamea de bani a statului actionar majoritar?
  • Transelectrica, profit net de 82 de milioane de lei si o triplare a valorii a investitiilorTranselectrica, profit net de 82 de milioane de lei si o triplare a valorii a investitiilor
  • Transelectrica si-a imbunatatit rezultatele financiare in ciuda scaderii productiei si consumului de energieTranselectrica si-a imbunatatit rezultatele financiare in ciuda scaderii productiei si consumului de energie
  • Transgaz a virat la bugetul de stat aproape 400 de milioane de lei, dar a avut un profit de 299 milioane leiTransgaz a virat la bugetul de stat aproape 400 de milioane de lei, dar a avut un profit de 299 milioane lei
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Mai poate salva Transelectrica filiala de mentenanta Smart?

Next Story

Dan Tudose: In zece ani vom vedea statii de incarcare electrice in aproape fiecare curte din Bucuresti

Articole pe aceeasi tema

Estimare: profitul OMV Petrom pentru acest an in cadere libera

Posted On 20 martie 2023
, By Redactia
0

A dat norocul peste noi? Guvernul anunta o investitie de un milliard de dolari intr-o fabrica de panouri solare si de un alt milliard de euro in termocentrala de la Mintia

Posted On 6 martie 2023
, By Redactia

Rompetrol Rafinare a avut un profit de 90,3 milioane dolari si a platit la buget 1,56 miliarde de dolari, in 2022

Posted On 28 februarie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Implinim 12 ani

Posted On 23 martie 2023

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Posted On 22 martie 2023

Biocombustibilii între marketing, epuizarea resurselor și poluarea mediului

Posted On 22 martie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Eu mi-am instalat statia mea acasa, am...

Posted On 10 martie 2023

Ar mai fi citeva masuri de luat Ș 1....

Posted On 15 februarie 2023

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Daikin: 70% din locuințe vor fi încălzite cu o pompă de căldură până în 2030, în Europa. În România se așteaptă o triplare a vânzărilor

Salariul minim net pe un an de zile pentru factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023

Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi lansat curând, dosarele analizate în format digital

Cardurile de energie au intrat in circuitul economic. Ce trebuie sa faca beneficiarii?

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.