0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Optimism de inceput de an: Romania va intra in piata comuna energetica fara nici o viziune. Carbunele subventionat, nuclearul blocat, regenerabilele ne ajung

Posted On 12 ianuarie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: digitalizare, energie regenerabila, Ionel Danca, retele inteligente, sistemul energetic national, strategia energetica, uniunea energetica europeana

Cam asta este situatia sistemului energetic in momentul de fata si intr-o perioada in care schimbarea climatica ne ofera suficiente momente de respiro. Nu suntem in postura de a nu ne putea asigura consumul, atat la energie electrica cat si la gaze naturale, nu ne stramtoreaza nici o amenintare la adresa sistemului si tot ce se intampla in jurul nostru ne lasa indiferenti. Despre strategia energetica nu mai vorbeste nimeni, ceea ce se traduce simplu: nu avem nici o viziune. Intre timp, la nivelul Uniunii Europene se pun bazele unei noi piete comune energetice, la care Romania nu are absolut nici o contributie. Conceptele de retele inteligente, de digitalizare, de stocare a energiei, de e-mobility, sau e-thermo sunt vehiculate doar prin simpozioanele de specialitate fara ca in sistem sa se produca ceva concret. Si totusi, cu sau fara aportul “inteligentei” romanesti, piata energetica europeana merge inainte.

In urma cu doi ani, fostul vicepresedinte al Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energiei, declara ca la Bruxelles se lucreaza din greu pentru a avea un nou cadru legal, cu Pachetul privind energia curată, care va „aduce cea mai cuprinzatoare si profunda transformare a sistemelor energetice in Europa. Nici mai mult nici mai putin, comisarul european vorbea despre o adevarata Revolutie in domeniu, in sensul in care noul sistem energetic – bazat pe energii regenerabile, energia descentralizata, digitalizarea si retelele inteligente – va fi „coloana vertebrală a noii economii moderne din Europa”. Si in Romania se discuta despre aceste lucruri de ceva vreme dar nimeni nu intrezareste cum se vor petrece ele. In schimb, noi ne gandim cum sa supravietuim din punctul de vedere al asigurarii consumului intern si cum sa facem sa tinem in frau pretul energiei electrice.

Ca dovada, seful cancelariei primului ministru, Ionel Danca, posta ieri pe o retea de socializare o informatie extrem de pretioasa pentru consumatorii de energie din Romania: curentul se va ieftini dupa ce ANRE a decis sa reduca tarifele de distributie ca o consecinta a modificarii OUG 114, respectiv anularea taxei de 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice. Atat a priceput domnul sef al cancelariei din modificarile aduse OUG 114, ca pretul energiei trebuie sa scada. Cu alte cuvinte, tot populismul primeaza la noi.

In Europa este insa cu totul o alta viziune privind pietele de energie electrica si gaze. Ne-am trezit ca la inceputul acestui an ca trebuie sa aplicam Directiva europeana 944/2019 si Regulamentul European 943/2019, dar, desi stiam de intrarea in vigoare a acestor decizii europene, nu am facut nimic. O sa le aplicam, dar cum stim noi. Ele duc insa inspre exact ce si-a propus Uniunea Europeana in privinta viitorului energetic pana in 2050. Suntem si noi pe undeva? Da, pe nicaieri.

Revenind la declaratiile fostului comisar Šefčovič trebuie sa spunem ca inca de atunci trebuia sa ne punem pe treaba, in situatia in care ele implica o viziune profunda asupra viitorului comunitatii energetice europene si o radicala schimbare de macaz fata de politicile de pana acum. Comisia Europeana a inceput sa analizeze de prin 2015 cum se poate face ca facturile colosale cu achizitiile de energie ale Uniunii Europene sa fie reduse. Ulterior, prioritara a devenit nu factura ci “energia curata”. Si pe asta se mizeaza si in viitor.

