0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Nuclearelectrica si-a mai luat o belea pe cap, dar nu va scăpa de faliment Compania Natională a Uraniului

Posted On 28 decembrie 2022
By : Redactia
Comment: 1
Tag: Cameco, Compania Nationala a Uraniului, Nuclearelectrica, productia de uraniu, unitatile 3 si 4 Cernavoda

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA şi Compania Naţională a Uraniului, în insolvenţă, au finalizat miercuri tranzacţia referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a CNU, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Tranzacția în sine nu reprezintă altceva decât o încercare eșuată a statului de a mai salva ceva din mineritul de uraniu. Ar fi bine să ne amintim cum s-a ajuns aici.

Societatea Nationala Nuclearelectrica a fost acuzata in repetate randuri ca a preferat sa achizitioneze la un moment dat pulberea de uraniu de pe pietele internationale, in conditiille in care pretul uraniului romanesc era mult mai mare decat cel livrat de competitorii externi. Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Nationala a Uraniului (CNU) pentru achizitia minereului de uraniu, in favoarea companiei canadiene Cameco, inca din anul 2015. Motivatia Nuclearelectrica era una absolut economica: “Din punct de vedere economico-financiar, pretul ofertat de CNU este mult mai mare decat pretul de piata si cu 76% mai mare decat pretul agreat prin contract intre SNN si CNU in anul 2014, fiind imposibil de sustinut financiar de SNN. Acceptarea acestei majorari semnificative de pret, coroborat cu faptul ca in anul 2016 productia de energie a SNN va fi mai mica din cauza opririi planificate extinse a Unitatii 1 CNE Cernavoda si cu pretul energiei pe piata competitiva, ar conduce la vanzarea productiei SNN sub costul de productie si chiar la inregistrarea de pierderi financiare,”mentiona la vremea respective conducerea SNN.

S-a schimbat ceva intre timp? Absolut nimic. Producția de uraniu a României, precum și rezervele de uraniu, sunt considerate secret de stat. Preluarea de care vorbim nu are nici o legătură cu ciclul integrat al energiei nucleare despre care tot vorbim de ceva vreme. Mineritul, rezervele de uraniu ale Romaniei, sunt in faliment declarat prin ceea ce se întțmplă la Compania Națională a Uraniului. O să revenim cu amănunte pr această temă. Până atunci să nu ne amagim că tranzacția despre care facem vorbire va salva mineritul de uraniu, sau va închide ciclul nuclear.

Așadar,procesul a fost demarat în luna martie 2021, după un amplu proces de due-dilligence al ambelor companii şi a fost finalizat în cursul zilei de miercuri, prin încheierea autentică a contractului de vânzare-cumpărare. În urma contractului, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA primeşte dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile şi mobile aferente fluxului Uzinei E a Sucursalei Feldioara, securizând circuitul nuclear integrat din România, în cadrul unui singur operator economic, după ce în luna august 2021, CNU a transferat către SNN licenţa de exploatare de la Tulgheş-Grinţieş.

Predarea-primirea bunurilor a fost făcută în data de 27 decembrie 2022, iar preţul achitat de cumpărător pentru active a fost de 29.136.141 lei.

“Un obiectiv major pentru securitatea energetică a României a fost atins prin finalizarea acestui transfer de active. Dacă până acum circuitul nuclear integrat era definit la nivel de principii, prin lege, el devine astăzi realitate concretă. Societatea Naţională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operaţiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licenţa de la Tulgheş-Grinţieş, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti, şi exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă. Totodată, asistăm şi la prima tranzacţie de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acţionar majoritar sau unic, ceea ce atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât şi al CNU, în insolvenţă. Mă bucur că anul 2022, un an atât de important din vederea securităţii energetice pentru ţara noastră, se încheie cu o reuşită majoră pentru domeniul nuclear, care este vital atât pentru decarbonificarea României, cât şi pentru siguranţa ţării noastre. Vreau să felicit societatea Nuclearelectrica pentru efortul susţinut şi pentru reuşitele semnificative pe care le-a avut în acest în ceea ce priveşte dezvoltarea companiei şi vreau să mulţumesc ambelor companii, SNN şi CNU pentru modul în care au înţeles să trateze cu seriozitate şi responsabilitate această tranzacţie”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Directorul General al Societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a subliniat importanţa strategică a achiziţiei şi demersurile pentru reenergizarea României, depuse de către SNN.

