0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Posted On 4 ianuarie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: cel mai bun pret la energie, consumatori de energie, contract de energie, cum sa alegi furnizorul de energie electrica, piata concurentiala de energie

Circul iscat de liberalizarea pietei de energie electrica pare a nu se mai termina. Pentru ceea ce nu s-a facut la timp, intentionat sau nu, se incearca acum o reparatie. Este vorba de cel mai elementar lucru: informarea consumatorilor in ceea ce priveste efectele liberalizarii pietei. Si nici nu era complicat in conditiile in care am mai trecut odata prin aceasta faza. In loc sa puna biciul pe furnizorii care au fost admisi in serviciul universal, pe motivul ca nu si-au informat consumatorii despre ceea ce inseamna liberalizarea, ANRE mai vine cu o pasuire, care complica lucrurile si mai mult. E greu sa te scarpini la urechea dreapta cu mana stanga, nu-I asa? Ca atare iata solutia:

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) prelungeste pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare pe piata reglementata, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele institutiei.

„Este vorba despre perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte pe piata concurentiala cu furnizorul lor, care se prelungeste pana la 31 martie, urmand ca acel pret din oferta concurentiala sa se aplice cu data de 1 ianuarie. Pana acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu inca doua luni pentru a da timp atat consumatorilor sa ia aceasta decizie, cat si furnizorilor, pentru ca, daca au intr-o luna un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un numar atat de mare de solicitari. Planul este ca pe 15 ianuarie sa aprobam aceasta propunere in Comitetul de reglementare”, a spus Bege.

El a precizat ca a avut discutii cu furnizorii, iar acestia au fost de acord cu aceasta propunere.

ANRE a initiat un proiect de ordin in acest sens, „avand in vedere impactul procesului de liberalizare a pietei de energie electrica, de la 1 ianuarie 2021 asupra clientilor casnici, necesitatea asigurarii unei bune informari de catre furnizorii de ultima instanta, precum si asigurarea conditiilor necesare incheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea conditiilor impuse in contextul pandemiei de COVID 19 si pentru ca procesul sa se desfasoare in beneficiul consumatorului final, a fost prevazuta masura de prelungire pana la 31 martie 2021 a perioadei in care pot fi incheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel incat clientii casnici sa beneficieze de pretul din oferta concurentiala”, potrivit notei de fundamentare.

Piata de energie electrica a fost complet liberalizata la 1 ianuarie 2021.

Pentru ca nici ANRE si nici furnizorii pentru serviciul universal nu si-au facut datoria de a informa consumatorii revenim cu cateva explicatii simple. Promitem ca este pentru ultima data cand o facem.

De la 1 ianuarie 2021, pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici nu va mai fi stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ci se va forma liber, reflectand conditiile din piata. O piata libera inseamna posibilitatea fiecaruia de a alege oferta care raspunde cel mai bine nevoilor personale.

Librealizarea in sine este benefica deoarece consumatorii pot alege dintr-o gama foarte variata de oferte și servicii pe care le considera potrivite pentru ei. Concurenta din piata libera aduce oportunitatea unui pret avantajos și, totodata, va conduce la imbunatatirea serviciilor de furnizare in avantajul tuturor.

Consumatorii casnici de energie electrica care au beneficiat de tarife reglementate pana la 31 decembrie 2020  au avut posibilitatea de a alege o oferta concurentiala venita din partea furnizorilor de energie, altii decat cei de ultima instanta. Cine nu a ales o oferta concurentiala si a ramas in serviciul universal trage consecintele. Repetam ceea ce am mai scris:

Daca beneficiezi de tarife reglementate și nu alegi nicio oferta pana la 31 decembrie a.c., nu vei ramane fara energie electrica dupa 1 ianuarie 2021. Furnizorul tau va asigura in continuare serviciul de furnizare in baza contractului actual și la pretul din oferta de serviciu universal. Mai exact, de la 1 ianuarie 2021 consumul tau de energie electrica va fi facturat de catre furnizorul de ultima instanta (FUI) cu care ai un contract in vigoare, adica cel actual, iar pretul va fi cel din oferta pentru serviciul universal stabilit de furnizor in conditii de piata. Așadar, poti alege sa iti mentii relatia contractuala cu furnizorul de ultima instanta (FUI) in portofoliul caruia te afli.

