Nu va faceti iluzii: CEZ nu pleaca din Romania, dar poate fi un model de propaganda pentru cum se fac jocurile in piata europeana de energie
De vreo cateva zile incoace paginile publicatiilor de energie anunta ca grupul CEZ intentioneaza sa-si vanda activele din mai multe tari, inclusiv din Romania. Motivul ar tine de faptul ca cehii (statul este actionar majoritar la CEZ) ar intentiona sa-si dezvolte puternic energia nucleara, caz in care compania ar trebui sa investeasca miliarde de euro in noi reactoare. Or, pentru a atinge acest obiectiv cehii nu au nevoie nici de contracte pentru diferenta, nici de chinezi, nici de americani sau rusi. O fac ei, pe spinarea lor.
Premierul ceh, Andrej Babis, declara ca intentioneaza se extinda centralele nucleare Dukovany si Temelin pe care Grupul CEZ le detine in Cehia si care asigura aproximativ 40% din consumul national. Investitiile, de cateva miliarde de euro, ar urma sa fie asigurate de CEZ. „Obiectivul principal al statului ar trebui sa fie acela de a prelua controlul asupra constructiei de noi capacitati nucleare. Statul ar urma sa obtina acest control prin semnarea unui contract cu CEZ cu privire la lucrarile de constructie. Aceasta este o solutie mai simpla si mai favorabila pentru consumatori decat garantiile de stat, care ar insemna, practic, un cec in alb”, a declarat, la inceputul primaverii, Andrej Babis, la o conferinta pe tema energiei nucleare.
Ce s-a schimbat de atunci? Absolut nimic, pentru ca vanzarea unor afaceri profitabile ale CEZ in strainatate poate aduce bani pentru sustinerea investitiilor in energetica nucleara, dar pagubeste actionarii de dividende. In cazul CEZ, actionarul majoritar este statul ceh, care, cel putin in aparenta, pare a fi un stat responsabil. Prin comparatie, statul roman, care este actionar majoritar la cateva companii de productie de energie electrica, nici nu concepe sa nu incaseze dividendele. Cum sa se mai gandeasca si la investitii?
Cehii au facut o afacere buna in Romania. Au cumparat zona de distributie energie electrica Oltenia la prêt de un automobil Bentley. Si au mai investiti ceva intre timp, dar proportia intre investitii si profit a fost in favoarea lor. Si este in continuare. In aceste conditii, de ce ai vinde aceasta distributie? De dragul propagandei, evident. S-o gasi vreun fraier sa puna botul la acest tertip. Si daca va fi asa, atunci CEZ s-ar putea sa vanda, cu conditia ca fraierul sa fie din Romania. Cazul cu Bulgaria, unde de vreo cativa ani tot vand si negociaza este elocvent.
Dezvoltarea energiei nucleare in Cehia, daca informatia este adevarata, este la fel de controversata. Prin cuplarea pietelor de energie electrica, in cazul Cehiei inclusiv cu Germania, pretul energiei electrice in Cehia este unul dintre cele mai scazute din Europa (la achizitie). Romania, prin comparatie, desi este cuplata cu Ungaria, Cehia si Slovacia, are in permanenta preturi mai mari la energia achizitionata in piata angro decat Cehia si Slovacia. Si atunci, de ce ar pleca CEZ din Romania?
“Grupul ceh de utilitati CEZ si-a planificat vanzarea activelor din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piata din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.
“In cadrul acestei strategii noi, dorim sa parasim Bulgaria in urmatorii ani. Luam in considerare un exit din Romania, din Turcia si ne gandim sa parasim Polonia, unde avem doua termocentrale pe carbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului”, a spus oficialul CEZ, intr-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.
Benes a adaugat ca vanzarea acestor active ar putea aduce companiei “mai multe zeci de miliarde de coroane”.
El a amintit ca CEZ are drept obiectiv cresterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) in 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane in 2018. CEZ si-a incetinit incetul cu incetul expansiunea in Balcani in ultimii ani, dupa ce a investit masiv in regiune in urma cu peste un deceniu.
In Bulgaria, CEZ se afla deja in negocieri cu o companie locala, Eurohold, pentru a vinde activele de acolo, dupa o incercare esuata de vanzare catre o alta companie bulgara, anul trecut.
In Romania, CEZ a cumparat, in 2005, fosta filiala de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Oltenia. Grupul detine si cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fantanele-Cogealac. CEZ a anuntat ca noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare si bazate pe carbune, pe modernizarea distributiei si imbunatatirea serviciilor energetice de business in Republica Ceha si in tarile vecine.
Si din acest punct de vedere pozitia companiei cehe este una care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor de la Bucuresti. Carevasazica, cehii merg pe carbune si nuclear. Romania tocmai se pregateste sa dea in cap celor doua sectoare de generare de energie, pe de o parte pentru ca nu poate face fata cerintelor de mediu (in cazul carbunelui), pe de alta parte ca nu stie de unde sa ia bani ca sa investeasca in nuclear.
Toate astea tin de partea de generare, unde costurile investitiilor sunt extreme de ridicate iar recuperarea lor se face in zeci de ani. La partea de distributie, cum este cazul businessului CEZ in Romania, lucrurile stau cu totul altfel. Aici ai parte de o rata reglementata a profitului, care de bine de rau iti asigura afacerea fara prea mari riscuri. Si atunci, de ce sa vinzi distributia? Ca sa faci valuri, evident. Inca odata, CEZ nu va pleca din Romania curand. Si o sa demonstram si de ce, mai in amanunt.