O noua farsa marca nu ne vindem tara: Ministerul Energiei se joaca din nou cu listarea la bursa a Hidroelectrica
Din 2014 exista o hotarare de guvern care prevede vanzarea unui pachet de actiuni de la Hidroelectrica pe bursa. In acesti trei ani insa, absolut nici un ministru de la energie nu a facut un pas concret in acest sens. Intre timp, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabila companie a statului roman, intr-o conjunctura care ia fost extrem de favorabila. Initial s-a vorbit despre vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica, ulterior pachetul a ajuns la 10%, dar nu se stie cand se va produce si minunea. Nici o graba, caci actionarul majoritar (statul roman) a avut grija sa curete de bani compania pe motivul ca oricum are prea multi, iar necesarul de investitii poate fi acoperit in orice moment din venituri.
Pe fondul acestei confuzii privind listarea la bursa, actionarul minoritar, Fondul Proprietatea, a inceput sa conteste tot mai multe decizii ale actionarului majoritar pana in faza in care s-a ajuns la un razboi pe fata, ce urmeaza a fi transat in instantele de judecata. De aici tragem o prima concluzie: ce investitori se vor arunca cu capul inainte sa cumpere actiuni la Hidroelectrica cand statul roman dicteaza absolut in fata celorlalti actionari? Probabil clientela de partid, care deja a inceput sa acapareze posturile cheie in companie. La cum se prezinta situatia in momentul de fata se pare ca suntem condamnati sa ne batem joc de putinele companii strategice pe care inca le mai controlam, considerand listarea la bursa un simplu moft.
“Intentionam, in primul rand, sa facem listarea. Am facut o nota de informare in Guvern acum o saptamana cu intentia de schimbare”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la sfarsitul saptamanii trecute. “Am modificat procentul de la 15 la 10, dam o hotarare de Guvern in acest sens. Suntem intr-un ritm mai accelerat. Ne intereseaza aceasta listare din doua perspective. In primul rand, se pune pe piata aceasta companie pentru a avea foarte clar indicii, nu doar bursieri, dar si ceilalti indici, in permanenta sa vedem cum evolueaza compania din punct de vedere financiar si pe piata”, a explicat Petcu.
Acuma, stimati potentiali investitori, va adresam o intrebare: ce intelegeti dumneavoastra din declaratiile ministrului energiei, mai ales referitor la “evolutia companiei din punct de vedere financiar si de piata?” Problema cu procentul de actiuni scoase la vanzare nici nu mai conteaza cand tu, ca actionar majoritar, iti pui asemenea probleme inaintea listarii. O reclama cum nu se poate mai “buna”. Sa ramanem insa la procentul anuntat, care vine din inspiratia nebanuita a fostului administrator de la Hidroelectrica (din perioada insolventei), domnul Remus Borza, care declara in urma cu cateva luni ca Hidroelectrica ar putea obtine un miliard de euro din listarea la bursa, daca s-ar vinde un pachet de actiuni de 15%. ” Este motivul pentru care am cerut inca din 2014 schimbarea metodologiei de privatizare. Actuala metodologie aprobata in 2013 vizeaza majorarea de capital prin emitere de actiuni noi, iar banii sa devina venit la companie. Metoda propusa ar fi ca statul sa isi vanda din detinerea sa de 80% din capitalul social acel pachet rezidual de 15%. Si atunci evident ca banii s-ar face venit la bugetul de stat, in trezoreria Ministerului de Finante”
Categoric cum il stim, deputatul Remus Borza afirma si in ziua de astazi ca Hidroelectrica nu are nevoie de banii din privatizare si ca statul poata sa-i ia pe toti, cati or fi. Numai ca, intre timp, statul a pus ochii pe cam toate rezervele Hidroelectrica si mare parte din ele si le-a si insusit de altfel. Motiv pentru care, ministrul energiei spune ca toti banii din aceasta listare raman in companie. “Ne dorim ca suma obtinuta, din estimarile noastre este destul de substantiala, sa fie folosita pentru dezvoltarea companiei. Aceasta companie a fost restructurata (…) printr-o, sa spunem, o renuntare a unor investitii in zona de mentenanta, modernizare, retehnologizare. Acesti trei parametri sunt foarte importanti pentru ca, la ora actuala, Hidroelectrica are o capacitate totala de productie de 6.400 de megawati si, in realitate, nu poate sa produca mai mult de 3.000 – 3.500. Inseamna ca restul de capacitate nefolosita trebuie retehnologizata, modernizata si ea sa inceapa sa devina, sa produca si sa aduca un plus de valoare companiei. Este primul nostru obiectiv”, a declarat ministrul Energiei. In aceasta declaratie iar s-a strecurat o afirmatie grava, respectiv cea legata de capacitatea de productie, care nu este cat se crede, ci de abia la jumatate. O declaratie extrem de “binevenita” in perspectiva listarii la bursa. Ea are totusi un talc, pentru ca domnul Toma Petcu a mai auzit cate ceva de pe la reprezentantii companiei in ceea ce priveste necesarul de investitii. Chiar daca nu a inteles el suficient de bine cum sta problema, in realitate lucrurile nu sunt deloc roz. Iata ce declara fostul director general al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, in urma cu cateva luni:
“In ceea ce priveste listarea companiei, exista doua comisii, una de pregatire a procesului si alta de coordonare a listarii. Aceste comisii de un an si-au reluat activitatea, dar in Hidroelectrica de trei ani lucreaza incontinuu 30 de specialisti care au pregatit toate documentele premergatoare listarii. Acei 30 de specialisti au muncit doi ani pentru a limpezi tot ce inseamna investitii in Hidroelectrica. Concluziile acestora au fost ca exista 17 obiective de investitii care nu sunt eficiente energetic. Finalizarea acestor 17 obiective ar insemna pentru Hidroelectrica 100 si ceva de MW si o cheltuiala de doua miliarde de euro”, a spus oficialul companiei.
Aceste investitii, incepute inainte de 1990, au o componenta energetica foarte mica, in schimb fiind viabile pentru alte activitati, precum navigatie, irigatii sau alimentarea populatiei cu apa, au fost puse in seama Hidroelectrica. Agliceru a subliniat ca aceasta problema ar greva valoarea societatii. “Listarea Hidroelectrica in acest conditii, cu suma de doua miliarde de euro care ar greva valoarea societatii, nu ar mai fi posibila. Numai solutionarea definitiva a problemei celor 17 obiective de investitii poate duce la continuarea listarii”, a mai spus seful Hidroelectrica.
Potrivit acestuia, cealalta conditie care trebuie indeplinita pentru listare, respectiv selectia unui management in baza ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporativa in companiile de stat, este “floare la ureche” pe lânga problema investitiilor nerentabile. Despre „floarea de la ureche” nu stim prea multe, mai ales daca ne uitam la membri numiti provizoriu in Consiliul de Supraveghere al companiei. Cu siguranta sunt „floare la ureche” si cam tot asa se intampla la toate companiile pastorite de Ministerul Energiei, care ne vede lideri regionali inainte de a crapa sistemul energetic romanesc. Dar, asta e alta poveste. Revenind la listarea societatii la bursa si la declaratiile ministrului energiei ne intreba: mai ramane ceva adevarat din toata aceasta poveste?