Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?
Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: bataie de cap si nimic mai mult. Daca toti taranii, sau fermierii, care produc ceapa, cartofi, rosii sau castraveti s-ar duce ei insisi cu productia direct la piata (cum s-a mai vrut la un moment dat), cine s-ar ocupa de partea de productie? Desigur, comparatia este putin fortata. Dar, se pare ca in mintea ministrului Economiei, Virgil Popescu, cei care produc energie sau gaze trebuie sa se implice pe tot lantul energetic: productie, distributie si furnizare, mai putin transport. Si ca sa fie cat se poate de categoric, ministrul Popescu a declarat ca “este dezamagit ca Romgaz si Hidroelectrica nu intra pe piata de furnizare catre clientii casnici si a avertizat ca va lua masuri in cazul in care nu se va schimba nimic in politica lor comerciala”.
Ca o paranteza, domnului ministru care pastoreste cele doua mari companii energetice i-a scapat faptul ca Hidroelectrica a intrat pe piata concurentiala a consumatorilor casnici de mai bine de un an si…in final nu a facut mare branza. Nu s-a inghesuit nimeni la oferta Hidroelectrica, chiar daca in aparenta ea pare una avantajoasa prin comparatie cu ofertele altor furnizori de energie electrica. Cat priveste Romgaz, aici lucrurile sunt in plin proces de “adaptare” la cerintele ministrului Virgil Popescu.
“Am avut mai multe discutii pe aceasta tema cu domnul ministru. Inca din 2018 am avut intentia de a intra pe aceasta piata. Suntem in discutii cu o firma din sudul tarii, care are activitati de distributie si furnizare catre clientii casnici, pentru a activa impreuna in acest sector. Avem deja o echipa care se ocupa de acest business, pe care vrem sa il crestem si sa venim cu rezultate concrete”, a declarat ieri Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Nu-I bine sa te pui rau cu sefu, nu-I asa?
Inainte de a analiza intentia ministrului Economiei, cele doua companii romanesti de producere energie si gaze ar trebui sa faca o analiza (cost/profit) a trecerii pe segmental de furnizare energie si gaze pentru consumatorii casnici. Cu alte cuvinte, merita efortul? Noi spunem ca nu si experienta Hidroelectrica mai ca ne confirma acest lucru. Proportia consumatorilor casnici in cosul de consum este in cel mai bun caz undeva la un sfert din totalul consumului de energie si gaze. Pentru acest segment de piata se bat deja vreo cativa zeci de furnizori care au deja experienta, logistica si asa mai departe. Inca odata, merita efortul ca Romgaz si Hidroelectrica sa intre pe piata casnicilor?
Si, in ultima instanta care ar fi scopul acestei extinderi a afacerii? Foarte probabil ca in opinia ministrului Virgil Popescu, daca Romgaz si Hidroelectrica ar intra in piata de furnizare din pozitia de producatori directi ar putea “bate la cur” (scuzati expresia) toate celelalte firme de furnizare si saracul consumator roman s-ar putea bucura din plin de preturi ieftine la energie si gaze. “Eu centrez, eu dau cu capul, nu-I asa?” Pai, uite ca nu-I asa, cel putin din punctul de vedere al legislatiei in vigoare.
Intrand pe piata consumatorilor casnici, cei doi producatori trebuie sa-si respecte obligatia de a scoate cantitatile necesare de energie sau gaze pe bursa. Si de acolo, la concurenta cu ceilalti furnizori, sa cumpere. Spre exemplu, daca Hidroelectrica produce cu un leu kilowatul de energie nu-l poate vinde in nici un caz cu 1,02 lei la consumatorul casnic (este un exemplu aleatoriu). Nu vorbim aici de taxele de distributie, furnizare si transport, ci de faptul ca productia destinata segmentului consumatorilor casnici trebuie sa urmeze firesc regulile pietei concurentiale. Altfel, cum ar fi ca toti producatorii de energie si gaze de stat sa-si faca firme de furnizare si sa vanda direct consumatorilor casnici cu un adaos comercial infim? Asa ceva nu se poate si nici nu este recomandat. Ca o paranteza, acest lucru s-a mai incercat. Inclusiv Complexul Energetic Oltenia a venit la un moment dat cu servicii de furnizare pentru consumatorii casnici. Nici macar directorii societatii nu s-au abonat insa la acest serviciu.
Deciziile de pana acum ale clasei politice de a tine cu dintii de un pret reglementat pentru populatie s-au dovedit catastrofale. Ceea ce vrea domnul ministru este un fel de aceeasi Marie cu o alta palarie. Cu alte cuvinte, un populism absolut ieftin. Nu mai intram in amanuntele pietei de furnizare, care presupune sa ai un personal specializat, sa ai posibilitatea sa atragi clientii, sa-I monitorizezi etc. Inainte de spargerea sistemului energetic, pe vremea RENEL si CONEL toate activitatile erau integrate. Nu stia stanga ce face dreapta. Nu spunem ca spargerea sistemului energetic a fost un lucru bun, dar intre timp in toate tarile europene sistemele energetice au cunoscut schimbari profunde. Cine isi putea inchipui ca energia ar putea fi tranzactionata pe platforme bursiere?, este un singur exemplu.
In fine, cert este ca si in conditiile in care Hidroelectrica si Romgaz se vor supune orbeste ordinului venit de la minister, consumatorii casnici din Romania nu vor avea nimic de castigat. Cele doua companii nici atat. Sigur, dupa un studiu aprofundat in care sa fie luate in calcul toate consecintele si costurile, nu exista nici o bariera ca Hidroelectrica si Romgaz sa faca concurenta celorlalti furnizori de energie electrica. Dar acest lucru trebuie sa-l decida specialistii, nu ministrul economiei. Ma gandesc cu groaza la ce alte aberatii de genul acest pot aparea in Campania electorala.
“Practic, prin toate aceste masuri pe care le luam prin proiectul de modificare a OUG 114 dorim sa ajungem in 2021 la o piata libera, la o piata care sa nu mai aiba distorsiuni, (…) o piata in care pretul la energia electrica la consumatorul casnic reglementat la ANRE sa nu fie mai mare decât pretul pe piata concurentiala pe care il ofera Hidroelectrica. Pentru ca nu este normal acest lucru, ca in momentul de fata astazi, daca vreti sa va mutati de pe piata reglementata la Hidroelectrica, care este un jucator in piata si care are un pret concurential, sa platiti mai putin. In mod normal ar trebui ca pretul la reglementat sa nu existe daca pretul concurential este mai mic pe piata”, a mai afirmat Virgil Popescu. Concluziile le trageti singuri.