O ultima sansa pentru industria regenerabila: cum poate fi imbunatatita Ordonanta 24/2017, astfel incat piata sa fie transparenta, concurentiala si nediscriminatorie?
Ordonanta 24/2017, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, intrata de curand in vigoare, a atins unele din doleantele producatorilor, dar, in acelasi timp a dat posibilitatea ca tranzactiile cu certificate verzi sa o ia inaintea aparitiei celor doua piete specializate de pe platforma OPCOM. In acelasi timp, producatorii mici si mijlocii de energie din surse regenerabile sunt deja victime colaterale a ceea ce s-a intamplat in perioada in care ordonanta sus amintita era inca in dezbatere publica, dovada ca de la intrarea in functiune a noilor piete de pe OPCOM, tranzactiile desfasurate in luna septembrie sunt aproape insignifiante.
Schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile a fost de-a lungul timpului cand muma, cand ciuma pentru investitori. De la o pornire plina de generozitate, probabil ca am avut cea mai stimulativa forma de sprijin dintre toate terile europene, s-a ajuns la o faza de declin a schemei, pentru ca ulterior sa se incerce reparatii pe ici pe colo, principiul elementar al legiuitorului fiind acela de a nu afecat in mod deosebit consumatorii finali, care achita in ultima instanta bonusul de sprijin al acestei industrii.
Cand incerci sa impaci si capra si varza este dificil insa sa ai si succes. Asa a aparut Ordonanta de guvern 24/2017, contestata de unii si aprobata tacit de catre altii. De ce spunem aceste lucruri? Pentru ca in randul investitorilor din acest segment energetic nemultumirile sunt din ce in ce mai accentuate. Nu s-a reusit stoparea insolventelor, falimentelor, nu s-a reusit convingerea sistemului bancar de a sprijini in continuare aceasta industrie si nici nu s-a rezolvat deplin problema certificatelor verzi nevandute in ultimii ani.
Din pacate, trebuie sa spunem ca o serie de producatori de energie, chiar si furnizori nu stiu cum se aplica aceasta ordonanta in integralitatea ei si nici nu au de unde sa ceara sprijin. Sunt doar cateva argumente pentru care publicatia Energy-Center.ro, cu sprijinul operatorului pietei de energie electrica (OPCOM) si al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), organizeaza dezbaterea:
„Cum va functiona schema de sprijin pentru industria regenerabila dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 24/2017? Ce modificari se impun la Legea 220/2008?
Asa cum spuneam mai sus, in perioada in care Ordonanta 24 se afla in dezbatere publica, au fost tranzactionate peste 200 de milioane de certificate verzi (lunile noiembrie-decembrie 2016), in conditiile in care necesarul de certificate verzi pentru un an de zile nu depaseste cifra de 12 milioane bucati. Mai mult decat atat, in perioada ianuarie-martie 2017 s-a depasit numarul de 260 de milioane de certificate tranzactionate , ceea ce ar echivala cu tot necesarul de certificate emise pana in 2032, cand ia sfarsit schema de sprijin. Sigur, vorbim de tranzactii si nu de trasferul efectiv de certificate, care nu a depasit numarul de 5 milioane CV.
Din aceasta scurta prezentare a ceea ce s-a petrecut pana la intrarea in vigoare a OG 24/2017 apar o serie de consecinte, atat de natura legala cat si din punct de vedere al functionarii pietei in perioada ce urmeaza. Inca odata, toate aceste aspecte vor fi dezbatute la conferinta noastra din data de 28 septembrie.
Dat fiind faptul ca OG 24 va intra in scurt timp in dezbaterea Parlamentului, pentru inceput la Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, consideram ca punctele de vedere exprimate de catre specialisti si, deopotriva, de catre actorii pietei de certificate verzi pot deveni un sprijin real pentru legiuitor, care are ultima sansa de a recupera ceea ce s-a pierdut in ultimii ani. Industria regenerabila este o realitate de necontestat in sistemul energetic romanesc si reprezinta cea mai avansata forma de generare a energiei electrice. Daca tot o avem atunci sa nu ne batem joc de ea.