Nici o iarna nu-i ca alta: costurile cu energia si caldura vor fi de circa un miliard de euro in iarna care vine
Asigurarea energiei electrice si a celei termice va necesita o finantare totala de 4,37 miliarde de lei pentru perioada in perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020, potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern initiat de Ministerul Energiei.
Din total, 3,14 miliarde de lei reprezinta suma necesara pentru asigurarea combustibilului aferent productiei de energie si 1,23 milioane de lei – pentru lucrarile de reparatii (538 milioane de lei pentru reparatii la centrale si 700 de milioane de lei pentru retelele de distributie si transport energie electrica).
In nota de fundamentare, initiatorii proiectului au aratat ca, pentru iarna urmatoare, Dispeceratul Energetic National (DEN) ia in calcul o crestere cu 2,2% a consumului de electricitate.
“Tinând cont de evolutia consumului de energie electrica de la inceputul anului pâna in prezent, de inexistenta unor semnale privind aparitia de noi agenti economici cu consum relevant de energie electrica, de faptul ca scenariul DEN este astfel construit incât sa ia in considerare un scenariu cu temperaturi in jurul mediilor lunare multianuale, estimarea de crestere medie a consumului luat in calcul pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020 este de 2,2% fata de consumul realizat in perioada noiembrie 2018 – martie 2019”, arata documentul.
Expertii mai puncteaza ca, in perioada de iarna, pot avea loc disfunctionalitati in reteaua de transport gaze naturale, respectiv scaderea presiunii, fie din cauza cresterii consumului casnic de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute, fie din lipsa unor cantitati suficiente a gazelor din import.
Aceasta situatie poate conduce la reducerea productiei de energie electrica in termocentralele cu functionare pe gaze naturale, o parte dintre acestea urmând sa treaca la utilizarea de pacura.
In aceste conditii, se impune colaborarea cât mai strânsa a celor doi operatori de transport si sistem in vederea functionarii echilibrate a sistemului energetic national si a sistemului de gaze naturale, recomanda specialistii din minister.
“Analizând valorile estimative lunare si având in vedere evolutia productiei interne de energie electrica din iarna anterioara, se constata ca inchiderea balantei productie – consum va fi sensibil influentata de productiile din surse regenerabile si ca, in conditii meteorologice deosebite, pot exista perioade de neacoperire a vârfurilor de consum de energie electrica din productia interna”, se mai precizeaza in nota explicativa.