O iau incet sa nu se impiedice: legea offshore ar putea fi discutata azi in coalitie
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat marţi, la Buzău, că Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră, ar putea fi discutată miercuri în cadrul coaliţiei, menţionând că aceasta este foarte aproape de aprobare.
“Cred că mâine la coaliţie este primul punct pe ordinea de zi. La şedinţa precedentă am cerut câteva clarificări de la ministrul Energiei. Mâine, la şedinţa de coaliţie, dacă aceste clarificări sunt aprobate de toţi membrii coaliţiei, Legea offshore poate să fie aprobată în Guvern şi să meargă în Parlamentul României pentru aprobare. Deci, suntem foarte, foarte aproape de Legea offshore”, a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres. Acesta a spus că legea este foarte importantă, pentru că ar ajuta producţia de gaze, existând companii care pot începe imediat exploatarea.
“Ea este importantă, pentru că sunt deja câteva companii care vor putea să extragă gaz imediat din Marea Neagră. Proiectul Romgaz mai durează, dar sunt alte companii care sunt gata şi ar ajuta producţia de gaze. De aceea este foarte important să avem această Lege offshore foarte, foarte rapid”, a subliniat fostul premier.
Potrivit lui Cîţu, liderii s-au înţeles ca statul să ia circa 60% din venituri, în timp ce actorii privaţi 40%, însă nu sunt definitivate toate calculele. Surse politice ne’-au declarat că şi cei de la PSD ar fi de acord cu această împărţire.
„În Parlament suntem pregătiţi. Ministerul Energiei să vină cu ultimele modificări. Cum ajunge în Coaliţie, va trece prin Parlament. Toată lumea e de acord ca la împărţire ca o parte mai mare să fie la statul român, cealaltă la privat. Eu am propus 60%-40%. Să vedem şi din ce anume face împărţirea”, a subliniat Florin Cîţu.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat, săptămâna trecută, că s-a ajuns la un acord de principiu asupra împărţirii procentelor de venituri între statul român şi companiile care vor exploata gazul. Potrivit şefului guvernului, 60% din venituri vor reveni statului, iar 40% celorlalte părţi.