Pentru a doua saptamana la rand, Romania inregistreaza preturi la energia electrica in piata cuplata cu peste 20 de euro/MWh mai putin decat in Ungaria, Slovacia sau Cehia
Luna iulie a debutat, din punctul de vedere al pretului energiei electrice in PZU, total surprinzator atat prin comparatie cu ceea ce s-a intamplat anul trecut cat si prin comparatie cu luna precedenta. Tendinta de crestere a pretului energiei in piata pentru ziua urmatoare, manifestata inca de la sfarsitul lunii mai s-a temperat brusc in ultimele zece zile, mai mult pretul de PZU este mai jos decat cel inregistrat pentru perioada urmatoare pe contractele bilaterale, inclusiv pe piata OTC.
Amintim ca in aceeasi perioada a anului trecut se atingea constant niveluri de 300 de lei/MWh (in PZU), situatie care a determinat o serie de furnizori sa solicite ANRE chiar plafonarea preturilor pe aceasta piata, pe o perioada limitata de timp. Pretul mediu inregistrat pe piata spot de energie electrica a fost, in luna iunie 2017, de 194 lei MWh, cu 43% peste nivelul inregistrat in luna iunie a anului 2016. Pretul mediu inregistrat pe aceeasi piata a fost, in mai- 2017, de 193 lei MWh, cu 60% peste nivelul inregistrat in luna mai a anului trecut. Incepand cu luna iulie insa (2017), pretul mediu a trecut sensibil peste 250 lei/MWh.
Tendinta pretului energiei descrisa succint in randurile de mai sus, in anul care a trecut, a fost aproape identica si in primele sase luni ale acestui an, pana cand a aparut marea surpriza, respectiv scaderea pretului incepand cu luna iulie. Ne-am intrebat si noi, atunci cand pretul energiei era intr-o crestere constanta, care sunt explicatiile acestei evolutii? Am si incercat un raspuns analizand graficele si datele publice ale OPCOM. Am considerat ca, intre altele, exista o teama a actorilor pietei de a nu intra in piata de echilibrare, motiv pentru care tin sus pretul la cumparare. Acum, suntem in postura sa ne intrebam care este explicatia scaderii pretului si ce s-a intamplat in comportamentul de piata al furnizorilor/traderilor?
Nu avem inca raspunsuri clare si consideram ca este foarte important sa vedem cat se va mentine acest trend. De pilda, pentru ziua de marti, tranzactiile incheiate luni indicau un pret la varf de 181 de lei/MWh, pentru ca miercuri acesta sa coboare la 174 lei/MWh, iar joi (adica astazi) la 164 lei/MWh. Atentie, vorbim de media pretului de varf.
Mai trebuie retinut ca energia regenerabila are un aport absolut insignifiant in sistem in perioada despre care vorbim, procentul fiind de sub unu la suta atat pentru eolian cat si pentru fotovoltaic. In schimb, spre deosebire de anul trecut, energia hidro a pompat ieri peste 50% din intreaga productie. Carbunele, desi ocupa a doua pozitie, se afla constant sub 1700 de MW, cee ce s-ar putea reflecta cat de curand in rezultatele financiare ale CE Oltenia indeosebi. Sa mai avem putina rabdare, insa.
Sa ne amintim ca a existat o perioada in care energia regenerabila injectata in sistem a dus la scaderea preturilor. Aceasta perioada a trecut, iar producatorii de energie regenerabila sunt in postura de cumparatori, pe anumite intervale orare. Daca anul trecut, cand energia verde a scazut ca pondere, acoperirea necesarului de energie a dus la cresterea pretului, iata ca in aceasta perioada situatia este inversa. Si ca o ultima concluzie, Romania este exportator net de energie electrica iar in pietele cuplate, pretul energiei din Romania este cu peste 20 de euro mai jos decat in Ungaria, Slovacia si Cehia.