Parlamentul suveran dă o lovitură sub centură furnizorilor de energie și menține haosul din piață pentru cel puțin încă un an
Era de așteptat ca actuala formă de plafonare a prețului energiei electrice și a gazelor naturale să fie luată în discuție de către reglementatorul pieței, în condițiile în care prețul acestor ”marfuri” a scăzut sub nivelul prețului reglementat. Dar, așa cum am precizat, onoarea de a face ordine ii revine reglementatorului, respectiv Autorității Naționale de Reglementare în energie. Din păcate, de când a început criza Covid și ulterior războiul din Ucraina, Autoritatea nu mai are nici o autoritate, sau mai bine zis nu o mai bagă nimeni în seamă.
Guvernul a fost primul care a stabilit cum să pretejeze consumatorii de explozia prețului la energie și la gaze și a intervenit direct în piață prin intermediul unor ordonanțe de urgență care s-au schimbat cu o ritmicitate absolut de invidiat. În intervalul unui singur an au apărut undeva la vreo 14 modificări ale legislației din domeniul energiei, la care Autoritatea de Reglementare a fost simplu spectator. S-a mai încercat o aranjare a legislației secundare, dar inutil atâta vreme cât la nivel legislativ primar modificările curgeau pe bandă.
Recent, Parlamentul României a adoptat, prin ultima lege de aprobare și modificare a OUG 153/2022 (care, la rândul ei, modifică și completează OUG 27/2022 și OUG 119/2022) privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale un plafon maxim de 900 lei/MWh până la care furnizorilor li se decontează plățile făcute pentru energia electrică cumpărată. Aparent, comparând prețurile energiei electrice din piața pentru ziua următoare, în ultimele săptămâni, am putea zice că modificarea este una rezonabilă. În realitate însă, piața Spot nu trebuie să fie reperul de bază atunci când se ia o asemenea decizie. Mai mult decât atât, sunt ani de zile de când încercăm să reducem ponderea pieței Spot, procentul acesteia depașind 40% din totalul tranzacțiilor.
Ce efecte va avea decizia amintită? Simplu, va trimite furnizorii în piața pentru ziua următoare, care are cele mai volatile prețuri. Dacă astăzi prețurile sunt în scădere în această piață după reducerea palfonului de decontare vom asista la o evoluție inversă.
”Valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 900 lei/MWh”, se arată în noua lege, trimisă, din nou, la promulgare.Reamintim, legea pentru aprobarea OUG 153/2022, care prevedea pragul de 1.300 de lei/MWh până la care furnizorii își pot deconta achizițiile de energie electrică, fusese retrimisă de Președinție pentru reexaminare. Parlamentarii PSD și PNL au depus un amendament care scade acest preț la 900 lei/MWh. Parlamentarii au motivat inițiativa prin scăderea recentă a prețurilor la energie. Potrivit lor, „prețul mediu de achiziție al furnizorilor care au solicitat decontarea diferenței dintre prețul mediu de achiziție și componenta de achiziție a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023”.
Constatăm că în piață, nivelul prețurilor este departe de ce se stabilește în Parlament! În aceste zile au apărut unele din rarele oferte de vânzare energie electrică în piața liberă, pe OPCOM, la un preț de 1000 lei/MWh, mult mai mare decat pragul de 900 lei /MWh cât au adoptat parlamentarii.
A coborî pragul sub nivelul pietei conduce la impactarea directă a furnizorilor și respectiv la blocaje în piață, nicidecum la rezolvarea problemei. Altele fiind soluțiile; tocmai de aceea sunt atât de necesare consultările cu actorii activi ai pieței de energie când se iau decizii în plan legislativ.