Paine si circ la Hidroelectrica, intre Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea: este prea bogata sa o listam acum la bursa ?
Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea fac circ la Hidroelectrica pe o miza de cateva miliarde de euro. Cea mai performanta companie cu capital majoritar romanesc, Hidroelectrica, a intrat de cateva luni intr-o adevarata morisca a disputelor intre Ministerul Energiei, pe de o parte si Fondul Proprietatea, pe de alta parte. Cricul absolut ridicol pleaca de la numirile definitive ce urmeaza a fi facute in Consiliul de Supraveghere, in conditiile in care reprezentantii desemnati provizoriu de catre minister au fost “specialisti unu ca unu”, adica clientela de partid. Firesc, Fondul Proprietatea a reactionat pe masura. Se aude tot mai des in piata ca in aceste conditii FP ar intentiona sa isi vanda participatiile de la Hidroelectrica, societate care sta pe un profit care bate de departe orice alta companie romaneasca si nu numai. Pe fondul acestor dispute aparent sterile. despre cotarea la bursa a acestei companii nu se mai scoate un cuvant. S-ar parea ca indiferent ce se intampla in piata de energie electrica, Hidroelectrica va fi vesnica Perla Coroanei. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa.
Intre timp, ministerul a gasit de cuviinta sa angajeze o companie specializata in recrutarea de personal pentru a-si desemna reprezentantii in Consiliul de Supraveghere, probabil din lipsa de inspiratie vizavi de ce se mai afla prin structurile coalitiei de guvernare. Angajamentele privind programul de listare la bursa au fost uitate in totalitate. Iata un exemplu.
Cu exact o saptamana in urma a expirat scrisoarea de angajament semnata in luna februarie a acestui an cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley&Co International plc si Raiffeisen Capital & Investment SA in vederea listarii la bursa a celui mai profitabil producator de energie din Romania. Decizia a fost luata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare (AGEA) din 7 februarie.
“Referitor la solicitarea dumneavoastra privind continutul Actului Aditional nr. 5 la scrisoarea de angajament semnata de Hidroelectrica cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley&Co International plc si Raiffeisen Capital & Investment SA, act aditional care a fost aprobat in AGEA Hidroelectrica din 07.02.2017, va informam ca acest act aditional prevede prelungirea duratei Scrisorii de Angajament pana la finalizarea Ofertei Publice Primare, dar nu mai tarziu de 7 august 2017”, ne informa la vremea respectiva biroul de presa al Hidroelectrica.
Interesant este ca atat Fondul Proprietatea cat si Ministerul Energiei au uitat, sau se fac ca au uitat, de acest angajament, in schimb se judeca pe cine numesc in fruntea cascavalului. Declarativ, ministrul energiei, Toma Petcu, spune ca se intentioneaza vanzarea pe bursa a 10% din pachetul detinut de stat la Hidroelectrica (nu precizeaza cand), lectie invatata de la Remus Borza, fostul administrator al societatii in perioada insolventei. Daca domnul Borza nu mai este coleg de partid cu domnul Petcu, nu inseamna ca “ideile bune” nu trebuiesc preluate. In fapt, ideea buna de a lista numai 10% din pachetul de actiuni pleaca tot de la afirmatia domnului Borza, conform careia Hidroelectrica are atat de multi bani incat poate sa-si sustina programul de investitii fara a face apel la vreun credit bancar si cu atat mai putin la a avea nevoie din banii de privatizare.
Prin comparatie si Electrica sta de cativa ani cu fundul pe vreo jumatate de miliard de euro, proveniti din privatizare, bani pe care ii ravneste si FP si statul roman, dar care, in realitate baltesc in conturile bancare. Asa se vrea si cu Hidroelectrica? Am surprins in analiza noastra de ieri ca sistemul de generare a energiei nu mai poate supravietui in lipsa investitiilor, indiferent ca sunt sau nu sunt bani. In cazul Hidroelectrica sunt, dar degeaba.Si timpul trece si ss-ar putea ca profiturile de acum sa nu mai fie atat de consistente si in viitor. Cu siguranta ca, tocmai atunci vom gasi de cuviinta sa listam Hidroelectrica. Cum sa cumpere baietii destepti actiuni la aceasta societate tocmai acuma, cand e plina de bani si actiunile ar fi extrem de scumpe. Sa mai asteptam putin, sa se inverseze trendul.
Inca din 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucuresti a companiei, prin majorarea capitalului si lansarea unei oferte publice primare de vanzare de actiuni a unui pachet nou emis reprezentand 15% din capitalul social existent anterior majorarii. In cadrul acestui proces, in urma unei licitatii organizate in ianuarie 2014, a fost selectat sindicatul de intemediere format din Morgan Stanley si Raiffeisen, cu care s-a semnat o scrisoare de angajament in februarie 2014.Suntem in 2017 si batem pasul pe loc. Va garantam ca nu intamplator.