Omul potrivit la locul potrivit cu Burdujeala se tine
Ieri au fost audiati in Comisiile de asa zisa specialitate ale Parlamentului noii si vechii ministrii ai Cabinetului Ciolacu. Zicem asa zisele Comisii de specialitate pentru ca asa cum nici cei audiati, nici cei ce au audiat nu prea au treaba cu domeniul pe care il analizeaza. Se intampla asta de multi ani in Romania, dar pe nimeni nu deranjeaza.
Ne intereseaza mai putin ce s-a intamplat cu audierea tuturor viitorilor ministrii, in schimb ne intereseaza ceea ce s-a intamplat la Comisiile energetice, care l-au audiat pe domnul specialist in digitalizare, respectiv Sebastian Burduja. A, sa nu gresim, domnul Burduja vine de la ministerul digitalizarii dar nu inseamna ca a avut vreo legatura cu acest domeniu de viitor pentru fiecare tara din lumea asta. Energia, la randul ei, este o prioritate pentru omenire si mai mult decat atat pentru Romania, care in 30 de ani a pierdut cam tot ce se putea din competitivitatea domeniului energetic.
Ce a facut domnul Burduja la Ministerul Digitalizarii? Nimic, si asta se vede la cat de digitalizata este administratia, care ar fi trebuit sa fie prima adaptata noilor provocari tehnologice. Ce va face domnul Burduja la Ministerul Energiei intr-un an si jumatate? Raspunsul va rugam sa-l dati dumneavoastra daca aveti curajul, caci noi il intuim de pe acum.
Domnul Burduja este economist si nu mai stim ce, dar nu a avut in viata lui de a face cu sectorul energetic. Mare filosofie, toti ministrii care s-au perindat in ultimii 20 de ani pe la acest minister nu au avut de a face cu domeniul. Si ce?, am ramas fara curent, fara gaze pe acest motiv? NU, caci Dumnezeu a avut grija de noi.
Probabil ca la asta se gandeste si viitorul ministru care spunea ieri la audieri ca „aveţi o scurtă prezentare a parcursului meu profesional. Sunt economist, sunt doctor în economie la ASE Bucureşti, am licenţă şi masterat la Standfort şi Harvard, în Statele Unite, în economie şi, de asemenea, în administraţia publică. Am fost secretar de stat la Ministerul de Finanţe în 2019-2020. Coleg al dumneavoastră, deputat, din 2020 şi, din mai 2022, ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Cred că sunt două argumente principale din CV-ul meu care mă recomandă pentru această poziţie. Pe de o parte, pregătirea ca economist, pentru că eu consider că sectorul energetic este motorul principal al economiei unui stat, şi am văzut cu toţii asta cu atât mai mult în perioada recentă, şi, pe de altă parte, experienţa în relaţii internaţionale, pentru că discutăm despre un sector care este tot mai interconectat, care depinde de relaţiile pe care România poate şi trebuie să şi le stabilească la nivel internaţional, de la Azerbaidjan până la parteneriatul strategic cu Statele Unite, Canada ş.a.m.d”.
Profund, nu-I asa? Marea provocare vine dintre pozitionarea Romaniei vizavi de SUA sau Azerbidjan. Pana una alta nu avem o strategie energetica, nu stim cum sa ne pozitionam in fata provocarilor pe care Comisia Europeana le lanseaza in programele de decarbonizare, nu stim cum sa eficientizam companiile energetice care ne-au mai ramas, nu stim sa accesam nici fondurile europene care ne sunt puse la dispozitie gratis prin PNNR si asa mai departe.
Ministerul Energiei nu este nici Ministerul Familiei si nici ministerul Digitalizarii sau al nu stiu carui domeniu acoperit de specialisti gen domnul Burduja. Este un minister in care sta viitorul Romaniei din multe puncte de vedere. Am avut in fruntea acestui minister avocati, ospatari, profesori de fluide, economisti etc, dar niciodata un energetician sadea. Oare de ce?
Omul potrivit la locul potrivit nu mai este o lozinca pentru clasa politica din Romania inca de pe vremea comunistilor. Si atunci activistii de partid erau potriviti pentru orice functie. Unde am ajuns stim foarte bine. Unde vom ajunge, nu e greu de ghicit, dar, vorba aceea: vorba multa saracia omului!
Succes domnule Burduja. Un an si jumatate trece repede. Ce ramane in urma nu mai conteaza!