0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania

Oricum o dam nu e bine. Legea energiei este contestata de furnizori la numai cateva zile dupa promulgare. Buba o reprezinta, din nou, contractele bilaterale

Posted On 3 august 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: AFEER, contractele bilaterale de energie, legea energiei electrice si gazelor naturale, pretul la energie, Regulamentul european 943, tranzactii cu energie electrica si gaze

Ca ziaristi nu mai intelegem nimic. Au existat numeroase dezbateri pe marginea modificarilor aduse Legii energiei la care au participat deopotriva parlamentari si asociatii profesioniste din domeniu. Au fost intoarse pe toate fetele toate articolele, mai ales ca intre timp au aparut reglementarile europene pe care Romania trebuie sa le aplice fara nici o modificare. Votata, promulgata de presedinte legea cu pricina a intrat in vigoare saptamana trecuta. Ieri, Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania a venit cu o serie de nemultumiri vizavi de forma finala a legii, corecte de altfel. Stam si ne intrebam insa, de ce aceste lucruri nu au fost facute in timpul dezbaterilor si de ce a trebuit ca legea sa treaca toate etapele pana la promulgare fara ca nimeni sa nu spuna ceea ce era de spus? Publicam mai jos punctul de vedere al AFEER cu precizarea ca nu stim la ce mai folosesc aceste observatii, inca odata pertinente. Sa credem ca de abia modificata, Legea energiei va suferi alte modificari?

 

Noua lege a energiei electrice si a gazelor naturale nr 155/2020: AFEER insista pentru eliminarea limitarilor impuse fata de Regulamentul (UE) 2019/943 si pentru revizuirea prevederilor referitoare la contraventii

“Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFEER) militeaza pentru o legislatie clara, coerenta, predictibila si stabila, care sa asigure realizarea unei piete de energie flexibile si eficiente.

O noua lege, care modifica si completeaza substantial Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, precum si alte acte normative, este in vigoare, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 27 iulie. AFEER a luat la cunostinta faptul ca Legea nr.155/2020 a fost promulgata de Presedintele României in forma adoptata de Parlament.

“Am apreciat demersul legislativ initiat si sustinut de Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, in noua lege fiind prevederi importante pentru toti actorii pietei de energie. Aveam nevoie de clarificari in legislatia primara, care pe lânga unele modificari si completari la legea existenta, sa puna in concordanta aceasta lege si cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piata interna de energie electrica, regulament ce se aplica direct fiecarui stat membru al UE de la 1 ianuarie 2020 si are forta juridica superioara fata de orice prevedere contrara din legislatia nationala. Mentionam ca, in Constitutia României, art. 148 alin. (2), se statueaza principiul suprematiei dreptului european, in conformitate cu care “prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

„Din pacate au aparut unele aspecte legale, care pot produce controverse si crea disfunctionalitati pe piata energiei, si de aceea noi consideram ca este necesar sa se reanalizeze si corecteze”, afirma domnul Ion Lungu, Presedinte AFEER.

Asociatia noastra insista, in continuare, pentru eliminarea limitarilor impuse fata de Regulamentul (UE) 2019/943, precum si pentru revizuirea prevederilor referitoare la contraventii.

Apreciem ca legislatia nationala mentine limitari privind libertatea de tranzactionare a energiei electrice prin acordarea dreptului de a incheia contracte bilaterale negociate direct numai anumitor categorii de participanti la piata de energie electrica, desi Regulamentul (UE) 2019/943 subliniaza ca ”preturile se formeaza in functie de cerere si oferta”, iar ”normele pietei incurajeaza formarea libera a preturilor si evita actiunile care impiedica formarea preturilor in functie de cerere si oferta”.

Legislatia interna este, in continuare, in neconcordanta cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/943, precizeaza domnul Lungu. Potrivit alin 13 si 14, introduse la articolul 23 din noua lege, participantii la piata care combina energia electrica produsa de mai multe surse de energie sau care combina sarcinile mai multor clienti pot incheia contracte bilaterale cu detinatorii acestor surse, respectiv cu clientii si cu furnizorii lor.

De altfel, si OUG nr. 74/2020, neaprobata/respinsa in Parlament introduce o alta derogare de la prevederile alin. (1), prin care  “pe piata concurentiala, angro sau cu amanuntul, producatorii pot incheia contracte bilaterale in afara pietei centralizate, la preturi negociate, cu respectarea regulilor de concurenta, pentru energia electrica provenita de la noi capacitati energetice de productie, puse in functiune dupa data de 1 iunie 2020.”

AFEER constata ca, spre deosebire de ceilalti participanti la piata de energie electrica din UE, care, conform Regulamentului (UE) 2019/943, au dreptul sa tranzactioneze contractele de furnizare pe termen lung pe pietele extrabursiere, prin noua Lege nr. 155/2020 si OUG nr. 74/2020 doar anumiti participanti au derogare de la regula stabilita la art. 23, alin. 1, de a tranzactiona numai pe platformele bursiere operate de OPCOM.

Opinia noastra este ca astfel de prevederi pot majora preturile pe piata interna a energiei, cu efecte negative atât asupra competitivitatii economiei românesti, prin majorarea costurilor de productie, cât si asupra indicatorilor macroeconomici, prin cresterea importurilor de energie, Un fapt demonstrat este ca România a devenit, in ultimii doi ani, importator net, dupa ce, timp de 30 de ani a fost exportator net de energie electrica.

