Pană de curent, sau blackout? Cine și de ce induce panica în sistemul energetic?
Au fost zile dificile pentru funcționarea în siguranță a sistemului energetic național, pe de o parte pentru că ne-am confruntat cu temperaturi extrem de ridicate pe o perioadă lungă de timp, pe de altă parte pentru că anumite capacități de producție au fost închise în virtutea noului Green Deal. România a fost mai catolică decât ortodoxia și s-a grăbit să anunțe închiderea unor capacități de generare pe cărbune (a neglijat și investițiile în centrale pe gaze), nu pentru că nu și-ar fi atins obiectivele din punctul de vedere al energiei regenerabile, ci pentru simplu fapt că respectivele capacități erau varză, adică învechite, depășite din punct de vedere tehnologic și cu eficiență extrem de redusă. Pentru a fi repuse în funcțiune anumite grupuri energetice pe cărbune costurile sunt imense. Și atunci ne mai întrebam de ce e scumpă energia?
Din fericire, cu toate vechiturile pe care le avem și cu lipsa totală de preocupare pentru modernizare, respectiv construcția de noi capacități, România mai are încă specialiști, oameni care știu să gestioneze sistemul așa cum este el la ora actuală. Paradoxl nimeni nu-i întrebă pe aceștia despre cum rezistă sistemul în această perioadă critică. În schimb, de câteva zile toată media audio și video anticipează catastrofa, adică blackoutul. O mai fi cineva sănătos la cap în țara asta ca să lase să se propage asemenea informații esențiale într-o piață de energie integrata in piata europeană? Să ne mai mirăm că avem cele mai mari prețuri de la o zi la alta?
Foarte adevărat, efectele crizei energetice se propagă încă în România pentru că suntem singura tară europeană care nu a înțeles cum trebuie abordată tranziția energetică. De dragul unor bani de la Bruxelles am tăiat în stânga și în dreapta (mai ușor este să tai decât să pui ceva în loc) și ne-am declarat adepții energiei regenerabile în care nu am crezut nici măcar un minut. Iată că energia regenerabilă ne joacă și ea feste, tocmai pentru că nu am înțeles cum poate fi ea introdusă în mixul energetic. Chiar și așa, cu toate greșelile din ultimii 30 de ani sistemul energetic românesc nu are nici un motiv să intre în blackuot. Că vom avea parte de penne de curent, de întreruperi este cu totul altceva. În aceste condiții Ministerul Energiei este într-o postură absolut ingrată, mai ales ministrul energiei, care înțelege ce se întâmplă dar nu pre are ce face. Poate că acest început de criză să ne facă să ne vină mințile la cap și să înțelegem că ce ne dă natura, vântul și soarele, nu este suficient. Energia securitară nu vine din asta. Timid, dar fără nici o siguranță că cineva înțelege, ministrul Sebastian Burduja încearcă și el să dea explicații. Mai bine nu a face-o!
Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate sau de un blackout, a declarant ministrul Energiei Sebastian Burduja, care a precizat că există doar avarii locale, iar operatorii de distribuție au intervenit prompt.
„Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout, sau alte scenarii vehiculate în spaţiul public. Fac un apel către toţi cei din spaţiul public să aibă un simţ de răspundere, să nu alarmeze românii, pentru că nu sunt motive de panică”, a spus ministrul Energiei, după întâlnirea cu producătorii din sistemul de energie. Sebastian Burduja a precizat că „există avarii locale”.
„Există avarii locale, suntem la curent, operatorii de distribuţie su intervenit prompt, sunt reacţii corecte, în teren”, a precizat el.
Burduja a ţinut să precizeze că în cazul unor consumatori precum spitalele, trebuie să aibă generatoare, pentru că aşa este legea. „Acolo unde nu merg, trebuie căutaţi şi pedepsiţi cei vinovaţi. Rolul şi răspunderea aparţin spitalelor în primul rând”, a arătat Sebastian Burduja.
În aceste zile, canicula a adus mai multe recorduri în piața de energie locală. Prețul spot bate record după record, la fel și consumul anual. De asemenea, importurile bat recorduri.
În acest context, Ministerul Energiei a repornit capacități pe cărbune pentru a compensa deficitul. El a avut o întâlnire cu producătorii de energie.
Ministrul Energiei a mai declarat, astfel, miercuri, că zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani. El a dat exemplul de la Paroşeni unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele, au echipamente din anii 1950.
„Am convocat această reuniunea cu principalii producători pentru a avea câteva teme importante, pe de o parte să ştim pe ce condiţie putem miza în această perioadă în sistemul energetic şi cum putem mai ales pe vârful de consum de seară, să compensăm, încercăm să calmăm şi pieţele. Fac un apel pentru investiţii în zona de stocare, pentru că noi la Ministerul Energiei ne facem treaba şi punem la dispoziţie bani nerambursabili, am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din Fondul pentru Modernizare”, a spus ministrul.
El a precizat că au şi proiecte mature, care se pot implementa rapid şi care pot duce la echilibrarea sistemului.
”Zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani, pentru a mai strânge zeci de megawatti sau sute de megawatti. În mod special Complexul Energetic Oltenia, unde până vineri om putea funcţiona cu 5 grupuri şi jumătate, inclusiv Işalniţa. În special Valea Jiului, la Paroşeni, unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele în termocentrale, pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 şi au găsit aceste soluţii.”, a arătat Burduja.
Ministrul Energiei a subliniat că şi la Elcen, cu Cet Sud, sunt echipamente din anii 60 care, la temperaturi ridicate, funcţionează cu provocări aferente.
”Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziţie pentru că, de zeci de ani, statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic. Cele 13,6 miliarde finanţări nerambursabile pe care le-am adus pentru sector în ultimul an de zile îşi vor face simţite efectele şi în sistemul de transport şi distribuţie, şi în producţie, şi în zona de echilibrare, dar nu de azi pe mâine, din păcate”, a mai afirmat ministrul.
Ministrul a anunţat că, în urma întâlnirii, s-a stabilit că săptămâna viitoare, fiecare parte a doalogului va veni cu soluţii, dacă e nevoie de reglementare.