Daca insa consideri ca este mai avantajos pentru tine, poti incheia un contract de furnizare cu alt FUI, la pretul acestuia din oferta pentru serviciul universal, dupa 1 ianuarie 2021.

Alte optiuni!

Poti sa iti alegi o oferta pentru piata libera de la furnizorul tau actual sau de la un alt furnizor de electricitate, cu care trebuie sa inchei un contract de furnizare in regim concurential. Pentru a compara ofertele de pret poti intra pe comparatorul de tarife pe care il gasești aici https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife.

Furnizorul ales de tine poate fi oricare dintre detinatorii de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire. Lista și datele de contact ale furnizorilor licentiati de ANRE, activi pe piata de energie electrica, este disponibila aici https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/informatii-de-interes-public/furnizare-catre-consumatori

Așadar, daca te-ai decis sa schimbi furnizorul, poti alege una dintre ofertele-tip publicate de acesta. La alegerea ofertelor este recomandat sa se faca o analiza comparativa a informatiilor continute in acestea (pret, durata, modalitati de plata, conditii de incetare a contractului, clauze penalizatoare, modalitati de transmitere a facturii etc.) și chiar o comparatie cu conditiile de furnizare existente, astfel incat sa se poata alege in cunoștinta de cauza.

Trebuie, de asemenea, sa te asiguri ca ofertele au conditii avantajoase pe intreaga perioada a contractului și ca se respecta prevederile legale privind componentele care vor fi incluse in factura finala (certificate verzi, contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta, acciza, TVA).

Este, de asemenea, important sa iei in considerare şi analizarea urmatoarelor aspecte:

  • evaluarea valorii totale a facturii de energie electrica comparativ cu valoarea facturii curente;
  • conditiile de facturare (analiza conditiilor de plata) comparativ cu conditiile mentionate in contractul de furnizare actual;
  • perioada pentru care urmeaza a se aplica tariful mentionat in oferta;
  • perioada pentru care urmeaza a se incheia respectivul contract.

Contractul de furnizare a energiei electrice incheiat cu noul furnizor produce efecte de la data incetarii contractului incheiat cu furnizorul actual. Conform ordinelor ANRE, procedura de schimbare a furnizorului este gratuita și trebuie sa fie finalizata in termen de 21 de zile de la data solicitarii. Incepand cu anul 2026, noile cerinte europene prevad ca procesul tehnic de schimbare a furnizorului sa se finalizeze in 24 de ore, așa cum am scris aici.

Pentru a incheia noul contract de furnizare a energiei electrice, trebuie sa transmiti furnizorului nou cel putin urmatoarele date: adresa locului de consum, denumirea furnizorului actual, codul unic de identificare a punctului/punctelor de masurare inscris pe factura de energie electrica, valoarea facturilor scadente şi neachitate pana la data notificarii, aferente energiei electrice furnizate, respectiv serviciilor de retea, daca este cazul, precum şi datele referitoare la puterile absorbite/cantitatile de energie electrica pentru care trebuie asigurata furnizarea energiei electrice dupa caz, alte documente prevazute in reglementarile in vigoare.

Foarte important, pe durata derularii procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica este asigurata continuitatea in alimentarea cu energie electrica a locului de consum, așadar nu trebuie sa iti faci deloc griji ca vei ramane fara curent.

Ce trebuie sa mai știi:

