O simpla decizie a ANRE poate duce Hidroelectrica din lac in put: listarea la bursa compromisa, investitiile amanate
Listarea la bursa a Hidroelectrica anul viitor nu mai este certa daca Autoritatea de Reglementare (ANRE) va obliga producatorul de energie sa furnizeze energie ieftina pe piata reglementata catre furnizorii de ultima instanta, care au devenit noii “baieti destepti” din energie, a declarat, joi, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, intr-o conferinta de profil, citat de Agerpres.
“Suntem pregatiti 100% pentru listare, zilele acestea lansam procedura de achizitie a consultantilor, insa nu mai stiu daca mai facem vreo listare, in conditiile in care indicatorii de profitabilitate ai Hidroelectrica, prin ceea ce ne propune reglementatorul, reglementarea in continuare a OUG 114, mai conduc la oportunitatea listarii anul viitor”, a spus Badea.
El s-a referit la un ordin al ANRE, intrat in vigoare joi, care prevede ca Hidroelectrica va livra catre piata reglementata pana la 65% din productie, in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, catre furnizorii de ultima instanta. Aceasta, la un pret mai mic decat cel de pe piata libera, ceea ce ar aduce prejudicii considerabile producatorului hidro.
“Trebuie sa ne hotaram: vrem sa facem listare sau nu vrem sa facem listare. Pentru ca, daca vrem sa facem listare, nu vrem decat sa fim lasati in pace sa putem sa mergem pe ceea ce ne-am propus, sa ne bazam pe planul de afaceri pe care il avem si sa nu mai avem niciun fel de interventie din partea diverselor entitati. Daca nu vrem sa facem listare, foarte bine, nu vom face altceva decat sa donam energie la pret mic la noua categorie de baieti destepti”, a aratat Badea.
Potrivit acestuia, listarea la bursa este esentiala pentru a tragerea de surse de finantare si pentru a duce mai departe planul de investitii, daca se doreste continuarea acordarii de dividende, inclusiv de dividende suplimentare.
Investitiile Hidroelectrica au fost blocate in acest an, dupa ce salariul minim in constructii a fost majorat, ca urmare a OUG 114/2018, iar contractorii au cerut preturi mai mari, a declarat, joi, directorul general al companiei, Bogdan Badea.
“2019 a fost, din pacate, un an de blocaj pentru investitiile noi, pentru ca un efect la fel de pervers pe care OUG 114 l-a avut in piata de energie a fost in zona de investitii: s-a introdus acel celebru salariu in sectorul constructiilor, care a generat, imediat dupa introducere, presiune din partea tuturor contractorilor de crestere a preturilor pe toate liniile la investitiile aflate in curs”, a afirmat seful Hidroelectrica.
El a amintit insa ca nicio investitie nu va fi facuta daca iese din zona de rentabilitate.
“Nu am putut sa mai inaintam cu investitiile si am avut negocieri de luni de zile cu contractorii in care sa explicam ca nu putem mari pretul pe care il platim. Unii au fortat, au cerut cresteri de 90% la pretul manoperei, pentru ca au inteles ca cel mai prost platit angajat din firma de constructii trebuie sa ia 3.000 de lei si apoi se vor aplica niste coeficienti pana la nivel de director si au ajuns ca pretul manoperei trebuie sa urce cu 90%. Dar noi avem limite de rentabilitate. Abia acum, pe final de an, am reusit sa semnam contractele pentru investitiile pe care le aveam, la tarifele vechi, in limitele aprobate de AGA, dar din punctul de vedere al investitiilor introducerea acestui salariu minim a fost un dezastru, cel putin pentru noi”, a subliniat Badea.
Totodata, el a aratat ca o mare parte a investitiilor Hidroelectrica sunt in zone declarate situri Natura 2000 si parcuri nationale.
“Astfel ca este foarte greu sa inaintam. Nu mai spun ca au fost declarate parcuri naturale sau situri Natura 2000 peste investitiile noastre”, a sustinut reprezentantul producatorului de energie.
Hidroelectrica are investitii in curs pentru capacitati noi de 500 de MW, a adaugat Badea.