„Astazi lansam cel mai ambitios proiect european in domeniul energiei de la Comunitatea carbunelui si a otelului incoace. Un proiect care va integra cele 28 de piete europene ale energiei intr-o singura Uniune energetica, pentru ca Europa sa devina mai putin dependenta de energie si pentru a oferi investitorilor previzibilitatea de care au atata nevoie pentru a crea locuri de munca si pentru a realiza cresterea economica„, declara in urma cu doi ani acelasi vice-presedintele responsabil cu Uniunea energetica. „Sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertatile fundamentale ale Uniunii. Evenimentele curente ilustreaza ceea ce este in joc: multi europeni se tem ca nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-si incalzi locuintele. Este vorba despre o actiune comuna si pe termen lung pentru Europa. Vreau ca energia care sta la baza economiei noastre sa fie robusta, fiabila, sigura si din ce in ce mai regenerabila si mai durabila„, declara si presedintele CE, Jean-Claude Juncker, ca o completare la maretul plan european. Evident ca nu s-a intamplat nimic si fiecare tara puternica a actionat individual pentru a-si asigura securitatea energetica.

Acuma, ca sa fim realisti, nici obiectivele Uniunii Europene nu au mers ca ceasul. Spre exemplu, reducerea dependentei Europei de gazele rusesti s-a dovedit un fas. La un an dupa ce s-au facut aceste declaratii, doleantele au ramas aceleasi, numai ca se incearca o noua disciplinare a tarilor membre, doar doar o iesi ceva din aceasta Uniune energetica. „Uniunea Europeana vrea sa aiba puterea de a revizui acordurile energetice convenite de statele membre UE cu alte tari, cum este Rusia, inainte de a fi semnate, sustinea vicepresedintele Comisiei Europene pentru uniune energetica. Acesta a precizat ca noile puteri ce ar urma sa fie conferite Bruxelles-ului fac parte din-un pachet de masuri destinate intaririi securitatii energetice. Securitatea energetica vizeaza integrarea celor 28 de state membre UE intr-o singura uniune energetica in care energia electrica si gazele naturale ar trece liber peste granite, reducand dependenta blocului comunitar de gazele naturale rusesti.

Romania nu a avut si nici nu are vreun cuvant de spus in toata aceasta agitatie. Noi ne chinuim sa scoatem o strategie energetica, in timp ce altii actioneaza efectiv. Cel mai probabil vom accepta si eventuale sanctiuni pentru ca nu ne-am racordat la timp la pretentiile Uniunii energetice. Ce va iesi de aici nu stie nimeni. Cu siguranta insa, anumite sectoare energetice de la noi vor disparea sau vor ramane doar la nivel simbolic . Acest dolce far niente in care ne complacem o sa ne coste la un moment dat. Aici nu mai este vorba exclusiv de politici energetice comune, ci de mult mai mult, iar diplomatia noastra ar trebui sa stie lucrurile astea.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Merita sa ne amintim: cum si de ce a aruncat in aer, duetul Dragnea Teodorovici, piata de energie si gaze?

Next Story

Rafinaria Petromidia a lansat, in premiera, carburantul premium pentru iarna

Articole pe aceeasi tema

3

Guvernul a adoptat Planul National de Redresare si Rezilienta. Domeniului energetic i-ar reveni o finantare de 1,3 miliarde de euro

Posted On 7 aprilie 2021
, By Redactia
1

Intrebare de bun simt: cum va reusi Romgaz sa exploateze gazele din Marea Neagra cand nu a fost in stare sa finalizeze o centrala de 430 de MW la Iernut?

Posted On 4 aprilie 2021
, By Alexandru Moldovan
0

Tranzactie cu final asteptat: Macquarie Infrastructure and Real Assets finalizeaza tranzactia prin care achizitioneaza activele romanesti scoase la vanzare de catre CEZ Group

Posted On 31 martie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un italian apropiat mafiei calabreze “Ndragheta” a oferit 15 milioane de euro pentru achizitia ruinelor CET Brasov

Posted On 18 aprilie 2021

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.