O alta neclaritate sesizata de membrii AFEER face referire la regimul contraventiilor. Potrivit noii legi, “furnizorul este obligat ca in relatia cu clientul final sa nu utilizeze practici comerciale incorecte sau inselatoare”, o cerinta inutil de a fi mentionata in Legea energiei, astfel de practici fiind sub incidenta legislatiei privind protectia consumatorilor. Mai mult decat atât, „practici comerciale incorecte sau inselatoare” nu este definit in textul legii, si de aceea apreciem ca interpretarea poate fi ambigua.

Sistemul de penalizare instituit de noua lege (sanctiuni determinate procentual prin raportare la cifra de afaceri, respectiv intre 1%-5%, putând ajunge pentru anumite contraventii la 10% din cifra de afaceri) este unul excesiv, ce afecteaza negativ activitatea desfasurata de participantii la piata. In mod discretionar, furnizorii de energie electrica si de gaze naturale, spre deosebire de toti ceilalti operatori comerciali, indiferent de piata pe care activeaza, vor putea fi sanctionati de ANRE, dar si de ANPC, pentru aceeasi fapta, cu aplicarea de amenzi stabilite dupa alte criterii (cifra de afaceri), in alt cuantum. AFEER isi exprima temerea ca exista riscul aparitiei unor penalizari abuzive excesive pe piata de energie electrica si cea a gazelor naturale având in vedere ca practicile excesive sunt propuse a fi sanctionate cu procente majore din cifra de afaceri (5 -10%).

Aplicarea a doua regimuri contraventionale pentru aceeasi fapta nu ar conduce decât la crearea unui dublu regim sanctionar, aplicat de catre autoritati diferite, in mod diferit, cu sanctiuni diferite, sesizeaza domnul Ion Lungu. Valoarea amenzilor trebuie sa creasca gradual, pentru a da posibilitatea participantului sa se corecteze in cazul unor greseli, completeaza domnia sa.

In opinia Asociatiei noastre, nu exista o justificare pentru a modifica Legea nr. 123/2012 in acest sens, pentru ca exista deja un cadru legal oferit de Legea nr. 363/2007, adica un act normativ cu putere egala. Aceasta lege defineste practicile incorecte si inselatoare, le exemplifica, stabileste sanctiuni, fiind aplicabila tuturor operatorilor dintr-o piata, indiferent care ar fi aceasta, constituind dreptul comun in materie.

De aceea, AFEER solicita reanalizarea prevederilor mentionate anterior si, o data in plus, cere ca Legea energiei electrice si gazelor naturale sa fie echitabila, sa asigure o competitie corecta, sa reintroduca posibilitatea tuturor participantilor la piata, nu doar a unor producatori, de a incheia contracte bilaterale negociate direct, sa fie compatibila cu reglementarile din majoritatea statelor europene. De asemenea, Asociatia insista asupra necesitatii adoptarii unor reglementari secundare complete si clarificatoare, care sa acopere in mod justificat si echitabil aspectele semnalate. In plus, AFEER isi mentine opinia ca, atunci când se elaboreaza legislatia primara sau secundara, sa fie consultati si actorii din piata, de stat si privati.

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFEER), in calitate de organizatie profesionala non profit, independenta si neguvernamentala, infiintata in anul 2006 si care cuprinde, in prezent, un numar de 36 de membri, furnizori licentiati si activi pe piata de energie electrica, care asigura furnizarea energiei electrice atât catre consumatori persoane fizice, cât si catre IMM-uri si consumatori din toate categoriile de agenti economici care activeaza in România, cu o cota de piata de circa 90% din consumul final de electricitate.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Furnizorii de gaze si-au indeplinit obligatia de inmagazinare in proportie de 141%Furnizorii de gaze si-au indeplinit obligatia de inmagazinare in proportie de 141%
  • Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.
  • Transelectrica a fost amendata de ANRE cu 2,4 milioane de lei. Cui foloseste?Transelectrica a fost amendata de ANRE cu 2,4 milioane de lei. Cui foloseste?
  • Concluzie dupa Conferinta Energy-Center- De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic?: “ne-a trecut glontul pe la ureche”Concluzie dupa Conferinta Energy-Center- De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic?: “ne-a trecut glontul pe la ureche”
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Sfarsitul agoniei: Electrocentrale Galati isi pregateste disparitia din sistemul energetic incepand cu disponibilizarea angajatilor. Nici conducerea nu scapa de somaj.

Next Story

Patronatul gazelor sustine interconectarea retelelor de transport ale Romaniei

Articole pe aceeasi tema

Furnizorii de gaze si-au indeplinit obligatia de inmagazinare in proportie de 141%

Posted On 20 octombrie 2020
, By Redactia
0

Incep dezbaterile pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe de energie. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor nu prea are loc de intors.

Posted On 26 februarie 2020
, By Redactia
0

Este haos in piata de energie si gaze: cum isi vor aranja portofoliile actorii pietei, in conditiile in care nu se stie daca dereglementarea propusa de ANRE va fi acceptata de Comisia Europeana?

Posted On 5 noiembrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Posted On 25 ianuarie 2021

In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center

Posted On 25 ianuarie 2021

Pretul energiei electrice: diferenta intre Pretul din Serviciul Universal si Pretul celei mai mici oferte a furnizorului actual

Posted On 25 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.