“Decizia strategică de a achiziţiona o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităţilor de producţie la nivelul Nuclearelectrica şi, în egală măsură, asigurarea producţiei de fascicule de combustibil şi operarea în condiţii optime a FCN Piteşti şi CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacităţii centralei nucleare şi menţinerii ciclului combustibilului nuclear la nivel naţional. Suntem mândri să contribuim cu proiectele strategice ale Nuclearelectrica la reenergizarea României! Anul acesta am făcut mulţi paşi importanţi în dezvoltarea programului nuclear civil românesc, atât în retehnologizarea Unităţii 1, proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici, formarea unei noi generaţii de nuclearişti şi pregătirea companiei pentru dezvoltarea şi operarea proiectelor şi ne bucurăm să încununăm anul prin concretizarea proiectului prin care ţara noastră va continua să beneficieze de un ciclu de combustibil nuclear integrat. Mulţumesc Ministerului Energiei, CNU şi felicit echipa Nuclearelectrica pentru contribuţia la finalizarea cu succes a achiziţiei”, a spus Cosmin Ghiţă.

Alina Costinaş, asociat coordonator al Expert Insolvenţ゠SPRL Filiala Bucureşti, liderul de consorţiu al administratorului judiciar al CNU, în insolvenţă, a afirmat că în acest an, este a doua tranzacţie majoră pentru sectorul energetic românesc derulată de o companie aflată în insolvenţă, în doar 2 zile, după ce în cursul zilei de marţi, 27 decembrie, a fost finalizată tranzacţia aferentă Termocentralei Mintia, iar Expert Insolvenţă SPRL a fost administratorul judiciar care s-a asigurat că atât tranzacţia Mintia, cât şi Tranzacţia Feldioara s-au desfăşurat în bune condiţii.

Articole pe aceeasi tema

  • Avem legea care permite statului roman sa se implice in proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda prin acordarea de garantii de stat si contractele de diferentaAvem legea care permite statului roman sa se implice in proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda prin acordarea de garantii de stat si contractele de diferenta
  • De 26 ani, România spune Da! energiei nucleare, o sursă curată și sigură de energie.  Argumentele specialiștilor, în dezbaterea „Energia nucleară, parte din mixul de energie curată al României”De 26 ani, România spune Da! energiei nucleare, o sursă curată și sigură de energie. Argumentele specialiștilor, în dezbaterea „Energia nucleară, parte din mixul de energie curată al României”
  • Americanii ne dau sperante in privinta finantarii Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Peste 10 ani am putea exploata inca doua reactoare nucleareAmericanii ne dau sperante in privinta finantarii Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Peste 10 ani am putea exploata inca doua reactoare nucleare
  • Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?Statul pune in carca Nuclearelectrica stocul de siguranta a concentratelor de uraniu. Pe cand urmeaza si apa grea?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Electrica Furnizare isi consolideaza pozitia pe piata proiectelor fotovoltaice

Next Story

Supraimpozitarea companiilor din petrol si gaze, o sabie cu doua taisuri

Articole pe aceeasi tema

Nuclearelectrica mai face un pas pentru proiectul Centralei SMR de la Doicesti

Posted On 5 iulie 2023
, By Redactia
0

Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) semnează contractul de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru finalizarea primei instalații de detritiere din Europa la CNE Cernavoda

Posted On 28 iunie 2023
, By Redactia

Nuclearelectrica a finalizat operationalizarea Filialei Feldioara

Posted On 6 aprilie 2023
, By Redactia

One Comment

  1. catalin dragostin 28 decembrie 2022 at 20:59 Reply

    este bine ca am inceput cu Feldioara !…ar trebui ca Nuclearelectrica- nea Ghita, sa anuleze constructia Mall-urilor de pe locatia IMGB si sa reonstruiasca IMGB, impreuna cu Vulcan, petnru componente grele nuclerare, turbine de 700 MW si generatoarele asisjderea, pina la 10 unitati: 5 la Cernavoda si 5 la Fagaras…altiminteri cumparam tot
    pe cind si cu gazele ?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.