Patronul indian al Combinatului siderurgic de la Galati anunta ca intentioneaza sa investeasca un milliard de euro in retehnologizare si reducerea emisiilor de CO2
Conglomeratul GFG Alliance a anuntat miercuri ca va investi doua miliarde de euro, in special in Romania si Cehia, pentru a moderniza otelariile sale europene cu un nivel ridicat al emisiilor si pentru a majora productia, transmite Reuters.
Unele fonduri vor fi folosite pentru instalarea de furnale electrice, care pot reduce emisiile cu aproximativ 60%.
GFG va investi un miliard de euro la operatiunile sale din Galati (Romania) si 750 milioane de euro la fabrica sa din Ostrava (Cehia), a anuntat intr-un comunicat GFG Alliance, cu sediul in Marea Britanie. Restul de 250 milioane de euro vor fi alocati operatiunilor europene, a informat GFG.
“Laminoarele mai flexibile alimentate electric, care au nevoie de mai putin de jumatate din forta de munca, nu vor inlocui furnalele pe baza de carbune, deci nu exista acum pericolul desfiintarii de locuri de munca. Pe termen scurt, cele doua vor lucra in tandem, deci nu va trebui sa demaram negocieri pe tema fortei de munca”, a afirmat pentru Reuters Neil Barrell, director de operatiuni globale la GFG.
Acesta a adaugat ca in urma investitiei de la Galati productia va creste la patru milioane de tone pe an, in timp ce la Ostrava cresterea productiei ar putea depasi 50%.
GFG nu a dat publicitatii datele actuale, dar a informat ca la Galati capacitatea de productie este de 3,6 milioane de tone, iar la Ostrava de trei milioane de tone. O sursa din industrie, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat ca ambele otelarii opereaza sub capacitate.
In timp ce investitia in majorarea productiei intr-un sector afectat de excedente ar putea avea nevoie de timp pentru a se amortiza din punct de vedere financiar, revizuirea metodelor poluante de productie ar putea ajuta la atenuarea viitoarelor costuri legate de emisii.
Un avantaj major al tehnologiei cuptoarelor electrice cu arc este ca pot fi cu usurinta inchise si deschise, in functie de conditiile de pe piata.
In ultimii ani, GFG a cheltuit miliarde de dolari achizitionand pe plan global facilitati de producere a metalelor care se confruntau cu probleme financiare. Compania a achizitionat active in Romania, Cehia, Italia, Belgia, Luxemburg si Macedonia de Nord, dupa ce Comisia Europeana a aprobat cumpararea de catre ArcelorMittal a rafinariei Ilva, cu conditia vanzarii unor active.
Marti, GFG a anuntat cumpararea unei otelarii din India aflate in faliment, pentru 60 de milioane de dolari, prima investitie in tara natala a lui Sanjeev Gupta, cel care detine GFG Alliance.
In luna iulie a anului trecut, Liberty Steel a platit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de otelarii din Cehia, Romania, Macedonia de Nord, Italia si Belgia de la grupul ArcelorMittal. In prezent, Liberty Steel, parte din grupul GFG Alliance, detinut de miliardarul Sanjeev Gupta, a ajuns la aproximativ 30.000 de angajati.
Grupul Liberty face parte din Alianta GFG, un grup mondial de intreprinderi din industria energetica, miniera, metalurgica, inginerie, logistica si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare in Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris si New York si cu o prezenta in aproximativ 30 de tari la nivel mondial.
Alianta are o cifra de afaceri ce depaseste 15 miliarde de dolari si include intreprinderi industriale si metalurgice integrate sub marca “Liberty”, un grup de resurse, energetic, transport si infrastructura sub marca “SIMEC”, precum si Wyelands, o filiala bancara si financiara, si filiala imobiliara Jahama Estates.
Un pariu corect chiar daca pe moment lucreaza sub capacitate. Green deal in UE va instala multe eoliene iar acestea sunt ~75% otel ca masa.