0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj

Nu va faceti iluzii: CEZ nu pleaca din Romania, dar poate fi un model de propaganda pentru cum se fac jocurile in piata europeana de energie

Posted On 27 mai 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cez Romania, Distributie Energie Oltenia, investitii in reactoare nucleare, piete cuplate de energie, rata de rentabilitate a profitului, vanzare de active

De vreo cateva zile incoace paginile publicatiilor de energie anunta ca grupul CEZ intentioneaza sa-si vanda activele din mai multe tari, inclusiv din Romania. Motivul ar tine de faptul ca cehii (statul este actionar majoritar la CEZ) ar intentiona sa-si dezvolte puternic energia nucleara, caz in care compania ar trebui sa investeasca miliarde de euro in noi reactoare. Or, pentru a atinge acest obiectiv cehii nu au nevoie nici de contracte pentru diferenta, nici de chinezi, nici de americani sau rusi. O fac ei, pe spinarea lor.

Premierul ceh, Andrej Babis, declara ca intentioneaza se extinda centralele nucleare Dukovany si Temelin pe care Grupul CEZ le detine in Cehia si care asigura aproximativ 40% din consumul national. Investitiile, de cateva miliarde de euro, ar urma sa fie asigurate de CEZ. „Obiectivul principal al statului ar trebui sa fie acela de a prelua controlul asupra constructiei de noi capacitati nucleare. Statul ar urma sa obtina acest control prin semnarea unui contract cu CEZ cu privire la lucrarile de constructie. Aceasta este o solutie mai simpla si mai favorabila pentru consumatori decat garantiile de stat, care ar insemna, practic, un cec in alb”, a declarat, la inceputul primaverii, Andrej Babis, la o conferinta pe tema energiei nucleare.

Ce s-a schimbat de atunci? Absolut nimic, pentru ca vanzarea unor afaceri profitabile ale CEZ in strainatate poate aduce bani pentru sustinerea investitiilor in energetica nucleara, dar pagubeste actionarii de dividende. In cazul CEZ, actionarul majoritar este statul ceh, care, cel putin in aparenta, pare a fi un stat responsabil. Prin comparatie, statul roman, care este actionar majoritar la cateva companii de productie de energie electrica, nici nu concepe sa nu incaseze dividendele. Cum sa se mai gandeasca si la investitii?

Cehii au facut o afacere buna in Romania. Au cumparat zona de distributie energie electrica Oltenia la prêt de un automobil Bentley. Si au mai investiti ceva intre timp, dar proportia intre investitii si profit a fost in favoarea lor. Si este in continuare. In aceste conditii, de ce ai vinde aceasta distributie? De dragul propagandei, evident. S-o gasi vreun fraier sa puna botul la acest tertip. Si daca va fi asa, atunci CEZ s-ar putea sa vanda, cu conditia ca fraierul sa fie din Romania. Cazul cu Bulgaria, unde de vreo cativa ani tot vand si negociaza este elocvent.

Dezvoltarea energiei nucleare in Cehia, daca informatia este adevarata, este la fel de controversata. Prin cuplarea pietelor de energie electrica, in cazul Cehiei inclusiv cu Germania, pretul energiei electrice in Cehia este unul dintre cele mai scazute din Europa (la achizitie). Romania, prin comparatie, desi este cuplata cu Ungaria, Cehia si Slovacia, are in permanenta preturi mai mari la energia achizitionata in piata angro decat Cehia si Slovacia. Si atunci, de ce ar pleca CEZ din Romania?

“Grupul ceh de utilitati CEZ si-a planificat vanzarea activelor din Romania, Bulgaria, Turcia si Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piata din Cehia, a declarat, luni, CEO-ul companiei, Daniel Benes, potrivit Reuters.

„In cadrul acestei strategii noi, dorim sa parasim Bulgaria in urmatorii ani. Luam in considerare un exit din Romania, din Turcia si ne gandim sa parasim Polonia, unde avem doua termocentrale pe carbune, pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale grupului”, a spus oficialul CEZ, intr-un interviu pentru ziarul Hospodarske Noviny.

Benes a adaugat ca vanzarea acestor active ar putea aduce companiei „mai multe zeci de miliarde de coroane”.

El a amintit ca CEZ are drept obiectiv cresterea EBITDA la 75 de miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) in 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane in 2018. CEZ si-a incetinit incetul cu incetul expansiunea in Balcani in ultimii ani, dupa ce a investit masiv in regiune in urma cu peste un deceniu.

In Bulgaria, CEZ se afla deja in negocieri cu o companie locala, Eurohold, pentru a vinde activele de acolo, dupa o incercare esuata de vanzare catre o alta companie bulgara, anul trecut.

In Romania, CEZ a cumparat, in 2005, fosta filiala de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Oltenia. Grupul detine si cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, de la Fantanele-Cogealac. CEZ a anuntat ca noua strategie se va concentra pe proiectele nucleare si bazate pe carbune, pe modernizarea distributiei si imbunatatirea serviciilor energetice de business in Republica Ceha si in tarile vecine.

Si din acest punct de vedere pozitia companiei cehe este una care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor de la Bucuresti. Carevasazica, cehii merg pe carbune si nuclear. Romania tocmai se pregateste sa dea in cap celor doua sectoare de generare de energie, pe de o parte pentru ca nu poate face fata cerintelor de mediu (in cazul carbunelui), pe de alta parte ca nu stie de unde sa ia bani ca sa investeasca in nuclear.

Toate astea tin de partea de generare, unde costurile investitiilor sunt extreme de ridicate iar recuperarea lor se face in zeci de ani. La partea de distributie, cum este cazul businessului CEZ in Romania, lucrurile stau cu totul altfel. Aici ai parte de o rata reglementata a profitului, care de bine de rau iti asigura afacerea fara prea mari riscuri. Si atunci, de ce sa vinzi distributia? Ca sa faci valuri, evident. Inca odata, CEZ nu va pleca din Romania curand. Si o sa demonstram si de ce, mai in amanunt.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Studiu EY: Energia regenerabila accelereaza catre o era fara subventii. Strategia energetica a Romaniei ar trebui sa tina seama de aceste evolutii

Next Story

Azomures opreste productia pentru o luna si investeste in retehnologizare 19 milioane de euro

Articole pe aceeasi tema

Transferul CEZ Romania catre fondul de investitii MIRA s-ar putea realiza la inceputul anului viitor

Posted On 25 noiembrie 2020
, By Redactia
0

Macquarie Infrastructure and Real Assets ajunge la un acord pentru achiziția activelor din România selectate pentru vânzare de CEZ Group

Posted On 23 octombrie 2020
, By Redactia
0

Tot raul spre bine: consortiul Hidroelectrica, Electrica si SAPE se pare ca a iesit din competitia pentru preluarea activelor CEZ Romania.

Posted On 31 august 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?

Posted On 4 martie 2021

Canada doreste sa se implice in retehnologizarea Unitatii 1, dar si la constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda

Posted On 3 martie 2021

In afara de promisiuni si planuri nu facem nimic: Potentialul regenerabil al Romaniei risca sa ramana neexploatat

Posted On 3 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.