  • Pretul energiei electrice pe care o consumi este doar o parte componenta din factura.
  • Ca sa ajunga in casele oamenilor, energia trece prin retelele de transport și de distributie. De aceea, factura include și costul cu aceste servicii de transport și de distributie. Aceste doua servicii sunt reglementate și nu sunt costuri pe care le poti negocia cu furnizorul.
  • Alte costuri incluse in factura și care nu sunt stabilite pe piata libera sunt serviciile de sistem – tarife stabilite de ANRE, certificatele verzi, taxa de cogenerare, TVA și acciza.
  • Contravaloarea certificatelor verzi este incasata de producatorii de energie curata (obtinuta din surse regenerabile de energie – soare, vant, apa, biomasa). Valoarea unui certificat verde este ajustata anual de catre ANRE. La fel și cota certificatelor verzi raportata la consum.
  • Bonusul pentru cogenerare este o alta taxa stabilita de autoritati, care are rolul de a incuraja cogenerarea de inalta eficienta (producerea simultana de energie electrica și termica cu tehnologii performante, mai putin poluante și cu randament ridicat). Contavaloarea acestei taxei ajunge la producatorii care detin unitati de cogenerare de inalta eficienta. De ajustarea anuala a bonusului se ocupa tot ANRE.
  • TVA-ul și acciza sunt alte doua taxe stabilite de autoritati.
  • Astfel, din valoarea totala a facturii pe care o platești furnizorului doar o mica parte ramane la acesta (serviciul de furnizare, al carui cost nu este reglementat), iar restul banilor ajung la producatori, operatorul de transport, operatorul de distributie și la bugetul de stat (TVA și acciza).
  • Pretul aplicat clientilor beneficiari de serviciu universal se stabilește de catre fiecare FUI, pe criterii concurentiale, avand in vedere ca acesta sa fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu.

  • Pretul aplicat clientilor beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din retea, serviciul de sistem și serviciul de distributie.

Furnizorii de Ultima Instanta sunt obligati sa-și informeze clientii din portofoliul propriu cu privire la modificarea pretului energiei electrice furnizate incepand cu 1 ianuarie, cand tarifele reglementate vor fi eliminate. Astfel, luna aceasta vei primi o informare cu privire la oferta de pret a energiei furnizate in regim de serviciu universal.

Pentru ca tu sa poti face o comparatie intre pretul din oferta pentru serviciul universal comunicata și tariful reglementat aprobat de catre ANRE pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, pretul din oferta trebuie sa fie exprimat in lei/kWh şi trebuie sa cuprinda toate componentele așa cum sunt ele incluse in tariful reglementat aprobat de catre autoritate;

De asemenea, FUI au obligatia de a publica pe pagina proprie de internet pretul aplicabil clientilor beneficiari ai serviciului universal.

Pacat ca putini au fost interesati de aceste informatii.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Asociatia consumatorilor de energie acuza furnizorii ca nu respecta deciziile ANREAsociatia consumatorilor de energie acuza furnizorii ca nu respecta deciziile ANRE
  • Grupul elvetian MET a finalizat preluarea RWE Energie RomaniaGrupul elvetian MET a finalizat preluarea RWE Energie Romania
  • Liberalizarea pietei de energie: sa se amane primesc?…curentul se poate scumpi cu pana la 26%,sustine Asociatia Energie Inteligenta, care solicita o amanare a liberalizariiLiberalizarea pietei de energie: sa se amane primesc?…curentul se poate scumpi cu pana la 26%,sustine Asociatia Energie Inteligenta, care solicita o amanare a liberalizarii
  • Proiect pilot la Enel: clientii pot avea acces in magazine in baza unei programari telefoniceProiect pilot la Enel: clientii pot avea acces in magazine in baza unei programari telefonice
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania

Next Story

Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie

Articole pe aceeasi tema

0

Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE mai arunca o petarda in haosul iscat de liberalizarea pietei: energia electrica va fi mai ieftina pe piata libera! De ce nu a spus-o inainte de liberalizare?

Posted On 28 decembrie 2020
, By Redactia
0

Liberalizarea pietei de energie: sa se amane primesc?…curentul se poate scumpi cu pana la 26%,sustine Asociatia Energie Inteligenta, care solicita o amanare a liberalizarii

Posted On 28 decembrie 2020
, By Redactia
0

De la 1 ianuarie vom plati pretul corect al curentului sau bunastarea furnizorilor de ultima instanta?

Posted On 27 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se face lumina asupra avariei din 8 ianuarie? Transelectrica arata ca este primul incident de acest fel din Europa continentala

Posted On 16 ianuarie 2021

Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Posted On 16 ianuarie 2021

Iarna arata cat de vulnerabile sunt sistemele energetice mondiale intr-o tranzitie de productia clasica la cea regenerabila

Posted On 15 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Romania Verde: Cum se instaleaza panourile fotovoltaice? Experienta echipelor Adrem

Ajutorul pentru incalzire a fost majorat la 800 de lei

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.