0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Nuclearelectrica pregateste terenul si populatia din Doicesti pentru demararea proiectului primului reactor modular mic NuScale

Posted On 15 iunie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Doicesti, energie nucleara, Nuclearelectrica, NuScale, reactoare modulare mici SMR

Consiliul Judetean Dambovita, alaturi de Primaria Doicesti, Nuclearelectrica si & E-Infra au organizat conferinta de informare locala cu tema “Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din Doicesti, județul Dâmbovița.”, prima dintr-o serie de evenimente dedicate informarii locale.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania america NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA, pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale, si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu și pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

“Proiectul reactoarelor modulare mici care poate fi dezvoltat la Doicești, este un proiect uriaș din punct de vedere investițional. De asemenea, construirea unei centrale NuScale înseamnă producere de energie electrică fără a polua, crearea de noi locuri de muncă, dar și impulsionarea investițiilor și a sistemului de învățamânt, nevoia de specialiști în acest domeniu fiind foarte mare.

Impreuna cu Nuclearelectrica am organizat această întâlnire la Doicești pentru a discuta în mod transparent, cât mai deschis si a oferi raspunsuri la întrebările legate de siguranța acestei noi tehnologii și care sunt beneficiile pentru comunitatea dâmbovițeană.

Cu siguranță, vom mai avea asemenea întâlniri pentru că o astfel de investiție se poate realiza doar în mod transparent, dâmbovițenii trebuind să dețină toate informațiile necesare referitoare la implementarea acestui proiect, care va deveni o sursa curata si sigura de producere a energiei electrice pentru judetul nostru.”, a declarat dr. ec. Ștefan Corneliu, Preşedintele Consiliului Județean Dâmbovița.

“Bucuria fiecarui conducator este aceea cand un investitor vine si dezvolta un proiect pe raza comunei care genereaza locuri de munca, respectiv venituri la bugetul local, venituri care vor fi reinvestite in dezvoltarea comunitatii.”, Cozmin Stana, Primar Comuna Doicesti.

„Alegerea amplasamentului și încheierea MoU cu NuScale și E-Infra avansează implementarea tehnologiei NuScale și au loc la aproape trei ani de la primul nostru MoU cu NuScale, timp în care am analizat tehnologia, siguranța acesteia, maturitatea și pregătirea pentru implementare, respectând criteriile internaționale și naționale. Suntem încrezători în potențialul pe care amplasamentul de la Doicești îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. De asemenea, amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerințelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doicești are o tradiție de peste 50 de ani în domeniul producției de energie și va beneficia de noua viață a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educație pentru noua generație de ingineri, proiecte pentru economia și industria locală.”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

“Vechea centrală pe cărbune de la Doicești va reveni la Sistemul Energetic Național, cu aceeași putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viață. Este un model replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic și economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilități.” a declarat Teofil Mureșan, Președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas.

În urma Memorandumului de Înțelegere („MOU”), companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice și activități de licențiere și autorizare pe amplasamentul din Doicești, județul Dâmbovița, locația selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR™.

Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doicești, este cea mai matură în ceea ce privește aprobarile, fiind primul și singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.

O centrală NuScale cu 6 module, așa cum intenționează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavoda) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă.

Reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume.

Reactoarele modulare mici NuScale sunt modulare, pot fi construite cu ușurință într-un timp mult mai scurt în zone greu de accesat sau izolate, sau pe foste centrale. Reactoarele modulare mici NuScale au o tehnologie avansată in ceea ce priveste masurile de securitate nucleara, care înglobează cele mai noi cercetări in domeniu și oferă siguranță crescută centralei și flexibilitate în modul în care este instalată și operată.

Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an.

În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.

În SUA, în Utah, este în dezvoltare o centrală NuScale cu 6 reactoare modulare, așa cum intenționează să implementeze și România. Acest proiect este într-un stadiu mai avansat în prezent decât planurile României. De asemenea, NuScale a semnat parteneriate cu Polonia, Bulgaria, Cehia, Canada precum si alte tari pentru implementarea de proiecte similare.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Proiectul NuScale prinde viataProiectul NuScale prinde viata
  • USTDA acordă un grant în valoare de 14 milioane dolari companiei de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in România, RoPower, inițiată de NuclearelectricaUSTDA acordă un grant în valoare de 14 milioane dolari companiei de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in România, RoPower, inițiată de Nuclearelectrica
  • A fost infiintata compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in RomaniaA fost infiintata compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici in Romania
  • Se fac primii pasi pe lungul drum al demararii proiectului la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. De unde luam 15 miliarde de euro?Se fac primii pasi pe lungul drum al demararii proiectului la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. De unde luam 15 miliarde de euro?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Rompetrol repune in functiune instalatia de hidrofinare, care are o capacitate de 1 milion de tone de motorina pe an

Next Story

Primele gaze din Marea Neagra au intrat in sistemul de transport

Articole pe aceeasi tema

0

Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia

Proiectul NuScale prinde viata

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia
1

Nuclearelectrica si-a mai luat o belea pe cap, dar nu va scăpa de faliment Compania Natională a Uraniului

Posted On 28 decembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.